https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bruselska-vystava-vytvarnika-milana-kunce-komentuje-klimatickou-zmenu-ci-valku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bruselská výstava výtvarníka Milana Kunce komentuje klimatickou změnu či válku

3.12.2022 01:35 | BRUSEL (ČTK)
Foto | Francesco Lo Giudice / Unsplash
Několik desítek kreseb, koláží či plastik českého výtvarníka Milana Kunce je nyní k vidění v Bruselu. V rámci doprovodného programu českého předsednictví pořádá výstavu nazvanou Global Future Pražský dům v belgické metropoli.
 

Český autor, který dlouhá léta žil v Německu, na výstavu vybral díla z více než čtyřicetiletého období své tvorby. Jeho výtvory se bez ohledu na mnohdy starší datum vzniku vyjadřují k řadě aktuálních témat od klimatické změny po válečnou hrozbu. "Je to takový komentář k tomu dnešnímu dění," řekl ČTK Kunc, který před čtyřmi dny oslavil 78 narozeniny.

Některá díla podle něj neskrývají inspiraci malíři z první poloviny minulého století od kubismu po surrealismus a mnohdy s humornou nadsázkou se vyjadřují k tématům klíčovým pro budoucnost Evropy i celé planety. Ve dvou patrech budovy sídlící v těsném sousedství unijních institucí tak visí obrazy zpodobňující recyklované město, frekventovanou silnici procházející tělem ženy či vojáky střílející do mírové holubice. Vedle několika maleb a plastik tvoří výstavu zejména kresby.

"Kresba je taková matka všech umění, někdy nespravedlivě podceňovaná," vysvětlil autor zaměření výstavy. Výběr z jeho tvorby si mohou lidé v Pražském domě prohlédnout do 20. ledna.

Začínající poslední měsíc půlročního českého předsednictví EU doprovodí vedle Kuncovy výstavy několik dalších kulturních akcí. Pásmo českých filmů promítaných v paláci umění Bozar zakončí 8. prosince projekce snímku Havel. Na stejném místě pak kulturní program vyvrcholí 13. prosince závěrečným koncertem, na němž vystoupí Beata Hlavenková, Radek Baborák a Marcel Bárta ve spolupráci se studenty hudby.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist