https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceny-hliniku-pro-evropske-spotrebitele-kvuli-drahe-elektrine-stoupaji-na-rekordy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ceny hliníku pro evropské spotřebitele kvůli drahé elektřině stoupají na rekordy

11.1.2022 16:49 | LONDÝN (ČTK)
Plechovka s nápojem
Plechovka s nápojem
Foto | de² / Flickr.com
Ceny hliníku pro evropské spotřebitele dosahují rekordních hodnot. Na vině jsou rostoucí náklady na energii a snížení produkce, což prohloubilo nedostatek tohoto kovu, který se používá v energetice, stavebnictví a obalovém průmyslu. Uvedla to agentura Reuters. Cena pro spotřebitele, kteří nakupují hliník na fyzickém trhu, obvykle vychází z ceny kovu na londýnské burze LME, která se nyní pohybuje kolem 2950 USD (63 400 Kč) za tunu, plus se k ní připočítává přirážka, která obvykle pokrývá náklady na dopravu a daně.
 

Nedostatek kovu znamená, že výrobci, kteří mají zásoby kovu, mohou získat podstatně vyšší přirážku. Ta od začátku letošního roku v Evropě stoupla téměř o 30 procent na rekordních 428,75 USD za tunu.

Analytik BofA Securities Michael Widmer upozornil, že v Evropě byla snížena kapacita produkce o 650 000 tun. Analytici se obávají, že úplným nebo částečným uzavřením je ohroženo dalších 900 000 tun produkce. Widmer odhadl, že poptávka po hliníku v západní Evropě by letos mohla činit 8,5 milionu tun, deficit pak odhaduje na pět milionů tun. Celosvětová spotřeba se odhaduje na 72 milionů tun a deficit 254 000 tun.

Loni bylo v Evropě méně větrno, než je obvyklé, a větrné elektrárny po celém regionu tak vyrobily méně elektřiny. To zhoršilo krizi, která způsobila, že ceny elektřiny vystoupily na rekordní hodnoty, protože energetické podniky musely nakupovat více uhlí a nedostatkového a drahého zemního plynu. Před energetickou krizí tvořila energie až 40 procent nákladů na produkci hliníku. Nyní se tento podíl u mnohých producentů zvýšil na 50 procent i více.

V Evropě mimo jiné snížily produkci hliníku závod firmy Alcoa ve Španělsku, huť firmy American Industrial Partners ve Francii a závod ve většinovém vlastnictví společnosti Norsk Hydro na Slovensku. A zatím není vidět žádný náznak rychlého řešení tohoto problému, dodala analytička společnosti ING Wenyu Yaová.

Nedostatek hliníku od začátku loňského roku způsobil snížení zásob. Ve skladech LME se zásoby od poloviny března loňského roku snížily více než o polovinu.

Hliník je lehký kov světlě šedé barvy. Je třetím nejvíce zastoupeným prvkem v zemské kůře, ale převážně ve formě sloučenin. Je velmi významným a těžko nahraditelným kovem. Vyznačuje se velmi dobrou elektrickou a tepelnou vodivostí, velkou výhodou je jeho tvárnost při zachování dostatečné pevnosti a vysoká odolnost vůči korozi. Nalézá tak uplatnění v elektrotechnice a ve formě slitin v leteckém či automobilovém průmyslu, stavebnictví a mnoha dalších odvětvích. Z jeho slitin se vyrábějí také třeba drobné mince, kuchyňské nádobí či alobal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

11.1.2022 19:41
Jenom hliníku ?
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.1.2022 19:43
Konečně bude mít sběr víček od piva smysl a starý ešus získá cenu zlata. Jsem spokojená. Kde jsou sběrny surovin?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.1.2022 20:00 Reaguje na Jarka O.
A nejsou víčka od piva ze železného plechu?
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.1.2022 09:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Asi ano, to nevadí, recyklovat se bude i plech. Stejně bych ešus neodevzdala, tak ten príspěveček neberte moc vážně:-)
Odpovědět
DB

Darth Bane

11.1.2022 20:19 Reaguje na Jarka O.
Víčka od piva se hodí na zimní úpravu byciklu tak, ze tyto se nalepit na Běhounek pneumatiky. Návod byl před 45 lety v Ohnicku. Mimochodem, víčka od piva jsou ocelová s korkem....
Odpovědět
DA

DAG

11.1.2022 21:04 Reaguje na Darth Bane
S krokem 😆 čím dál lepší😉
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

11.1.2022 23:28
Třetí nejvíce zastoupený prvek v zemské kůře na světě se stává v kapitalismu nedostatkovým zbožím.Od revoluce poslouchám,jak nebylo před rokem 89 v létě jižní ovoce a toaletní papír.V současné době nám hrozí,že nebudeme mít čím topit,svítit a na co jezdit.Kde asi udělali soudruzi kapitalisti chybu pane Hanzle?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.1.2022 07:23 Reaguje na Stanislav Korpass
To nepřiznají.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.1.2022 15:58 Reaguje na Stanislav Korpass
On není nedostatkovým zbožím. On je prostě "jen" drahej. Za totáče nebyl ten hlavní průser, že něco bylo moc drahý ... teda u něčeho jo, ale u většiny věcí ne ... ale že to prostě nebylo. Vůbec. Max pod pultem. A když bylo, tak trochu a tím pádem jen chvíli. Fronty na džíny před Tuzexem a spanilé výpravy Prahou při shánění blbých klínků do Esky.
To byly časy. Fuj tajbl.
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

12.1.2022 18:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Mně osobně za totáče nejvíce vadili neschopní lidé na vedoucích pozicích,kteří likvidovali ideologicky a po stranické linii schopné a šikovné.Vadilo mě,že o tom ,jestli pojedu na dovolenou tam ,kam chci já, rozhodoval stranický výbor a o našem celkovém směřování rozhodoval Sovětský svaz a RVHP za pomocí bezcharakterních ohnihřbetů. Nyní, když se ohlédnu zpět 30let.je evidentní,že se nezměnilo vůbec nic,jen nefouká z východu,ale z opačné strany,a o tom, kam pojedu na dovolenou, rozhoduje hygienická stanice.A ten hliník není jen drahý,ale on opravdu není.Zásoby hliníku v Německu odhadují na tři měsíce. .
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.1.2022 09:58
On to není pouze hliník, ale vše vyráběné s velkými energetickými nároky.
Je to hořčík, železo, hnojiva atd. Toto vše je buď o mnoho dražší a nebo
nedostatkové a tudíž opět dražší. Bude následovat doprava a výroba všeho,
co potřebuje nejen energie, ale i dražší vstupy surovin a jejich dopravu.
Ono to je pyramida, kde je základnou energie a když se hroutí energetika, tak se hroutí i ta pyramida. Námitka, že levná energie nenutí k úsporám
je sice správná, ale skokové zdražení bude mít skokové následky a takový
skok mnohá odvětví neustojí. Je to experiment v době, kdy je trh nasycen
a konkurence má lepší podmínky, než které tady vytváří "gryndýl". Lze si
tak představit, jak EU obstojí v konkurenčním světovém boji o trhy. Bude
to asi kruté procitnutí, které přežijí pouze ti nejbohatší, kteří přeplatí
chudší na trhu s energií a zvítězí v "konkurenčním" regulovaném boji. Je
tak zcela jasné, kdo bude vítěz a kdo poražený.
Odpovědět
DB

Darth Bane

12.1.2022 21:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Aspoň vidíte, Machacku, jaká jste hovada, protože nyní nám chybí to, co jste neucelne vyplývají v minulosti.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist