https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celosvetova-produkce-jednorazovych-plastu-v-letech-2019-az-2021-dale-rostla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celosvětová produkce jednorázových plastů v letech 2019 až 2021 dále rostla

7.2.2023 10:42 | SINGAPUR (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Celosvětová produkce znečišťujících jednorázových plastů v letech 2019 až 2021 vzrostla o šest milionů tun ročně, a to navzdory celosvětovým snahám o přísnější regulaci jejich používání. Producenti učinili jen malý pokrok při řešení problémů s jednorázovými plasty a ve zvýšení recyklace. Vyplývá to ze studie australské nadace Minderoo Foundation, jejíž výsledky zveřejnila agentura Reuters.
 

Jednorázové plasty se staly jednou z nejpalčivějších světových hrozeb pro životní prostředí. Obrovské množství plastového odpadu končí na skládkách nebo se dostává do řek a oceánů. Proces výroby těchto plastů je také významným zdrojem skleníkových plynů.

I když růst produkce těchto plastů v poslední době zpomalil, výroba jednorázových plastů z fosilních zdrojů se stále neblíží svému vrcholu a využívání recyklovaných surovin zůstává stále spíše okrajovou činností, uvádí se ve zprávě. "Krize plastového odpadu" se tak podle zprávy ještě výrazně zhorší, než se objeví absolutní meziroční pokles spotřeby plastů na jedno použití.

V čele žebříčků ropných firem vyrábějících polymery pro plasty na jedno použití se umístila americká firma ExxonMobil, následovaná čínskou společností Sinopec. Čínská firma pak vede ve výstavbě nových výrobních zařízení v období 2019 až 2027 s plánovanou roční kapacitou pět milionů tun. ExxonMobil je druhý s plánovanou kapacitou kolem čtyř milionů tun.

Sinopec vydal prohlášení, ve kterém upozornil, že je první čínskou společností, která se připojila k Alianci za ukončení plastového odpadu (AEPW), globální koalici společností podporujících udržitelné plasty. Vyvíjí také vlastní biologicky rozložitelné plastové výroby.

Čína byla v posledních 15 letech hlavním pohonem rychlého růstu celosvětové poptávky po plastech. Navzdory zákazu některých produktů na jedno použití, který začal platit v roce 2019, se Čína podílela více než polovinou na nové kapacitě produkce, která byla uvedena do provozu v letech 2019 až 2021.

Čína loni představila pětiletý plán, který má řešit výrobu plastů. Jeho součástí je vysoké omezení výroby a použití plastů na jedno použití. Některé výrobky plánuje zcela zakázat. Očekává se, že růst čínské výroby zpomalí, v této zemi se však stále nachází polovina z 20 největších společností plánujících do roku 2027 zvýšit kapacitu výroby primárních polymerů.

V roce 2021 bylo vyrobeno z fosilních paliv zhruba 137 milionů tun plastů na jedno použití. Do roku 2027 by se tento údaj měl zvýšit o dalších 17 milionů tun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

vladimír šmídl

22.3.2023 22:22
Před deseti léty jezdili na severní Moravu Poláci a prodávali brokolici, květák, mrkev - snad to nemusím jmenovat všechno. Dnes prodávají ozdoby na stěnu (PE, PP) , textil, výrobky ze dřeva...
Zeleninu si můžete koupit vedle v hytlermarketu, akorát má přes sebe navařenou fólii (PE). Tak nevím, kde se ty umělé hmoty berou...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist