https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-v-liberci-bude-letos-opravovat-sklenik-s-800-rostlinami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada v Liberci bude letos opravovat skleník s 800 rostlinami

3.3.2024 23:34 | LIBEREC (ČTK)
Botanická zahrada v Liberci bude letos opravovat depozitní skleník, kde má zhruba 800 rostlin včetně orchidejí. Kvůli tomu je bude muset dočasně přestěhovat. Opravu proto zahradníci plánují na letní období, informoval ředitel zahrady Václav Lenk.
 

"Protože samozřejmě ta akce bude muset probíhat v klimaticky příznivé části roku, to znamená někdy v létě, aby rostliny při přesunech nenastydly," řekl Lenk.

Zhruba 250 metrů čtverečních velký depozitní skleník potřebuje opravit plášť, který netěsní, protéká jim voda a kvůli degradaci materiálu má i zhoršenou prostupnost světla. Podle Lenka ho navíc chtějí doplnit o větrací okna. "To znamená, že to přinese nejenom světelný komfort, ale i tepelný komfort pro rostliny," uvedl Lenk. Náklady na opravu skleníku odhaduje na 2,3 milionu korun.

Oprava depozitního skleníku je pro nejstarší botanickou zahradu v republice pilotním projektem, připravuje obnovu i dalších skleníků. "Abychom si vyzkoušeli, jak rychle to půjde, jak to pro nás bude náročné," dodal Lenk. Liberecká zahrada má devět skleníkových pavilonů z let 1995 až 2000, které byly postavené podle návrhu architekta Pavla Vaněčka a které svým uspořádáním připomínají seskupení rostlinných buněk. Před deseti lety je doplnil pavilon leknínů.

Botanická zahrada sídlí v areálu v Purkynově ulici od roku 1895. Ve sbírkách má přes 8000 exotických rostlin a pyšní se několika unikáty. Patří k nim například pět nejstarších kamélií v Evropě či největší průřez zkamenělým kmenem, který se kdy v Česku našel. Má patrně i největší sbírku orchidejí v zemi, jež čítá přes 1500 druhů. Loni měla nejvyšší návštěvnost za posledních 13 let. Navštívilo ji 69 807 lidí, což je o 7302 více než v roce 2022.

Pro letošní rok plánuje nové akce pro návštěvníky nazvané Ledové město, Jablko s příběhem, výstavy jarních cibulovin či kaktusů. Ve větší míře se chce zaměřit také na edukační programy pro mateřské a základní školy. Vyzkoušela si to v závěru loňského roku, zájem o ně byl značný. "Kolegyně měla okolo 20 termínů a prakticky během týdne se to všechno naplnilo," uvedl Lenk. Kromě vzdělávacích kurzů určených pro školy a školky bude zahrada lákat i na krátkodobé edukační programy, které budou součástí některých výstav.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist