https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsky-soud-poslal-do-vezeni-dva-ekologicke-aktivisty-kteri-vysplhali-na-most
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britský soud poslal do vězení dva ekologické aktivisty, kteří vyšplhali na most

21.4.2023 19:30 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Britský soud dnes poslal do vězení dva ekologické aktivisty, kteří loni na podzim vyšplhali na dálniční most přes Temži na obchvatu Londýna, a na frekventovaném tahu tím na 40 hodin zablokovali dopravu. Napsal o tom server BBC. Jeden z mužů má strávit tři roky za mřížemi, druhý dva roky a sedm měsíců. Podle soudce má přísný trest odstrašit další aktivisty, kteří by se mohli tímto způsobem protestu inspirovat.
 

Členové skupiny Just Stop Oil loni v říjnu vyšplhali s horolezeckým vybavením do výšky asi 60 metrů na jeden z pilířů mostu Královny Alžběty II. v Dartfordu východně od Londýna. Chtěli tak protestovat proti plánům vlády na udělování nových licencí na těžbu ropy a plynu.

Policie musela most uzavřít a na místo dovézt jeřáb, aby aktivisty dostala dolů. Auta tam nemohla projíždět přes 40 hodin, což způsobila obrovské dopravní zácpy a fronty dlouhé několik kilometrů.

"Musíte dostat trest za chaos, který jste způsobili, a také proto, abychom odradili ostatní od toho, aby se nechali inspirovat," řekl soudce Shane Collery.

"Jsem naprosto zděšená a znechucená tím, co se tady dnes stalo, tady vůbec nešlo o spravedlnost," komentovala verdikt mluvčí hnutí Just Stop Oil Rachel Boslerová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist