https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-vysetrovani-becvy-je-pitvano-posudek-bude-snad-v-breznu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyšetřování Bečvy je pitváno, posudek bude snad v březnu, uvedl ministr Brabec

29.1.2021 11:28 | PRAHA (ČTK)
Ke kritice Brabec řekl, že vzorky neodebírala jen inspekce: "Je tam celá řada subjektů, které se od začátku podílely na tom řešení. Od vodoprávních úřadů, ať už místních nebo krajských, přes inspekci, přes Povodí Moravy, přes Hasičský záchranný sbor a další."
Ke kritice Brabec řekl, že vzorky neodebírala jen inspekce: "Je tam celá řada subjektů, které se od začátku podílely na tom řešení. Od vodoprávních úřadů, ať už místních nebo krajských, přes inspekci, přes Povodí Moravy, přes Hasičský záchranný sbor a další."
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Úřad vlády ČR
Tlak na vyšetřování zářijové havárie na řece Bečvě je velký, jednotlivé kroky se pitvají v přímém přenosu. V rozhovoru s ČTK to v reakci na výtky, které v médiích a od opozice zazněly k vyšetřování, řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Dodal, že znalecký posudek vzorků by snad mohl být v březnu.
 

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu loni 20. září v úseku pod Valašským Meziříčím po Přerov. Do kafilérie tehdy odvezli rybáři více než 40 tun uhynulých ryb. Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 minulý týden informovaly o tom, že budou usilovat o zřízení sněmovní vyšetřovací komise. Pokud neuspějí, založí expertní tým.

"Různými kanály se stále objevují různé spekulace, jak to tedy mohlo být. Za týden přijde další varianta, jak to mohlo být a kdo to způsobil. To je velmi nestandardní způsob vyšetřování," řekl Brabec. Podle svých slov věří tomu, že se zdroj znečištění řeky podaří najít. Zopakoval, že věřil tomu, že posudky znalec předloží už 20. prosince.

"Znalec říkal: Ne, je to složitější, potřebujeme ještě další čas. Teď jsem slyšel, že snad by to mělo být v průběhu března, možná dříve, uvidíme," poznamenal ministr v rozhovoru s ČTK.

Brabec zdůraznil, že od 25. září řeší případ policie, nikoli Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Inspekce přitom čelí v případu kritice. Podle vyjádření odborníků v pořadu České televize Reportéři ČT bylo odebrání vzorků po havárii nedostatečné a opožděné. U chemičky Deza, která patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO), bylo navíc provedeno až čtyři dny po havárii, řekl v uvedeném pořadu České televize chemik Ivan Holoubek.

Ke kritice Brabec řekl, že vzorky neodebírala jen inspekce. "Je tam celá řada subjektů, které se od začátku podílely na tom řešení. Od vodoprávních úřadů, ať už místních nebo krajských, přes inspekci, přes Povodí Moravy, přes Hasičský záchranný sbor a další. Všichni mimo jiné odebírali vzorky," uvedl ministr. Zopakoval, že v důsledku havárie bude resort s Povodím Moravy na Bečvě instalovat měřicí zařízení a chystá se novela zákona, jež do budoucna vyjasní kompetence úředníků při řešení podobných havárií.

Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík také minulý týden uvedl, že chce, aby postup policie prošetřila Generální inspekce bezpečnostních sborů. "Pokud byly vzorky u chemičky Deza odebrány pozdě, jde o fatální selhání ČIŽP a její šéf Erik Geuss by měl rezignovat," uvedl Gazdík. Geuss poté v reakci uvedl, že nevidí důvod k rezignaci, inspekce podle něj postupovala profesionálně. Brabec po pondělním jednání vlády řekl, že věří tomu, že ČIŽP bude schopna obhájit a vysvětlit svůj postup. Nechtěl mluvit o tom, zda uvažuje o odvolání Geusse.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.1.2021 11:38
Po tristním výkonu zejména ČIŽP , prapodivném informování veřejnosti ze strany Policie ČR a celkem nezájmu centrálních orgánů státní správy o problematiku , jsem totální skeptik.

Abych byl upřimný , už jim nevěřím ani "dobrý den".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2021 11:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Už je čas podat na všechny zodpovědné ouředníky trestní oznámení za spoluvinu ze spáchání trestného činu všeobecného ohrožení z nedbalosti.
Odpovědět
JB

Josef BIS

30.1.2021 07:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to pane Hahzle udělejte ale s důkazy. Jinak zde plkáte jako Kletečková.
Odpovědět
JB

Josef BIS

30.1.2021 07:48 Reaguje na Josef BIS
omlouvám se-HANZLE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2021 11:58
Nedovedu si představit, že by jakýkoliv normální pracovník, placený za určitou práci, nic nedělal několik měsíců a nic by se nedělo.
Že by nebylo ani vypátráno místo vraždy, odkud pachatel táhl krvácející mrtvolu někam do křoví.
Tohle mi skutečně hlava nebere.
Existuje podobný opřípad v historii jakékoliv normální země??
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.1.2021 13:05
Posudek bude snad v březnu. A mohl by minitr Brabec uvést, o březen kterého století se jedná?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.1.2021 13:14
Pokud to Policie ČR řeší způsobem, jako fotovoltaický tunel, možná také dojde k závěru, že se vlastně nic nestalo a úhyn 40t ryb bylo dílem náhody. Copak je vyloučeno, aby se 40t ryb rozhodlo uhynout v jeden den? Vznik života byla jistě mnohem větší náhoda a stalo se to.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

29.1.2021 13:17
Soudruh ministr od začátku poukazuje na areál bývalé Tesly. Ovšem pokud odtud něco přiteče, správce vod Energoaqua během pár hodin ví co a odkud. Rád bych proto věděl, co se od té doby změnilo na ČIŽP a MŽP, aby oba orgány fungovaly alespoň jako Energoaqua.
Odpovědět
VK

Václav Kain

29.1.2021 15:31
Nevědělo se ze začátku kdo,ale vědělo se, že to Deza nebyla.I tomu největšímu hlupákovi musí být jasné komu se tady kryjí záda.Bohužel.Měli stát přd soudem a hlavně by měli být zbaveni funkcí.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vyhňák

29.1.2021 16:36
Už jsem to tu několikrát psal: dokud si tu necháme líbit Burešovu mafii, skrz naskrz systematicky prolezlou vedením státu, nikdy se nic nedovíme, nikdo nebude souzen a bude se to opakovat pořád dokola. Přitom je to tak jednoduché: zbavit se toho estébáckého zloděje. Takovou zrůdu už nikdo nenahradí a sklapnou jak bublina... Pane Hanzl, taky mi to hlava nebere. Vysvětluji si to tak, že jakýkoliv normální pracovník, za kterého se taky považuji, nemůže pochopit, jak může takový grázl Bureš oblbnout národ. Bohužel není jiné cesty, než se té krysy zbavit. Až potom snad budeme normální země...
Odpovědět
KK

Karel Karel

29.1.2021 18:18 Reaguje na Jaroslav Vyhňák
"Není jiné cesty, než se té krysy zbavit.." Po tomto ostrém vyjádření
jistě máte svůj tajný tip na předsedu vlády. Mohl byste ho odtajnit??
Na jednu stranu dám malé připomenutí.Vraťme se zpátky do roku 2013.
Kníže Schwarzenberg sám, jako ministr vlády ČR podnikal po celou
dobu ministrování se svou firmou ORLÍK NAD VLTAVOU s.r.o.,Bělohorská
165 Praha 6, IČ 450 23930, kde drží 99,82% podíl. Kalousek této
firmě převedl více jak 100 milionů Kč dotací ze státního rozpočtu ČR a mnoho desítek milionů z EU!!
Schwarzenberg jen za poslední 2 roky ministrování obdržel prostřednictvím této firmy od Kalouska a ing. Čierníka z MZE přes
70 milionů za odbahnění písčitých rybníků Sobík, Silvestr a Zhoř, kde místo bahna těžil písek, který pak prodával a cestáři jej používali na opravu cest.
Pochopitelně , to všechno bylo a je /na rozdíl od kauzy Čapí hnízdo/
v naprostém pořádku, NIC, žádné ostouzení, hysterie, ani žádný humbuk v mediích se nekoná!!
Je to již pár let staré, ale připomenutí je na místě, aby oblbnutí davu nepřineslo do vedení státu ještě horší individua a i když
někteří z této kauzy odchází do pozadí, stále platí, že vrána
k vráně.......
Odpovědět
JB

Josef BIS

30.1.2021 07:57 Reaguje na Karel Karel
Tohle ale někteří pisálci zde nechtějí slyšet. Pijátské kecání do všeho, jako REFLEKTOR MLADÝCH,,,, kdysi římští psi SSM. Věšet, zavírat a do oprátky.A hlavně. Rychlé soudy. Bez práva a obhajoby. A rozkaz zní jasně. Pojede chlap s taškou.
Odpovědět
hi

30.1.2021 13:10
Viník havárie zřejmě zjištěn nebude. Posudek by musel být zpracován někým ze zahraničí (Rakousko, Německo, Dánsko, Holandsko,..), který nebude vydíratelný.
Nyní by se proto mělo alespoň maximálně snížit riziko další podobné havárie. Měřící zařízení na Bečvě, která má instalovat Povodí Moravy s MŽP bude nákladné a málo efektivní. Mnohem levnější a efektivnější by bylo osazení toximetru na výusti z DÉZY a kanalizace z Tesly Rožnov, který by uměly monitorovat kvalitu říční vody v reálném čase a nepřetržitě,“ Pro takové účely se nejlépe hodí hlídat kvalitu vody na živých organismech. Je to levné a odezva rychlá.
Zařízení k hlídání kvality vody využívají sledování reakcí perlooček, což jsou malé vodní organismy.
Tyto organismy jsou umístěny v malých skleněných komůrkách, kterými protéká voda nasávaná čerpadlem přímo z kanalizační výusti. Zařízení pomocí kamery snímá a vyhodnocuje pohyb a „živost“ perlooček. S toximetrem je možno osadit automatický odběrák, který v okamžiku zjištění úhynu perlooček začne automaticky odebírat vzorky ve zvoleném intervalu. Tak je možno okamžitě zajistit vzorky a zjistit látky, které způsobily havárii.Sledovat kvalitu vody v reálném čase by bylo možno odkudkoliv, kde by se bylo možno připojit na internet.

Podnik DEZA je největší výrobce základních organických chemikálií v ČR. Zpracovává surový dehet a benzol, což jsou oba vedlejší produkty při výrobě koksu z černého uhlí. Tyto látky jsou zdrojem řady uhlovodíků a dalších organických sloučenin využívaných v chemickém průmyslu, například při výrobě plastů, barev a podobně. DEZA patří k posledním výrobcům nebezpečného ftalátu DEHP, na jehož výrobě trvá až do doby, kdy jí to bude umožňovat legislativa.
Uvnitř areálu je umístěna i jedna z největších spaloven nebezpečných odpadů v ČR.
Kromě toho provozuje DEZA vlastní energetické provozy, spalovnu nebezpečných odpadů a čistírnu odpadních vod. Všechny tyto provozy dohromady produkovaly a stále ještě produkují celou škálu škodlivých látek. Patří mezi ně i nechvalně známé změkčovadlo PVC, ftalát DEHP.

Platné rozhodnutí Krajského úřadu Zlín z 27.2. 2018 ukládá firmě DEZA povinnost 1x měsíčně sledovat kvalitu vpouštěných odpadních vod na výtoku z ČOV ve 24 hodinovém směsném vzorku akreditovanou laboratoří. Je zřejmé, že tento monitoring není schopen věrohodně kontrolovat vypouštěné znečištění z DÉZY i během zbývajících dnů v měsíci. Osazení toximetru by mohlo přinést zajímavá zjištění.
V minulosti totiž DÉZA opakovaně žádala o změkčení limitů vypouštěného znečištění. (zejména kyanidů a fenolů)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist