https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cena-emisnich-povolenek-vystoupila-na-rekordnich-vice-nez-90-eur-za-tunu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cena emisních povolenek vystoupila na rekordních více než 90 eur za tunu

9.12.2021 11:09 | LONDÝN (ČTK)
Zelená ekonomika EU
Zelená ekonomika EU
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cena emisních povolenek v Evropské unii vystoupila na rekordních více než 90 eur za tunu a podle analytiků by se mohla do konce letošního roku vyšplhat na 100 eur (více než 2500 Kč) za tunu. Uvedla to agentura Reuters. Od začátku listopadu se cena povolenek zvýšila zhruba o 50 procent a růst z posledních měsíců je i jedním z faktorů, které přispívají k vyšším cenám energií.
 

K růstu ceny emisních povolenek přispívá zdražování plynu, kvůli kterému je pro elektrárenské společnosti ekonomičtější využívat uhlí. Produkce elektřiny z uhlí vytváří dvojnásobné množství emisí oxidu uhličitého než produkce z plynu, takže vyžaduje více emisních povolenek.

Cena klíčového termínového kontraktu na zemní plyn v EU dnes vzrostla až o deset procent, podle analytiků zejména kvůli vyhlídkám na chladnější počasí, údržbě plynové infrastruktury a napětí mezi Ruskem a západními zeměmi.

Analytik komoditního trhu Bjarne Schieldrop ze společnosti SEB předpokládá, že cena povolenek by se na 100 eur za tunu mohla vyšplhat do 25. prosince. Analytik Lawson Steele z firmy Berenberg předpověděl, že cena do konce roku vystoupí až na 110 eur za tunu.

Evropský systém obchodování s emisemi ETS je hlavním nástrojem pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise.

Ekonomové se podle Reuters domnívají, že ceny povolenek by se měly pohybovat kolem 90 eur za tunu, aby to přimělo podniky omezovat emise v takovém rozsahu, který by zajistil splnění cílů pařížské dohody z roku 2015.

Evropská komise (EK) v květnu uvedla, že počet povolenek v oběhu se loni zvýšil, protože pandemie covidu-19 vedla k poklesu emisí. Na konci loňského roku bylo podle komise v oběhu zhruba 1,579 miliardy povolenek, o 14 procent více než před rokem. Komise proto rozhodla, že z budoucích aukcí stáhne 378,9 milionu povolenek a umístí je do rezervy pro stabilizaci trhu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.12.2021 13:44
To se dalo čekat, jenom ropáci pořád bečeli, že dotovat OZE na 50 eur je zločin a eurosajuz a podobné cypoviny.
Nebýt kokoti, máme z OZE už půlku toho, co máme z uhlí.
Odpovědět
DA

DAG

9.12.2021 14:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebuďte naivní. Uhlí by bylo stehně. Proč se teda u nás uhelky nezavírají z důvodu nerentabilnosti. Protože se prostě zvedne cena elektriky. Takže uhlí se spálí stejně, uhlo a elektro baroni vydělají stejně a my to zaplatíme. U nás jediné ekologické a použitelné OZE by Vám dneska bylo úplně na......V celé ČR je dneska jedno jestli máte v soláru 5 mw nebo 5 GW. Vyrobí stejnou nulu.
To je to co kritizuji. Ne že bych byl proti bezuhlíkové výrobě elektřiny. Naopak. Ale v Německu se pos... a my zaspali. Dneska jsem četl, že němce odstávka jádra a uhlí bude do roku 2030 "stát" 23 GW výkonu v plynových elektrnách. To je v podstatě 23 bloků jaderných elektráren. Tohle je přechod na nízkouhlíkovou energetiku? Tohle co kritizuji. Ideologie podle Německa ovládla výrobu elektřiny.
Jen fotovoltaika by se v Německu měla za devět let zvednout o 300%.
To je každý rok přidat 14, GW, když nejvyšší roční přírůst byl 7,9 Gw. A ještě německá výkonná ředitelka sdružení energetického průmyslu poznamená "„Všem musí být jasné: Cíle koaliční dohody v oblasti energetických zdrojů jsou velmi ambiciózní"
Pro přeložení jejích slov. My vímě, že toho nejde dosáhnot, ale je nám to úplně u pr.. a. No a jak znám němce, tak tak to pojedou do roku 2030. Pak si řeknou: Hm Wir schaffen das nicht. A pojedou dál, protože jestli něco umí, tak je to slepě následovat.
Pro neenergetiky: Do roku 2030 zaběhnu stovku pod pět vteřin. Všem je jasné, že tento plán je velmi ambiciózní. Jediný rozdíl je v tom, že vy mě budete mít za deb.... Zatímco němci tomu věřit nebudou, ale tiše následovat budou.

Odpovědět
DA

DAG

9.12.2021 14:35 Reaguje na DAG
https://echo24.cz/a/S4Cbz/zadne-jadro-a-15-milionu-elektromobilu-s-novou-vladou-hrozi-nemecku-nedostatek-proudu
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.12.2021 20:02 Reaguje na DAG
Němci už tohle před časem řešili strategii v případě blackoutu. Výsledkem bylo to, že pokud k tomu dojde, jako první se budou odpojovat nabíječky na elektromobily. Což bude v praxi znamenat že buď se zprovozní archaická auta na klasický pohon, nebo bude německý národ chodit pěšky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.12.2021 15:39 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak to nebude jen v případ blackoutu ... k tomu vás stačí tzv. chytré sítě. Prostě to večer zapojíte a systém vám bude auto nabíjet podle toho jak to zrovna bude optimální.

Když pojedete ráno, tak budete v pohodě.
Když náhodou v 11 večer zjistíte, že někam nutně potřebujete ... tak si akorát tak zavoláte Uber nebo půjdete hledat nejbližší úžasný sdílený vergl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2021 19:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy dojíždíte běžně večer s totálně prázdnou nádrží a ráno běháte s kanystrem k pumpě??
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.12.2021 07:35 Reaguje na DAG
V Německu to bude šílené s tím, co si zvolili...dalo by se možná říci, že Německo poškozuje zájmy Evropy a bude jeden ze závažných přispěvatelů zdražování energií...dokud je neodstřihneme od naprosto nekontrolovatelného růstu cen.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.12.2021 07:33 Reaguje na DAG
bych chtěl říci, že my to dodržovat nemusíme. Stačí udělat příslušné kroky. Když se nám něco nelíbí, můžeme kdykoliv odejít. Pokut vidíme, že nějaký systém demoluje naše hospodářství a možnosti tak nemá smysl v tom systému setrvávat a má tu možnost každý. MOŽNOST VOLBY JE TADY VŽDYCKY a ten kdo tvrdí že ne, tak neříká pravdu a hájí jen sám sebe
Odpovědět
DA

DAG

10.12.2021 08:16 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Bohužel je to tak, že skutečně kroky Německa ovlivní celou Evropu. Odchod je stejně špatným řešením jak zůstat. Je fakt, že kdyby se východ trhl a řekl, že na nějaký uhlíky kašle, tak můžou cely GREEN Dael zabalit. Propojení sítí je takové, že nelze prostě třetinu oddělit. Jenže mi vlastně nevíme jak dlouho tohle bude trvat nebo spíš, myslelo se, že to nebude trvat dlouho. Navíc se všichni těší na peníze z restrukturaližačního fondu.
My jsme teda dost v pr.. protože naše připokkaný vlády nedokáží za patnáct let rozseknout novou jadernou elektrárnu a teď je pozdě. Někam k hranici roku 2030 už ji nepostaví. Dobré řešení neexistuje. Možnosti jsou: Zázrak nebo co největší možná eliminace ztrát. Prostě máš střechu, tady máš zadarmo od EU solární elektrárnu s baterií a z ní musíš posílat přes noc elektriku do sítě. V letě udělat elektriku v podstatě zadarmo a zkusit tím zprůměrovat superdrahou elektriku přes zimu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.12.2021 19:36 Reaguje na DAG
Jedna uhelná elektrárna 500 mWe se dá nahradit polem fv panelů asi 20 km2. Vytěžený důl Bílina má plochu asi 18,5 km2. K tomu je bohužel postavit elektrolyzéry, aby dodávka byla plynulá i v zimě a v noci.
Stálo by to bambilión, ale Eu je ochotna velkou část zaplatit.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.12.2021 15:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl to tu opět nakydal...věnujte se včelám
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.12.2021 17:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jenom to ne! Já jako včelař mám včely rád a bojím se,
že by se o jejich chov pokoušeli takoví lidé.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.12.2021 19:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Máte pravdu, já zase mám rád med.
Tak potom už zbývá se jenom věnovat cvrnkání kuliček :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2021 20:33 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste kouzelní šuldové, dvě neutrální věty z vás udělají uzlíky nervů....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.12.2021 20:03 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pane Studničko, co Vám ty chudinky včelky udělaly?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

9.12.2021 20:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Máte pravdu, to bylo neuvážené :-)
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

10.12.2021 07:34 Reaguje na Pavel Hanzl
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-masakr-na-trhu-s-energiemi-chystejte-si-penezenky-nadeje-na-obrat-neni-183049#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart&dop_req_id=P431l4vYEDF-202112100627&dop_id=183049
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.12.2021 17:36
Celý systém emisních povolenek byl doslova zfušován tím, že se umožnila jejich obchodovatelnost mimo energetiku. Takový jakoby cenný papír, kterého se s radostí chytili spekulanti a pochybní investoři.
Těm je nějaký CO2 u zádele, chtějí pouze vytřískat zisk za každou cenu.
Což se jim očividně daří za nadšeného obdivu zkorumpované EK.
Celý systém EU začíná připomínat korporátní fašismus.
Odpovědět
DA

DAG

9.12.2021 21:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je fakt, že to EU nezvládla. Od absolutně bezcenných po něco co napomáhá drcení cen energií. Je to div, ale podě lali to. Kde jen soudruzi udělali chybu?
Nikde, soudruzi chyby nedělají.
Z tohoto úhlu pohledu by byla naprosto zlatá uhlíková daň. Jen nevím jestli v rukou evropských úředníků by to nebyla zbraň hromadného ničení.
Reklamní slogan: Chcete aby se něco podělalo. Svěřte to agenturám EU.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.12.2021 21:08 Reaguje na DAG
Ceny elektřiny a plynu na pražské burze jsou na novém rekordu. Včera se základní cena elektřiny pro rok 2022 na pražské burze PXE dostala nad hranici 180 eur za megawatthodinu. Je to asi o 20 eur výš než na začátku října, kdy byla situace zatím dosud nejvyhrocenější. Proč elektřina opět skokově zdražuje?

Protože nahoru znovu vystřelila cena emisních povolenek. Během posledních pěti týdnů zdražila o 50 procent na současných už zhruba 90 eur za tunu vypuštěných emisí oxidu uhličitého. Dražší nikdy nebyly.
Investory láká nákup povolenky, protože věří, že v této situaci jen tak klesat nebude. Německo má novou vládu se zelenými, kteří například nechtějí, aby cena povolenky spadla pod 60 eur za MWh. To je pro trh jasný signál, že ceny nemusí jít jen tak dolů.
(www.penize.cz)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.12.2021 07:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
mě by zajímalo, kdy politici budou naslouchat lidem a voličům a celý systém pošlou do minulosti...zatím si svojí nečinností vybíráme míru hospodářské a ekonomické destrukce a ta nebude malá
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.12.2021 10:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Víte kdy? Až budou odvolatelní i ve volebním mezidobí za
neplnění volebních slibů a nebudou si z lidí dělat pouze
blby dobré, tak leda na den voleb. Co já v životě slyšel
slibů a co se splnilo? Pouhý zlomek a výmluvou byli
koaliční partneři, vnější vlivy, atd. Pokud nemohu slib
splnit, tak ho buď nedávám a nebo při nesplnění odstoupím.
Tak by slibovali pouze reálné záměry a neslibovali něco
nesplnitelné. "Gryndýl" podle současné vize je utopická
ideologie, která půjde i přes mrtvoly, pokud to voliči
dovolí. Pak si nemohou stěžovat, že netopí, nesvítí,
nemají práci v nekonkurenčních továrnách a možná nebudou
ani jíst, protože se nemusí vyplácet produkovat potraviny
a cokoliv dopravovat. Budou mít ale "gryndýl" a to asi
bude některým hlupákům stačit.
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 18:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Macháčku, poslední politik, kterého si pamatuji, že by mluvil o energetice, byl Mirek Topolánek někdy před bratru 15 lety. Od té doby nic. A víte proč??? Protože průměrného českého pepíka energetika nezajímá, on slyšel na hasiče, policisty, učitele, samoživitelky a důchodce. Tak tady to ti pepíci mají. Politici to bravurně převedli na hasiče, policsty, bachaře, učitele, důchodce, samoživitelky, a kořalečníky, tak nyní po nich pepíci mohou požadovat okamžité řešení energetického problému, ne?
Odpovědět
DV

DV

12.12.2021 18:45 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pane Řezáči, přesně ale to ti politici dělají!!!!! Pokud nahlas řvou akorát ekoteroristé, se svou šílenou energetickou pseudovizí, tak politici naslouchají jim, protože žádná ekoteroristé žádnou organizovanou oponenturu nemají. A česká pepík na politiku sere, jemu je to jedno do okamžiku, kdy mu přijde faktura za energie, nad kterou se mu protočí panenky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist