https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-zemedelska-univerzita-zakoupila-prirodni-rezervaci-v-bahnach?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká zemědělská univerzita zakoupila přírodní rezervaci V Bahnách

6.5.2022 01:41 | TŘTICE (ČTK)
PR V Bahnách.
PR V Bahnách.
Foto | Atriplexmedia / Wikimeda Commons
Fakulta životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze převzala přírodní rezervaci s mnoha vzácnými druhy u Třtice na Rakovnicku. Dosud patřila soukromníkovi Ivanu Kasalickému, který o ni pečoval spolu s dalšími dobrovolníky několik desítek let. Loni ji nabídl fakultě, která rezervaci s plochou přesahující osm hektarů zakoupila zhruba za 500 000 korun. V péči o ni budou pokračovat odborníci, zapojí se i studenti. ČTK to při včerejším předávání rezervace řekli Ivan Kasalický a děkan fakulty Vladimír Bejček.
reklama

 

ČZU je nyní vlastníkem i správcem rezervace zvané V Bahnách. Vyhlášena byla na počátku 50. let minulého století. Rezervaci využije k představení péče o vzácnou přírodní lokalitu, a to studentům i veřejnosti. "Mít rezervaci neznamená jenom ji mít a koukat se na ni a obdivovat ji, ale tvrdě pracovat, tvrdě dělat managementová opatření," uvedl Bejček. Cílem podle něj je, aby veškeré chráněné druhy vydržely a stav rezervace se ještě zlepšil, i když už nyní je lokalita v dobré kondici. Podle Bejčka nejsou jednotlivá opatření dogmatem, ale je potřeba testovat jejich různé typy a ty nejlepší pak uplatňovat.

Kohátka kalíškatá - kriticky ohrožená rostlina
Kohátka kalíškatá - kriticky ohrožená rostlina
Foto | Carstor / Wikimeda Commons

Nejcennějším místem rezervace je slatinná louka, kde se vyskytuje kohátka kalíškatá, jde o kriticky ohroženou rostlinu. Odborníci zde také našli další ohrožené rostliny, například ostřici šupinoplodou, prstnatec májový nebo rosnatku okrouhlolistou. Žijí zde také chránění obojživelníci a plazi: čolek obecný, čolek horský, skokan štíhlý, skokan skřehotavý, ropucha obecná či ještěrka živorodá.

Kasalický se dlouhodobě věnoval například odstraňování náletových dřevin a opatřením zajišťujícím zvýšení hladiny spodní vody. Nyní pokračuje kosení luk, v plánu je další snížení množství některých dřevin, obnova tůní a vybudování nových.

Rodina Kasalického tamější pozemky vlastnila od dob první republiky, po nuceném vyvlastnění během socialismu, jí stát pozemky po roce 1989 vrátil. Kasalický je absolventem Vysoké školy zemědělské, což je dřívější název ČZU.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

6.5.2022 06:44
ono je tak trochu podivné, proč si někdo kupuje "rezervaci" aby na ní zase a opět tvrdě pracoval? to si nejde koupit něco proto, že z toho mají radost a že se těší na realizaci zajímavých projektů a výzkumů v praxi rezervace? PROČ MUSÍME BÝT V TÉ MENTÁLNÍ ROVINĚ POŘÁD TVRDÍ A NEMÍT Z NĚČEHO ZKRÁTKA RADOST?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.5.2022 10:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Protože by se mohlo stát, že by tu rezervaci koupil nějaký dojič dotací, než by se ouřadové vzpamatovali, odvodnil by ji a vesele by na těch pozemcích pěstoval třeba řepku.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist