https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilie-zaznamenala-nejvyssi-cervnovy-pocet-pozaru-v-amazonii-od-roku-2007
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazílie zaznamenala nejvyšší červnový počet požárů v Amazonii od roku 2007

2.7.2021 10:19 | BRASÍLIA (ČTK)
Letošní údaje jsou podle odborníků alarmující i proto, že rekordní úrovně dosáhla ilegální těžba dřeva ještě před začátkem období sucha, kdy vymýcených ploch vždy rapidně přibývá.
Letošní údaje jsou podle odborníků alarmující i proto, že rekordní úrovně dosáhla ilegální těžba dřeva ještě před začátkem období sucha, kdy vymýcených ploch vždy rapidně přibývá.
Brazilské úřady zaznamenaly nejvyšší počet požárů v amazonském pralese za měsíc červen od roku 2007. Uvedla to agentura EFE. Díky pozorování z vesmíru úřady zaznamenaly 2308 požárů. To je bezmála dvakrát tolik, co v květnu.
 

Podle brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) byl letošní červen ještě ničivější než ten loňský, který taktéž držel smutný rekord největšího počtu požárů. V květnu z vesmíru agentura zaznamenala 1166 požárů, což bylo o třetinu více než dlouhodobý průměr v tomto měsíci.

Podle INPE amazonský prales v Brazílii zažil nejpustošivější květen v historii. Celkově byla vykácena plocha 1180 kilometrů čtverečních, což je více než za celý duben a březen. Údaj za červen ale agentura ještě nezveřejnila.

Letošní údaje jsou podle odborníků alarmující i proto, že rekordní úrovně dosáhla ilegální těžba dřeva ještě před začátkem období sucha, kdy vymýcených ploch vždy rapidně přibývá. Nepříznivý byl i vývoj od srpna 2019 do července 2020, kdy bylo zničeno na 9000 kilometrů čtverečních pralesa, o třetinu více než v předchozím období.

Kvůli nepříznivému vývoji tento týden brazilská vláda schválila čtyřměsíční zákaz rozdělávání volných ohňů v oblasti amazonského pralesu. V úterý také rozhodla, že znovu pošle armádu, aby prales chránila.

Ekologové jsou ale k účinnosti těchto opatření spíše skeptičtí. Podle brazilské pobočky organizace Greenpeace se prales "nachází pod útokem ze všech stran". Organizace poukazuje na aktivity, jakou jsou nelegální těžba dřeva či mýcení kvůli pastvinám, a současně na neschopnost úřadů těmto fenoménům čelit. Poukazují také na škrty v rozpočtech úřadů, kteří nad pralesem dohlíží a požáry monitorují.

Ekologové také kritizují brazilského prezidenta Jaira Bolsonara a jeho vládu. Sám Bolsonaro v minulosti prohlásil, že je nutné zdroje v Amazonii více využívat. Na dubnovém klimatickém summitu ale výrazně změnil rétoriku a projevil vůli zvýšit ochranu pralesa. Pro tu chce Brazílie získat i zdroje ze zahraničí a jedná mimo jiné se Spojenými státy. Vysláním armády a bojem proti požárům chce mezinárodním partnerům ukázat, že se v ochraně tohoto unikátního ekosystému vážně angažuje, míní analytici.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist