https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bude-se-ve-fukusime-vypoustet-radioaktivni-voda-do-more-mozne-to-je
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bude se ve Fukušimě vypouštět radioaktivní voda do moře? Možné to je

13.9.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Společnost TEPCO (Tokyo Electric Power Company), která je za provoz a sanaci elektrárny Fukušima odpovědná, využívala po léta k chlazení tří poškozených reaktorů načerpanou mořskou vodu. / Ilustrační foto
Společnost TEPCO (Tokyo Electric Power Company), která je za provoz a sanaci elektrárny Fukušima odpovědná, využívala po léta k chlazení tří poškozených reaktorů načerpanou mořskou vodu. / Ilustrační foto
Na tsunami, které se před osmi lety prohnalo jihovýchodní Asii a vyvolalo havárii v jaderné elektrárně Fukušima I. (Fukushima Dai-ichi), jsme ještě úplně nezapomněli. I když se podle slov představitelů japonské vlády podařilo dostat situaci z roku 2011 pod kontrolu, komplikace přibývají. Zdá se, že bude nahromaděnou radioaktivní vodu, užívanou k chlazení reaktoru, třeba upustit. Do moře. Píše o tom EcoWatch.
 

Společnost TEPCO (Tokyo Electric Power Company), která je za provoz a sanaci elektrárny odpovědná, využívala po léta k chlazení tří poškozených reaktorů načerpanou mořskou vodu. Ta se tím pochopitelně stala radioaktivní. Proto byla přečerpávána do obřích nádrží, ve kterých měla bezpečně očekávat svou dekontaminaci.

Teď, po osmi letech od nehody, se na dohled zařízení v Okumě nachází přibližně tisícovka takových nádrží a dohromady v sobě ukrývají více než 1 milion tun vysoce radioaktivní vody. Což je víc, než se dá zvládnout. Pokud bude takový systém chlazení udržován i nadále v chodu, nebude už v roce 2022 kam vodu ukládat. Jak to?

Ukázalo se totiž, že původní nápad na odstranění většiny radionuklidů z vody nefunguje podle plánu. Konkrétně je současnou technologií na hranici možností zbavit vodu tritia, radioaktivního izotopu vodíku. Proto nyní TEPCO navrhlo japonskému ministrovi životního prostředí Yoshiaki Haradovi poměrně nepopulární řešení.

Upuštění části nastřádaného objemu vody do moře, kde by se naředila do prakticky neškodné koncentrace. Některé příbřežní jaderné elektrárny to prý tak dělají běžně. A následně pak Harada při rozhovoru potvrdil svůj osobní názor na přijatelnost tohoto řešení.

Čímž na domácí i zahraniční politické scéně vyvolal solidní tsunami. Předně to schytal od japonského premiéra. Protože ministr nemá co vypouštět na veřejnost své ryze osobní názory. A také, že společnost TEPCO prý není v pozici na rozdávání návrhů. Ještě čerstvá zpráva o osobním názoru japonského ministra životního prostředí si vyžádala předvolání japonského atašé z ambasády v Jižní Koreji. Ti sdílí s Japonskem jedno moře a neradi by se dočkali nějakého radioaktivního překvapení. A samozřejmě, ozvala se i japonská veřejnost, hlavně rybáři. Ani ti o kontaminaci úlovků nestojí.

Je tím tedy návrh na vypuštění radioaktivní vody do moře zažehnán? Zdá se, že ne. Jak při rychle svolané tiskové konferenci prozradil tajemník šéfa kabinetu Yoshihide Suga, každé rozhodnutí týkající se jaderné elektrárny ve Fukušimě si nejprve žádá součinnost celé vlády. Současně při tom připustil, že metod k dekontaminaci shromážděné radioaktivní vody se skutečně nedostává a že se její jímání brzy stane neudržitelné. A také, že vypuštění vody do moře je jednou z možných alternativ. Zda kompletního objemu, nebo jen části, neozřejmil.

Mezi další varianty snížení objemu radioaktivní vody by mohlo patřit například odpařování, anebo její přesun do jiných nádrží dále od pobřeží. Každopádně teď situace kolem Fukušimy moc nepřipomíná slova, která v roce 2013 pronesl japonský premiér Shinzo Abe. A to, že situace je plně pod kontrolou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

13.9.2019 01:07
"Některé příbřežní jaderné elektrárny to prý tak dělají běžně."

Super.
Pomalu, ale velmi jistě, zabijeme i oceány. Jako kdyby nestačilo "obyčejné" zněčištění odpadní vodou a plastem plus trvalý ohřev vody díky globální změně klimatu a velké přelovení. Ještě tam vypouštíme radioaktivní vodu.
Ono se to vydrží.
Chvilku.
A jak budeme PAK řešit jedovaté oceány?

To fakt není normální. Každý kokot, který tak strašně propaguje jádro, by měl držet hubu do doby, než ho napadne, jak trvale a neškodně vyřešit problém jaderného odpadu.

Peace, brothers and sisters. ;)
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.9.2019 07:27 Reaguje na Anyr
nejezděte na příbramsko. a když už tam budete, vyhněte se pobytu ve starších domech v přízemí. tam je totiž zničená planeta.
Odpovědět
MM

Milan Milan

13.9.2019 12:54
Naše odbornice p. Drábová v ČRo řekla, že vypuštění takto kontaminované vody do moře je v pohodě,pochopil jsem že očička rybičkám nezasvítí a byl jsem celkem v klidu i když bych asi mořské ryby přestal jíst.....teď to tak v pohodě nevyznívá. Divné je, že když je to údajně tak neškodné proč to nevypouštěli rovnou,proč se mořii tolik let se skladováním, nebo někdo mlží a kecá??? Příznivec jaderné energetiky jiř ze mně určitě taky nebude, to raději trochu popílku, než vytvářit podhoubí a podmínky pro deformace, nádory a rakoviny "neznámého" původu.
Odpovědět
LB

Lukas B.

13.9.2019 13:07 Reaguje na Milan Milan
proč to nevypouštěli hned? protože poločas rozpadu. a když už se na to budete dívat na tu wikipedii, tak rovnou sjeďte i těžkou vodu (je třeba na slovensku v těžkém plese) a beta záření.
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

13.9.2019 14:00
V článku není zmíněno několik podstatných faktů. Prvním je, že tritium je normální součástí životního prostředí. Vzniká totiž při interakci kosmického záření v atmosféře. Takže, pokud se zředění dostane na dostatečně nízké úrovní, dostáváme se brzy pod úroveň přírodního pozadí. Zvláště v moři tak tritium opravdu není problém. Navíc, když emituje pouze elektrony s velmi nízkou energií, které mají ve vodě jen velmi krátký dolet.
Pokud tedy bude voda pouze s tritiem a nebudou tam jiné nebezpečné radioaktivní nebo chemické látky, tak z ekologického hlediska není u vypouštění této vody do moře z tohoto hlediska žádný problém. Skladovaná voda je s velké části vyčištěna tak, že je tam pouze problém s tritiem. Zbývající, kde jsou i další radioaktivní nebo problematické chemické látky, se bude muset dočistit. Řešení tak je vypouštění do moře po kontrole a splnění podmínky, že kromě tritia jsou splněny všechny hygienické a ekologické limity.
Problémem je tak pouze to, že lidé se nechovají racionálně, zvláště když jsou zaplavování různými iracionálními kampaněmi. Rybáři se tak oprávněně obávají, jak zareagují na takové vypouštění jejich zákazníci. A že to bude zneužito jejich konkurenty na trhu. Že je to oprávněné, je vidět na popsané reakci Jižní Koreji, která je čistě politická a součást obchodní války.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.9.2019 20:54 Reaguje na Vladimír Wagner
Aby bylo jasno, tritium je "supertěžký" vodík, který může nahradit ve vodě vodík normální. Chemicky se odstranit nedá, fyzikální metody (založené např. na jiném bodu tání a varu vody s tritiem, případně na jiné chování při elektrolýze - takto se z vody průmyslově dobývá voda s deuteriem, apod.) jsou pro dané objemy vod dost nereálné.
Poločas rozpadu je 12,32 let, tj. za 123,2 let ho bude tisícina.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist