https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-zahajilo-stavbu-automaticke-dotridovaci-linky-na-papir-a-plasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno zahájilo jako první v republice stavbu automatické dotřiďovací linky na papír a plasty

29.12.2021 01:05 | BRNO (ČTK)
Automatická dotřiďovací linka umí vytřídit širší spektrum plastů. Rozpozná je podle tvaru, složení a dokonce i barev.
Automatická dotřiďovací linka umí vytřídit širší spektrum plastů. Rozpozná je podle tvaru, složení a dokonce i barev.
Licence | Volné dílo (public domain)
V Brně už se nebudou papír a plasty dotřiďovat ručně, ale automaticky. Městská společnost SAKO Brno zahájila stavbu automatické dotřiďovací linky za 330 milionů korun. Má být první v republice a do provozu má být uvedená na začátku roku 2023. Díky ní se zvýší kapacita i přesnost dotřídění, uvedl mluvčí společnosti Michal Kačírek.
 

Jelikož se do Brna vozí odpad i z některých oblastí jižní Moravy, bude linka přínosem nejen pro Brno. "Investici vnímám jako jeden ze strategických projektů, který nám pomůže maximalizovat efekt recyklace, a nakládání s odpady postaví na kvalitativně vyšší úroveň. Do cirkulární ekonomiky se dostane mnohem více znovu využitelných komodit. Očekáváme, že nová linka ročně roztřídí 7000 tun plastu a 8000 tun papíru,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Současná linka je na hraně kapacity, přičemž loni zpracovala 4000 tun plastu a 6500 tun papíru.

Objem separovaného odpadu každým rokem roste a zpracovatelská kapacita staré linky by již brzy nestačila na další zvyšování. „Množství plastu se každých pět let zdvojnásobuje. Před deseti lety SAKO Brno svezlo v Brně 994 tun plastu, loni již necelé 4000. V některých lokalitách již pomalu nestačí ani každodenní sběr,“ řekl předseda představenstva Filip Leder (KDU-ČSL).

Chybovost lidí je podle něj navíc vyšší než chybovost stroje. Automatická dotřiďovací linka navíc umí vytřídit širší spektrum plastů. Rozpozná je podle tvaru, složení a dokonce i barev. V lince bude zabudována také soustava bubnových, optických a balistických strojů pro separaci železných a neželezných kovů, která umožní například sběr plechovek, víček či konzerv. Výkonný lis s kapacitou šest tun za hodinu slisuje roztříděný plast a papír do balíků určených k dalšímu zpracování. Součástí linky bude i drtič polystyrenu.

Společnost SAKO Brno, která se stará o zpracování odpadů, postupně modernizuje své provozy a vyrábí z odpadu také elektřinu, kterou v Brně a okolí nabízí na maloobchodním trhu. Ročně Brňané platí poplatek za svoz a zpracování odpadů 670 korun.


reklama

 
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist