https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-nechalo-po-meste-rozmistit-pres-deset-vcelstev-i-domecky-pro-cmelaky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno nechalo po městě rozmístit přes deset včelstev i domečky pro čmeláky

16.4.2022 00:35 | BRNO (ČTK)
Brno nejen rozmístí úly a domečky, ale také nakoupí pomůcky pro včelaře, zajistí odborné semináře, akce pro děti a publikace.
Brno nejen rozmístí úly a domečky, ale také nakoupí pomůcky pro včelaře, zajistí odborné semináře, akce pro děti a publikace.
Foto | Z. Kolařík / MMB
Brno nechalo po městě rozmístit více než deset včelstev a 40 domečků pro včely samotářky a pro čmeláky. Cílem je zvýšit mezi lidmi ve městě povědomí o včelaření a přínosu včel a zároveň pomoct těm, kteří by se chtěli začít věnovat včelaření. Novinářům to v parku pod Špilberkem řekl tento týden náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). Projekt vznikl na základě úspěchu v participativním rozpočtu v roce 2020, v hlasování skončil tehdy čtvrtý.
reklama

 

Včely ve městě se staly populární v minulém desetiletí. Na střechu je umístil například krajský úřad či Hotel International a také některé další instituce. Obvykle jsou úly v místech, odkud mají včely blízko do sadů a parků, protože to jsou hlavní zdroje pylu ve městech. "Tímto projektem bych chtěla zvýšit povědomí o problematice chovu včel a jejich významu pro člověka a životní prostředí. Úly mohou sloužit jako úly na zkoušku pro někoho, kdo chce začít s včelařením, a jako prostředek k šíření osvěty ve společnosti ohledně hodnoty, kterou včely přináší," řekla navrhovatelka projektu Petra Ventrubová.

Brno nejen rozmístí úly a domečky, ale také nakoupí pomůcky pro včelaře, zajistí odborné semináře, akce pro děti a publikace.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Pepa

16.4.2022 06:55
Docela odvážný počin jak zvýšit popularitu včelařství vzhledem k tomu ze má Česko nejvyšší počet včelařů na obyvatelstvo i rozlohu.
Odpovědět

Jirka Černý

16.4.2022 14:57
S čmeláky je problém. Měl jsem je doma dvakrát hned vedle pergoly ale vždy bylo njak z ničeho nic po nich. Bylo docela zábavné je pozorovat jak se večer slétají takže opravdu vím že ten konec přišel ze dne na den, hnízdo bylo na půdě v místě kam se dá dostat jen rozborkou tašek a tak jsem to dál nezkoumal.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist