https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brusel-prosetri-zda-nemecko-kvuli-uhli-neporusilo-pravidla-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brusel prošetří, zda Německo kvůli uhlí neporušilo pravidla EU

3.3.2021 03:02 | BRUSEL (ČTK)
Komise uvedla, že se zaměří na to, zda nabídnutá kompenzace neporušuje unijní pravidla o státní pomoci.
Komise uvedla, že se zaměří na to, zda nabídnutá kompenzace neporušuje unijní pravidla o státní pomoci.
Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda Německo neporušilo unijní pravidla, když nabídlo firmám RWE a LEAG odškodné za to, že rychleji skončí s výrobou elektřiny z hnědého uhlí. Komise uvedla, že se zaměří na to, zda nabídnutá kompenzace neporušuje unijní pravidla o státní pomoci. Firma LEAG, kterou vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského a skupina PPF Investments, sdělila ČTK, že očekává, že EU uzná dohodu se spolkovou vládou jako přiměřenou a jako celospolečenský kompromis.
 

"Vyřazení hnědouhelných elektráren přispívá k přechodu ke klimaticky neutrální ekonomice, což je v souladu s cíli evropské zelené dohody (Green Deal). V tomto ohledu je naší úlohou chránit volnou soutěž, a proto se chceme ujistit, že kompenzace přiznaná provozovatelům elektráren za rychlejší ukončení provozu, než se předpokládalo, bude na nezbytném minimu," uvedla místopředsedkyně komise Margrethe Vestagerová.

"Informace, které teď máme k dispozici, nám neumožňují, abychom to mohli s určitostí potvrdit. Proto se tím budeme dál zabývat," dodala komisařka, která má na starosti hospodářskou soutěž.

RWE a LEAG jsou zdaleka největšími provozovateli hnědouhelných elektráren a dolů v Německu. Návrh německé vlády, který je součástí snahy nejpozději do roku 2038 se úplně zbavit uhlí jako energetického zdroje, pokrývá platby celkem za 4,35 miliardy eur (přes 113 miliard Kč). Peníze mají získat právě RWE a LEAG, které mimo jiné slíbily, že když návrh podepíšou, tak se do budoucna vzdají nároků na jakékoli žaloby, uvedla agentura Reuters. Vláda v Berlíně dohodu schválila v polovině loňského prosince.

"Komise v principu uznává, že uspíšené uzavření hnědouhelných elektráren a hnědouhelných dolů znamená výpadek v tržbách, případně další dodatečné náklady," sdělil ČTK mluvčí LEAGu Thoralf Schirmer. Poznamenal také, že mezi LEAGem a německou vládou panuje shoda na přiměřenosti a použití dohodnutého odškodnění.

"Předpokládáme, že Evropská komise v rámci řízení o oprávněnosti podpory uzná dosažený výsledek mezi spolkovou vládou a provozovateli elektráren jako přiměřený a jako vyjádření celospolečenského kompromisu," uvedl Schirmer. Zdůraznil, že tato dohoda slouží k dosažení nejen německých a evropských klimatických cílů, ale také k odpovědnému odchodu od uhelné energetiky. "V takovém případě očekáváme, že Evropská komise ve výsledku řízení přiměřenost a zákonnost odškodnění potvrdí," dodal.

Ekologická organizace ClientEarth vyšetřování přívítala. "Zbytek Evropy sleduje, jak Německo opouští uhlí. Je povzbudivé, že komise činí kroky, aby zajistila, že postupné odchody od uhlí budou v souladu se zákony EU, a aby dohlédla, že peníze budou využity co nejefektivněji," uvedla podle agentury Reuters právnička organizace Juliette Delarueová.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

3.3.2021 09:25
Když jsem hlasovali o vstupu do EU, byla nám prezentovánoa jako společenství států, které se sdružují za účelem lehčího obchodování. Tohle, co se dneska děje, už nemá s původní vizí vůbec nic společného. Jedná se o diktát arogantních úředníků, které jsme nevolili. Je na čase tento Eurosojuz opustit.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.3.2021 12:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano, na tom je potřeba začít pracovat.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.3.2021 20:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Myslím, že už tehdy bylo jasné, že je to past. A chtělo to hodně naivity nebo dotační chamtivosti, aby člověk hlasoval pro.
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.3.2021 20:28
Takže Helmuti odstavili JE ted zastavi uhli, z toho vyplyva jedine.Zvyšena zavislost na ruskem zemnim plynu a Nord Stream 2.Stat,ktery se zbavi schopnosti vyrabět vlastni energii je pouze papirovy čert a stoji na slaboučkych hliněnych nohach i když jeho politice budou v mediich vykřikovat ruzne fraze a vest silacke řeči
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.3.2021 00:09
Cywe ... že by ropáci a Babiš i v Říši? A navíc zkorumpovaní Křéťou a Kellnerem?

Hanzl, halooo!!!
Odpovědět
ms

4.5.2021 19:59
A podnikatelská dokonalost neomarxistických levičáků v EU, kteří dávají tučné dotace na to, aby podnikatelé nepodnikali - v energetice či zemědělství, a v sociálních dávkách jako bonus za nemakačenky. Pak všem dáme nepodmíněný příjem a růžové zítřky jsou tady. Jenom v naší části světa jsme si už vyzkoušeli, že mají-li si bát všichni rovni, tak jedině v chudobě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist