https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-by-se-melo-vyvazat-z-evropske-zelene-dohody-rekl-zeman?fbclid=IwAR2GqWVi5mqP99iExx76TYMj-XEDpayTxAQZQDVgg3BwmIAaTtJY4SLFgaM
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko by se mělo vyvázat z evropské Zelené dohody, řekl Zeman

27.12.2021 01:12 | PRAHA (ČTK)
Zeman ji ve svém vánočním poselství zařadil mezi trojici nebezpečí, kvůli kterým letošek nebyl dobrým rokem. Dohoda je podle něj výsledkem toho, že se z ekologie stalo náboženství.
Zeman ji ve svém vánočním poselství zařadil mezi trojici nebezpečí, kvůli kterým letošek nebyl dobrým rokem. Dohoda je podle něj výsledkem toho, že se z ekologie stalo náboženství.
Česko by se podle prezidenta Miloše Zemana mělo vyvázat ze Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Zeman ji ve svém vánočním poselství zařadil mezi trojici nebezpečí, kvůli kterým letošek nebyl dobrým rokem. Dohoda je podle něj výsledkem toho, že se z ekologie stalo náboženství. Považuje ji za hlavní příčinu růstu cen energií v Česku.
 

Zeman uvedl, že prudký nárůst cen elektrické energie či zemního plynu bude pokračovat. "Máme-li tento nárůst alespoň zmírnit, musíme se vyvázat z tzv. Zeleného údělu pro Evropu, který je podle mého názoru hlavní příčinou nárůstu cen energií," řekl. Odstavování funkčních elektráren podle něj snižuje nabídku energií. "A při konstantní, nebo dokonce rostoucí poptávce, je přirozeným důsledkem růst její ceny," dodal.

Naštěstí je však energetická politika v pravomoci národních vlád a parlamentů, míní. "A není nám naštěstí diktována Bruselem, což se týká i jaderné energie, kterou vřele podporuji. A pokládám za chybu, jestliže o podpoře jádra sice mluvíme, ale neudělali jsme v posledních letech téměř nic konkrétního, abychom začali stavět nové jaderné zdroje," řekl. Týká se to podle něj všech minulých vlád.

Zelená dohoda je podle Zemana důsledkem toho, že se z ekologie stalo náboženství. "A jako každé náboženství, i toto má své proroky," řekl v narážce na švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. Dohoda podle něj přikazuje přestat v roce 2030 topit zemním plynem a v roce 2035 nejezdit v automobilech se spalovacími motory. "Toto vše by podlomilo naši energetiku tím, že by vedlo k energetické chudobě," uvedl. Hrozil by podle něj pokles životní úrovně i výkonu ekonomiky.

Unijní exekutiva se v rámci strategie Zelená dohoda pro Evropu snaží nasměrovat členské země EU ke splnění klimatických cílů, na kterých se lídři států včetně českého premiéra dohodli loni. Do konce desetiletí by podle nich unie chtěla omezit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, do poloviny století neprodukovat emise žádné nebo je vyvážit například technologickými opatřeními.

Zemanem zmiňovaná opatření jsou většinou ve fázi návrhů unijní exekutivy. V případě zemního plynu návrh počítá s o deset let pozdějším termínem, v případě vozidel je rok 2035 možným koncem prodeje nových automobilů se spalovacím motorem. Vládní politici v té souvislosti zmiňují, že se Zeman dopustil nepřesností, šíření fám či dezinformací. "Některé fámy kolem Green Dealu, třeba zákaz topení plynem, je nutno uvést na pravou míru. Nic takového neplatí," uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný.

Evropská komise (EK) v červenci navrhla, aby byl do roku 2035 prakticky vyloučen prodej nových aut na benzinový či naftový pohon. Komise počítá s průměrnou životností automobilu 15 let, takže v roce 2050 by podle jejích představ neměla v Evropě jezdit prakticky žádná auta s klasickými spalovacími motory.

V praxi to znamená, že nové automobily registrované od roku 2035 by měly podle EK mít nulové emise. Návrh zároveň počítá s rozšířením kapacit pro napájení těchto automobilů na hlavních silničních tazích: každých 60 kilometrů v případě elektrického nabíjení a každých 150 kilometrů v případě vodíkových paliv.

V prosinci pak EK představila soubor dalších návrhů, například chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov, které navíc nebudou moci od roku 2030 produkovat žádné emise. Od roku 2027 pak lidé přijdou o nárok na podporu vytápění plynovými kotli.

Evropská komise uvádí, že cílem jejího prosincového návrhu je usnadnit renovace obytných domů, škol, nemocnic kanceláří a dalších budov v EU, aby se snížily emise skleníkových plynů i účty za energie. Výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu Frans Timmermans uvedl, že podpora renovací obytných budov a dalších budov pomůže ekonomice a vytvoří nová pracovní místa. Zároveň poznamenal, že investice do energetické renovace se vyplatí, jelikož povedou ke snížení nákladů.

Návrh Evropské komise na zákaz výroby a prodeje automobilů se spalovacími motory po roce 2035 označil před týdnem za nepřijatelný premiér Petr Fiala (ODS). "To by ohrozilo existenčně řadu lidí, kteří u nás osobní automobil nepoužívají jako nějaký luxus nebo pro zábavu," řekl Fiala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (127)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.12.2021 03:11
to by mě zajímalo, kde soudruzi z Bruselu berou ty letopočty, to si zahulí a podívají z okna a vypadne z nich 2035, 2040,2050, 2030...takový herečky by svět pohledal
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.12.2021 05:28
Vyvázat se lze jedině vystoupením z EU. Podívejte do Británie.
A opravdu to chceme?
A není to sobecké, nechat tu naši Modrou planetu vybydlenou a odstěhovat se jinam?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 07:09 Reaguje na Katka Pazderů
Pokud nás dřív nevyhodí.

Současná EU, žene lidi Evropy do záhuby !

EHS mělo smysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 08:36 Reaguje na smějící se bestie
Proč by měl zrovna rozvoj čistých a supermoderních technologií vést do nějaké záhuby? Vždycky v historii hi-technologie vedly ke zbohatnutí celé společnosti, co se jako mělo změnit?
Evropa byla první, ale boj se změnou klimatu probíhá na všech kontinentech, emisní povolemky zavádí Čína, skoro všude najíždí na něco jako Green deal dle místních podmínek. Evropa je zatím asi nejúspěšnější, ale to se může rychle změnit, naštěstí trucují jen bezvýznamné země.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 08:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud to bude jako donedávna - prosadí se postupně a bez dotací, nařizování, nebude žádný problém.

Tak, aby ti bohatí nebyli odtrženi od reality/sociální smír a střední vrstva hnána do chudoby !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:06 Reaguje na smějící se bestie
Čisté technologie se prosazují bez tlaku, ale pomalu. V Chile náš Solek staví obrovské fve parky a začíná s mohutnými elektrolyzéry, vše bez dotací a na komerční bázi.
Jenže nám už klima drtí palce a celý systém je nutno možná až bezohledně urychlovat.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:07 Reaguje na Pavel Hanzl
A kdo to platí ? Pokud stát , pak vlastně obyvatelstvo. Venku je 0,0°C , to klima mne drtilo včera. Kolik jste vyrobil MWh zeleniny ?
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.12.2021 08:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Pletete se jako dycky. Utopické nápady vedly ke zchudnutí a zániku celých společnostì. Polsko je asi bezvýznamné, že.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:03 Reaguje na Jarka O.
Utopické nápady se poznaly podle toho, že nefungovaly. Když se podíváte na terawatty elektřiny z OZE jen v Evropě, vidíte opak.
Pokud vím, tak Polsko rychle najíždí na mohutné větřáky a chce co nejdříve stavět asi 6 velkých reaktorů, pokud vím, tak proti Green dealu tam zásadní protesty nejsou. Nejhorší jsme asi zase my.
Odpovědět
VK

Václav Kain

27.12.2021 09:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo a zastaví těžbu v dole Turow ty větřáku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:28 Reaguje na Václav Kain
Ten důl jim dává asi 11% spotřeby celého Polska. Nevidím do toho, ale za rozumný postup bych považoval, kdy se důl bude pokrývat fve panely a o jejich výkon se bude utlumovat uhlí.
Odpovědět
VK

Václav Kain

27.12.2021 12:01 Reaguje na Pavel Hanzl
A co v zimě a když nebude svítit?Čím by se nahradil výpadek?A co ekologie? Výroba panelů a potom jejich likvidace? S tím si ale zelenou ideologií zaslepení hlupáci hlavu nelámou,neboť tomu vůbec nerozumí.Běžte udělat anketu mezi ty pošahané hlupce a z jejich idiotských odpovědí by se každému kdo má mozek na přemýšlení udělalo nevolno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 12:15 Reaguje na Václav Kain
Přestaňte plácat, nové panely vyrobí za svoji životnost 100x tolik energie, kolik je potřeba na jejich výrobu, včetně recyklace.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná tak u vás na dvoře ? U jiných ani náhodou
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 19:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Václav Cílek tvrdí, že ERoEI pro FV panely je rovno 3. Z toho vyplývá, že vás koeficient lhaní je roven 33.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:34 Reaguje na Václav Kain
Ten důl má plochu asi 25km2 a být pokrytý panely, dá roční výkon asi jak uhelná elektrárna 500MW.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.12.2021 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Ty vaše výpočty nebudu komentovat, jen pripomenu, že elektrárna Turow má instalovaný výkon přes 2100 MWe
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 10:02 Reaguje na Jaroslav Studnička
Aj tak sa može. Prostě ten zbylý výkon musí nahradit větřáky (staví je hlavně na severu) nebo novými JE.
"Kdeje vůle, tam je i cesta". Willo Welzembach
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.12.2021 16:44 Reaguje na Pavel Hanzl
No, v případě exotů jako jste vy je otázkou kam by ta cesta vedla:-))).

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 20:04 Reaguje na Svatá Prostoto
Těch cest moc nemáme. Chápe to celá Evropa a v určité míře celý svět. Jen naše ropácká enkláva neví nic o ničem.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Šup s větrníkem do těžební jámy. Ono je taky třeba postavit sítě a infrastrukturu a v těžební jámě se sesuvy to půjde dost blbě
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 09:59 Reaguje na Petr Pekařík
Viděl jste někdy větrník v těžební jámě? Já nikoliv. Tak co melete?
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 19:56 Reaguje na Pavel Hanzl
To není vše, ještě zbývá jako vedlejší produkt teplo. To nahradit v zimě tou Fve jak?????
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.12.2021 09:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Ty nové technologie nevznikaly na základě snů, ale vždy přinesly nějaké racio. Ty vámi propagované čisté a supermoderní technologie zatím žádné racio nepřinášejí (a mimochodem nejsou ani čisté ani supermoderní).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:12 Reaguje na Vladimír Hošek
Bohudík, celé je to postaveno čistě na "ráciu".
Klimatická tragédie je spočítaná a dokázaná, čas který máme na reakci je sice ne úplně přesně spočítaný, ale každopádně je velmi krátký.
Takže veškeré technologie vychází z jasných reálných předpokladů a používají čistě techniku a fyzikální zákony. Proto to dobře funguje, otázkou ale je, jestli stíháme. To neví nikdo, ale šlapat do pedálů je nutno naplno.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.12.2021 09:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy, nejste schopen posoudit rácio, protože vy jste posedlý zeleným náboženstvím.

Pokud ty technologie potřebují masívní dotace, tak mi řekněte kde je to racio.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:24 Reaguje na Vladimír Hošek
To rácio je v tom, že musíme postupovat velmi rychle, daleko rychleji, než by se to celé prosadilo samo. Píšu to furt dokola.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.12.2021 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
No, právě to vaše racio v normální mluvě znamená fanatismus.

No a co chcete racionálního učinit s fanatikem včetně jakékoliv diskuse.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:50 Reaguje na Vladimír Hošek
To není žádný fanatismus, to je šestá zpráva IPCC. Zjistěte si, co to je.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.12.2021 10:12 Reaguje na Pavel Hanzl
mediální výstupy IPCC = fanatické projevy
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 10:18 Reaguje na Vladimír Hošek
Mediální výstupy mě nezajímají. Mě zajímá ta šestá zpráva a ta je čistě racionální a argumentačně podložená.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Argumenty nula nic. Poručíme větru dešti
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 10:00 Reaguje na Petr Pekařík
Přečtěte si aspoň výklad na Wikipedii.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 19:59 Reaguje na Pavel Hanzl
IPCC je v Angličtině, kterou neovládáte.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 19:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak postupujte, a nemykejte nám. MY S vámi škodlivými znečišťování nemáme nic společného.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.12.2021 07:16 Reaguje na Katka Pazderů
k tomu by se dalo říci, že jsme byli před Rakouskem, budeme i po Rakousku. Brusel není žádná mantra. Jediný program co tam mají je enviromentální žal a dluhy bez absolutně žádné sebereflexe a to opravdu nechcem.
Nechci ani Brusel ale EHS, popřípadě spolupráci států střední Evropy a Balkánu.
Příroda je podstatně " mocnější" než naše nemocné myšlení...dokáže osídlit i plasty uprostřed oceánu.
Stromy, které jsme zasadili rostou rychleji, protože k růstu potřebují i uhlík.
Uhlíkově neutrální společnost je blbost, protože i naše tělo obsahuje uhlík.
Dneska je vědec každý, kdo má diplom a v zádi díru.
Je část vědců, kteří si myslí, že všechno co ty jejich " vědecké" mozky vymyslí, že mají právo vyzkoušet bez jakéhokoliv morálního a etického kodexu se Homo Sapiens stává laboratorní krysou.
Jako společnost jsme za pár desítek let neskutečně zhloupli a to i přesto, že máme v kapse opulentně nazývané chytré telefony...ale jak se zdá, tak chytrý telefon se nerovná chytrý uživatel ale závislejší. Sítě jsou pro narcisy a psychicky narušené.
a tací nám říkají, co máme dělat? kdyť je to směšné, přehlížíme zásadní příručky a vědecká pravidla přirozenosti

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 08:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jsme po Rakousku, to máte recht, Rakousko je daleko před náma.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 08:07 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zhloupli jsme, především v čecháčkistánu.
Nevěříme demokracii, nevěříme vědecky prokázané pravdě, nevěříme ani sobě, že jsme schopni obstát v konkurenci Evropských zemí, které nám ještě pomáhají.
Nevěříme ani na uhelnou energetiku, nevěříme na moderní technologie, i když jsme byli vždy technologickou velmocí.
Věříme jen Kremelským demagogiím a zcela iluzornímu jádru. A to jen napůl.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 08:49 Reaguje na Pavel Hanzl
tobě nepomůže ani mokrej hadr na hlavu i dvojím způsobem
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.12.2021 09:09 Reaguje na smějící se bestie
Pravdu píšete, jen připomenu, že jsme se nedávno dostali před Portugalsko a Španělsko a nyní předbíháme Itálii. Sice tuto soutěž neuznávám, ale pro tento případ je dobře použitelná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:14 Reaguje na Vladimír Hošek
Na to, že jsme patřili ještě po válce mezi 10. nejvyspělejších zemí světa, to není až taková sláva. Ale lepší než nic, hlavně, aby nám to vydrželo, babišistán zasel velmi jedovaté sémě.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi jste si šňupl rulíku , taháte sem omílanou blbinu. Po válce byla šance udržet vývoj , komančové to řídili jinak. Další prdy přišly se privatizací, kterou opět řídily bývalé KSČ kádry. Jsme na tom z bývalého boku nejlépe , asi ti ostatní měli babišistán na druhou . Že vy jste tenhleten podnikatel,co mu vadí EET a určitě nekrade ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 10:07 Reaguje na Petr Pekařík
Po plyšáku jsme se velmi rychle vyšvihli na první pozici, ovšem dnes to tak už nevidím. Před námi jsou už i Bltici, dotáhli nás Slováci i možná Polsko.
Ale pořád na tom jsme dobře, Maďarsko i Polsko mají problém s demokracií, kterou jsme si po plyšáku založili velmi kvalitní, včetně soudní moci. Ta je doposud stále nezkorumpovaná, na rozdíl od policie a státních zástupců. Žádné EET se mě nikdy netýkalo, ani kleknutí, ani zajišťovací příkaz. Ale to neznamená, že mi to nevadí.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 20:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistě, a pak jste se do toho vložili vy sovetofilni komousi, a bylo z toho 70. Místo.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 20:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, to je vidět na Vas. Přehánění ukázka, jakým nedočkáme dávali bolševici inzenyrsky diplom.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 07:58 Reaguje na Katka Pazderů
Zkuste napsat, kam jinam.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.12.2021 07:06
Projev prezidenta jsem si poslechl a ta míra výhrad proti Zelenému údělu byla vytyčena velmi rázně.
Neřekl však nic jiného než co trvale v diskuzích na Ekolistu uvádím také, společně s mnoha dalšími.
Ekologie byla bohužel zneužita moderním zeleným náboženstvím, které jako opium ohlupuje všechny ,kterým je neustále podáváno.
EU skutečně silně připomíná středověkou katolickou církev, která pod záminkou spasení duše a ochrany pravé víry, prováděla věci za které se v moderní době musela omluvit.
Evropská komise pak připomíná bigotní římskou kurii a Evropský parlament nikasijský koncil ,který na věroučném základě společnost rozdělil na pravověrné (klimmalarmisty) a jimi zavržené heretiky (klimaskeptiky).

Novodobou biblí se stal zmiňovaný Zelený úděl a najdeme i fanatické věrozvěsty - Gréta a spol.

Jak vidíte , historie se po spirále skutečně opakuje , což už věděli ve starém Řecku.
Současnost není výjimkou a spíše bychom měli hledat příčiny tohoto abnormálního stavu společnosti. Jedno řešení mám.

Naši západní sousedé Němci se stále nevyrovnali s otázkou vlastní kolektivní viny za hrůzy zejména II. světové války ,kterou rozpoutali.
Proto se nyní snaží svým způsobem spasit svět neboť trauma války pro ně neskončilo kapitulací a nastolením míru v r. 1945. První zákony na ochranu životního prostředí , byť se tak nejmenovaly, lze vysledovat právě v nacistickém Německu.

"Dívám-li se na datum, rok 2000 jsme přežili. Dneska frčí oteplování a místo rozoraných celin a otočení toku Amur Darji, či co to bylo za řeku - a to byly, přátelé, mimořádně výstavní budovatelské (dnes by se řeklo ekologické) průsery, po kterých se dones bývalý jih bývalého SSSR včetně Aralského moře nevzpamatoval - máme dnes nové hity.
Ze stejné "intelektuální líhně".
V Brazílii se pěstuje kukuřice na palivo a vypalují pralesy, na kopcích se točí větrníky, aniž by někdo vymyslel skutečné baterie, do kterých by se ta idiotsky a draho vyrobená elektřina dala uskladnit, CO2 prý budeme cpát pod zem a na zadky krav dávat "prdící pytle".

A tak na závěr něco veselejšího, stejně si Češi ze všeho dělají prdel.

To přišel k prověrkám starý Pišta. Dříve Cikán, dnes Rom.
Předseda prověrkovém komise povídá:
"Tak, soudruhu Pišto, pověz nám, kdo to byli zakladatelé vědeckého komunismu?"
"Hej, súdruh predseda " zaradoval se Pišta: "To ja dobre viem. Boli to súdruhovia doktor Marx, doktor Engels, doktor Lenin."
"No dobře, Pišto," pochválil jej soudruh předseda, "velice dobře! Jen jsi to s těma doktorama trochu přehnal. Oni všichni nebyli doktoři…"
"Aj som si to ihneď myslel," zajásal Pišta: "Keby to byli naozaistný doktori, tak to najprv vyzkúšajú na zvieratách!"


/tak tohle uveřejnil již v r. 2008 Ing. Kožnar/
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 07:11
A řekl to správně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 08:14
Zemanův projev hodnotím dobře, nikoho neurazil, což je velmi pozitivní. Lhal samozřejmě jak dycky, pletl si data atd. ale to není důležité.
Jen velmi komický je jeho boj proti Green dealu, který je pro nás velmi významnou příležitostí pro masivní rozvoj hi-technologií a tím prosperity. A ještě za Evropské peníze.
Nějaké "vyvázání" je zcela nesmyslné, čurat proti větru se nedá a stát se nejrupáčtější zemí minimálně Evropy je přímo šílený nápad. Ale u něho je to normální, něco takového ještě NIKDY na tomhle postu nesedělo.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.12.2021 09:09 Reaguje na Pavel Hanzl
No, rozvojem OZE v EU zejména podporujeme čínský trh...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ten podporujeme především zcela nesmyslným konzumem všemožných plastových krámů, které se velmi rychle stávají odpadem. Všechno v OZE se dimenzuje na desetiletí.
Navíc se toho hodně dělá v Evropě (Siemens).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.12.2021 09:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemáte pravdu, drtivá většina komponentů pro FVE je made in china.
Nějaky hi-tech je EU k ničemu, když potom smetánku slízne někdo jiný.

Ale chápu, že politruk Hanzl se musí za pravdu strany bít do roztrhání těla.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.12.2021 11:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
Něco podobného je u tepelných čerpadel. Nemít
ještě kamarád poslední měsíc záruku, tak platil
za nový ventilátor 30 tisíc + práce a doprava.
Ložiska šunt a výměna celku, místo pouhých
ložisek a vznik dalšího odpadu. U solárů totéž,
kdy je opravou výměna panelu. Tudíž nikoliv
opravy, ale výměny a vznik odpadu. Prostě pouhé
spotřební zboží a nikoliv "levná" kvalita, která
se vyplácí. Pokud koupím opravdovou kvalitu, tak
se musím spokojit i s delší dotovanou životností. Ukončit dotace, tak to nekoupí ani p. Hanzl( on
to ale taky nekupuje a pouze to vnucuje jiným).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 11:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Panel se asi vůbec opravit nedá, vše je zalisované a měděné kontakty jsou extrémně jemné plíšky a nevím, co se na něm vůbec může podělat.
Ale to není problém ekologů, ale výrobce - spíš kupujícího, opravitelný panel by stál třeba 2x tolik a při procentu vadných ....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.12.2021 18:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Pointa ovšem je, že na Green dealu budou vydělávat jiní něž EU.
Tedy řeči o tom, jaký to bude mít pozitivní přínos pro ekonomiku EU je silně diskutabilní.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 20:00 Reaguje na Jaroslav Studnička
Evropské firmy ví velmi dobře, proč si nechávají většinu věcí dělat v Číně nebo jinde, prostě na tom vydělají. V Evropě je trvale nedostatek pracovních sil.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.12.2021 20:55 Reaguje na Pavel Hanzl
:-))) k čemu to tedy potom podle vás bude, jaký to bude mít ekonomický přínos pro EU?

Ono to je ovšem jinak. Drtivá většina komponentů pro FVE je produktem čínských firem, nikoliv evropských firem vyráběných v Číně.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 09:24 Reaguje na Jaroslav Studnička
Celé to vymysleli kšeftaři, aby na tom vydělali. A ti platí daně v Evropě. Proto je tak bohatá, protože na ni dělá půl světa.
Teď se Čína zvedá z pozice levné výrobny evropského zboží a vyrábí dobré výrobky už ve své režii. Zcela normální proces. Tak to šlo třeba v Japonsku.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 19:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Opakuji, drtivá většina komponentů pro FVE je produktem čínských firem.
Z toho opravdu EU profit nemá.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Rozdíl mezi čínským panelem a evropským vyrobeným v Číně je v ceně - na ten evropský bude třeba sehnat větší dotaci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 10:08 Reaguje na Petr Pekařík
Nebo zdanit ty čínské.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 20:12 Reaguje na Pavel Hanzl
A to uděláte jak?????
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 10:09 Reaguje na Petr Pekařík
Případně zrušit Zákoník práce, bezpečnost práce, normy na exhalace a srazit mzdy. Dobrej nápad.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 20:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Hm, akorát, že Evropa to své bývalé bohatství rozprodava, a zbytek zastarava
Odpovědět
VK

Václav Kain

27.12.2021 09:06
Nevím, kdo vás sem nasadil Hanzle,ale vy snad nosíte i zelené spodní prádlo pokud nechodíte na ostro.Podívejte se na vzdělání EK.Ani jeden nemá technické vzdělání.Jsou to samí humanitní nevzdělanci a podle toho to také vypadá.Zvláště svoji nevzdělaností vyniká nezlenější brčálník Timmermanc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:19 Reaguje na Václav Kain
EK je politický orgán a mají tam sedět politici, u nichž je humanitní vzdělání výhodou. Stačí se podívat, jak s náma vydupala banda nepolitiků za posledních 8 let.
Odborníci musí řešit odborná témata, ale systém, směr vývoje atd. musí řešit lid, tj. zvolení politici. To je základ demokracie.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.12.2021 09:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže k tomu, aby byl někdo schopen určovat směr vývoje, musí nebo měl by mít příslušné vzdělání.Dám vám příklad- v současné době se tvrdí, že je úplně jedno, zda ministr je z příslušného ranku, protože je to především politik. Nejlépe prý, pokud je to ekonom. A já se tedy ptám- jak může takový politik, třeba i ekonom, posoudit, co je pro jeho resort přínosné a co nikoliv? Nemůže- je vydán na milost a nemilost svým poradcům, kteří si samozřejmě ohřívají svoji polívčičku a prosazují zájmy lobbistů.A proto to také pořád vypadá tak, jak to vypadá.Pokud politik nebude současně i odborník, nikam to nikdy nepovede a neděje se tak již dlouhou dobu, průřezem po všech vládách, co zde byly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 09:57 Reaguje na pavel peregrin
Demokracie je založena na tom, že někdo kandiduje s programem, jak zlepšit fungování země v zájmu voličů. A těch názorů a programů je více a volič si vybere. A ten, kdo to vyhraje, má ten program realizovat a k tomu mu pomáhají všemožní odborníci. Pokud se obklopí lobbisty, tuneláři, gaunery atd. tak se to rychle zjistí a v normální společnosti letí ďa šarkán.
Pokud si ale lidé už ve volbách zvolí trestně stíhaného jedince, celý se to podělá už na začátku.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.12.2021 17:56 Reaguje na Pavel Hanzl
No ale to neodpovídá na moji otázku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 09:20 Reaguje na pavel peregrin
Dobře. Polopatě. Přínosnost resortu dělají odborníci, tj. ouředníci. Ministr zodpovídá na to, aby se plnily sliby voličům.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.12.2021 15:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale jak může ministr bez odbornosti vědět, že mu rádcové nekukají pitomost?
O to jde.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 18:58 Reaguje na pavel peregrin
To je jedno z největších umění v politice, najít si k sobě kvalitní lidi.
Podívejte si, jaké lidi měl Václav Havel a jak země šla rychle nhoru, jezdili k nám prezidenti USA, britská královna, Dalajláma i presidenti mocností a dnes?
Když má někdo kolem sebe Mynáře, Nejedlého a Ovčáčka, dříve Šloufa a Srbu, tak nás politicky dotáhl do dupy.
Dnes se u nás neotočí ani poslední ouředník z Taraligapatam....
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak oni jezdili i jinam a hlavně koukat , jak je to od býv. režimu zdevastované. Po Vaškovi by jinak neštěkl pes. Tak má aspoň letiště. Proč si nevybral za poradce vás ? Mohl mít i víc , než na lavičku za pár set tisíc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 10:17 Reaguje na Petr Pekařík
Určitě jste nesledoval tu prakticky celou světovou elitu, která se sešla na jeho pohřbu.
To jsme byli evropská jednička, i Obama na první cestu do Evropy jel do Prahy.
Nevím, kde vám štěká jaký pes, ale Havel je stále symbolem i pro většinu světa, což je asi zcela mimo vaše chápání.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.12.2021 09:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak zrovna Havel měl okolo sebe naprosté ignoranty a to, že k nám jezdili výše jmenovaní , naprosto nic nevypovídá. Havlovi bych osobně připínal jeden metál za druhým, být jinými zeměmi, protože tak pitomou politiku, co dělal, o tom se jim asi ani nesnilo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 10:13 Reaguje na pavel peregrin
Ta "pitomá politika" nás vytáhla z podřadné a zcela zdevastované země na pozici jednoznačně nejlepší z "Nových zemí", Havel byl symbolem boje za svobodu a demokracii pro celý svět, Důsledkem byly taky investice přesahující 2 bilióny, které nastartovaly průmysl, který nás živí doposud.
Odpovědět
DB

Darth Bane

30.12.2021 20:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Odkdy jsou úředníci odborníky?????
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.12.2021 16:54 Reaguje na pavel peregrin
Sám tam bude stejně naprd. To znamená, že tam spolu s ním musí být týmu lidí. Navíc ten ministr tam není za sebe, ale za stranu, která jej nominovala a on tam reprezentuje její názory.

Neměl by být samozřejmě trouba, ale že by kulturu musel nutné vést třeba malíř, zdravko zubař, dopravu nádražák a MPSV bezďák na dávkách:-))), to fakt ne.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.12.2021 18:00 Reaguje na Svatá Prostoto
Měl by. Zdravotnictví by měl vést lékař, kulturu umělec, průmysl ten, kdo má praktické zkušenosti apod.Je mi jasné, že ministr tam není za sebe, ale krásné by bylo, kdyby tam mohl být opravdu nezávislý člověk- jenže to by potom lobbisté lítali jak papíroví čerti a na ministerstvu by se provedlo zeštíhlení typu každý druhý vystoupí a ven.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.12.2021 09:35
Jeho projev byl určen nejen občanům, ale hlavně politikům, aby se vrátili
z nebeských výšin nohami na zem. Pokud nezačnou politici tlačit na změny
v politice EK směrem k realitě, tak opravdu nezbývá státům jako my a jiné
postkomunistické země včetně chudého jihu přemýšlet, zda nebude lépe EU
opustit. Elitám sice EU vyhovuje, ale bude po všech těch nesmyslech ještě
vyhovovat dosavadní střední třídě? Když ji ožebračí, tak ztratí zastánce
integrace a rozpad EU bude na pořadu dne. Odtržení (j)elit od obyčejných
občanů mi připomíná odtrženost stranických špiček KSČ od názoru řadových
členů a občanů. Mleli si svá hesla a žili ve své ulitě, jako ochraně před
okolím. Šok z nálady občanů v Listopadu neustáli a nebyli schopni ani na
to smysluplně reagovat. Podobně se chovají elity EU a stále se snaží lepit
největší díry materiálem vytlučeným z děr jiných. Ono se ale vždy část
materiálu ztratí a musí se dodat nový. V ekonomice to lze dvojím způsobem
a to buď zvýšením produktivity a přelitím zisků k dotacím a nebo si na ty
dotace půjčit. To prvé už nefunguje a druhé se stalo praxí. Pokud mrzačím
efektivitu výroby dotováním propadáků a zdaňováním úspěšných, tak se taky
mohu dočkat krachu úspěšných i těch neúspěšných, které nebude kým dotovat. Pohádka o kouzelném měšci v ekonomice na rozdíl od politiky neplatí. A ty
"zázračné" postkovidové investice o výši tisíce miliard jsou financováním
stavby "hladové zdi" ražbou měďáků, místo zlaťáky Ono bude otázkou, kdo
bude chtít za měďáky dělat a kolik. Inflační peníze mají nižší hodnotu
a za méně peněz bývá i méně muziky a nebo taky žádná.
Odpovědět
sv

27.12.2021 09:46 Reaguje na Břetislav Machaček
Jelito čučkař je jaksi odtržen od vlastních činů z minula, které ČR jako celek zavázely k plnění povinného podílu tzv. oze na energetickém mixu, což vedlo k bilionovému oze tunelu jehož zásluhou (mimo jiné) dnes raketově rostou ceny energií. Pokud chce čučkař upřímně kritizovat EU, tak by si především sám měl v prvé řadě nasypat popel na hlavu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 10:15 Reaguje na
Solární tunel je starý přes deset let a bylo dost času ho rozumně vyřešit. Ale stalo se co?
Udělala se z toho mediální hyenizace, proti "starým stranám" a hlavně proti EU a nevyřešilo se nic. Celá výstavba fve se zablokovala, i když ceny komponentů šly na desetinu a dnes se prakticky velké fve nestaví vůbec.
Právě proto nás drtí ceny emisních povolenek a solární elektřina je rázem nejlevnější.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.12.2021 11:16 Reaguje na Pavel Hanzl
:-)). Tak na vystavbe OZE se vy 2 jistě shodnete.
Že je teď ale dost zima přes zvyšující se konc. CO2 ve vzduchu, klimatické zóny se stále neposunuly, slunce nesvítí, vítr nefouká a zavisime na ruskem plynu, vytesňujete, p. Hanzle.
Čučkař měl byt davno pryč, protože jeho ne/práce zablokovala tendr na JE minulý rok a k vyšetření těch tunelů nepřispěl, tak co ve funkci dělá. A ministrem průmyslu je solární podnikatel s kontem v daňovém ráji, skvělá práce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 11:33 Reaguje na Jarka O.
Nic nevytěsňuji a vím, proč tahle situace vznikla. Celkem se na tom shodli odborníci v čele s pí Drábovou.
Každopádně ceny energií zapusinu až asi definitivně končí, což zase není žádná trága, pomůže to OZE, jen ropáčci se ubrečí k smrti.
Odpovědět
sv

27.12.2021 14:26 Reaguje na Jarka O.
Máš tam chybu jaroslave. Čučkař co by premiér neblahé paměti odstartoval oze tunel. Další výstavbu JE zablokoval agent bureš, nejdřív v roce 2014 v Temelíně, protože se mu nechtělo dělat na něčem, co připravila minulá vláda. Následně si 7 roků honil triko jak je pro JE, ale ke zodpovědnému rozhodnutí se neměl, takže celá věc roky stála jen a pouze burešovou zásluhou. Nakonec si z prstu začal cucat nesmyslné dotazníky, jen aby nemusel tendr zahájit. Odhalení rusáckého banditismu na burešovu lenoru nemělo vliv žádný. Tendr na nový blok Dukovan už mohl rok běžet ... nebýt bureše. A ano, zde máš pravdu, hradní čučkař tam už dávno neměl být. Jinak jsi ovšem jako obvykle mimo mísu, jaroslve. Současný ministr průmyslu Jozef Síkela konta v daňových rájích nemá. Za to je tam MÁ bývalý ministr financí a premiér agent bureš a využívá je k nakupování francouzských zámečků.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 15:41 Reaguje na
Konečně někdo, kdo nemá mezi ušma koblihu dálkově ovládanou z Kremlu a stojí nohama na zemi a chápe realitu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.12.2021 21:19 Reaguje na
Konto v cizině smi mit kazdy solventni občan, natož podnikatel, v ODS je takových jistě řada, tak proč ta závist do vlastních řad. Síkela, ok, já viděla před vánoci na Novinkách fotku Zemana s novou vládou a byl na ní k mému překvapení Michalík, i se pořád jeho jméno objevovalo v novinách, tak to byla nějaká mystifikace, ale není mi to důležité. Už jen navrhnout takového člověka na ministra průmyslu je v nejlepších tradicích ODS stejně jako jejich tunely. Dotazníky jsou blbost, do tendru patří všechny renomované firmy. Kdo za co může, je věc názoru. Ale čučkař na prezidenta nemá.
Odpovědět
sv

31.12.2021 00:49 Reaguje na Jarka O.
Nikoli v "cizině", jaroslave. Agent bureš má konta v daňovém ráji, nad čímž ses tady u jiné osoby, která ti ideologicky nekonvenuje, rozčiloval. Pro info, Michalík odstoupil. Odpověz na otázku, zda odstoupil agent bureš, když se na něj jeho ulité prachy provalily, jinak jako obvykle ideologicky žvaníš. Ano, držet se koryta, když se něco takového provalí, jak činil bureš, je odporné a v právním státu nemyslitelné. Nemluvě o jeho dalších tunelech a u anonisti tradičních zlodějinách a nesmyslných dotaznících. Renomované firmy byly a jsou jasné a rusácký státní podniky pod kontrolou teroristického režimu mezi ně nepatří.
A opět máš pravdu. Hradní čučkař opravdu na prezidentskou funkci nemá, bohužel se jí díky infantilním voličům zmocnil. Katastrofické důsledky jsme mohli sledovat v přímém přenosu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.12.2021 11:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Další dodavatel energií, Františkovy energie, padl. Šokové zvýšení cen čeká pět tisíc klientů. /seznam.cz/ dnes.

To je ta úžasně levná a dostupná energie z Bruselu, že pane Hanzle.

Po Bohemia Energy cca 1mil. klientů , skončily také firmy Kolibřík energie s 28 000 klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, 3000 klientů a Microenergy, více než 760 zákazníků. Činnost ukončila také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelům a Český Energetický Dodavatel, který měl více než 7000 odběratelů.

Tak se Češi propadají díky Green Dealu do energetické chudoby za nadšeného potlesku ekofanatiků .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 11:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak, tak, babišistán se nám bude mstít ještě dost dlouho, těch kostlivců po skříni nechal něurékom. Právě ERÚ je od toho, aby hlídal dodavatele energií a dělal asi tak co? To, co je v babišistánu normální, ani ťok.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 12:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Co by si chtěl, když i v tomhle má přednost kapitálismus, už 30let.

Nejen pro sociální smír, by výroba a distribuce, měla být plně/na 100%, ve vlastnictví státu. Stejně tak by to mělo být s výrobou a distribucí pitné vody + distribuce plynu a veškeré odpadové hospodářství.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 12:58 Reaguje na smějící se bestie
Vlastnictví státu jsme si už vyzkoušeli a dopadlo to zcela katastrofálně. Normální stát se chová v normálních zemích normálně, ale to by si napřed lidi museli navolit normální politiky. Což je u nás velmi často problém.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 14:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Katastrofa přišla nyní - po 30letech pseudodemokracie a kapitálismu českého.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 14:46 Reaguje na smějící se bestie
Hluboký omyl, jsme na tom zatím celkem dobře, ovšem ten propad způsobil především soudruh komunista estébák, takže pořád ta stejná banda.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 16:21 Reaguje na Pavel Hanzl
není ti pomoci
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč svoji neschopnost schováváte za nějaký babišistán ? Že vám šlápl do kšeftů , to je jen váš soukromý problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 10:19 Reaguje na Petr Pekařík
Nikdy jsem s ničím nekšeftoval (jsem na to ryzí antitalent) a chytré práce mám něurékom.
Odpovědět
sv

27.12.2021 14:08 Reaguje na Pavel Hanzl
"Solární tunel" je starý 16 let a v okamžiku, kdy začal, vyřešit již nešel. Jinými slovy, pokud máme plnit hausnumerické závazky (díky současnému hradnímu čučkařovi), tak to bude vždy tunel. Ostatně to co se děje v Německu je také tunel (a podstatně větších rozměrů) jen němci si to nechtějí přiznat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 14:44 Reaguje na
Ten tunel hlavně nebyl žádný tunel, ty panely i vše ostatní bylo skutečně tehdy tak drahé.
Ale bylo možno snižovat výkupní cenu o 5% ročně, navíc Kalousek ještě nasadil solární daň.
Jenže bak to vzal do ruky soudruh, asi se se solárníky domluvil, protože přes mohutné hyenizace a sliby, jak s nimi zatočí, vůbec nic neudělal, což je pro něho typické.

Ale při dnešních cenách se ten tunel už nejeví tak tunelovitě, to Vladimir na nás vykopal delší a hlubší.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.12.2021 15:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste lhář a demagog.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 15:40 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy jste zase objevil Ameriku. Jak dojdou argumenty, začne se kdákat a urážet, prostě jak dycky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.12.2021 15:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy nemáte žádné argumenty, jen tu melete jednu lež za druhou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 19:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak to zkuste rozporovat.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.12.2021 20:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Nedělejte ze sebe hlupáka.
Mnohokrát jste k tomuto dostal příspěvky, příslušné odkazy, atd.

1) Tunel to byl jednoznačný. Svou finanční škodou kandiduje na top tunely historie ČR.
2) Poslední snahu minulé vlády o eliminaci finančních škod formou snížení IRR zaseknul senát, tak tu nelžete o tom kdo co dělal a nedělal.
3) Tunel zůstane tunelem i při současných cenách. Těch cca 29 mld Kč, co jde každoročně na provozní podporu FVE, tu s námi ještě téměř 10 let bude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 09:16 Reaguje na Jaroslav Studnička
Asi těžko chápete, co znamená slovo tunel.
Pokud investuji do nějakého dlouhodobého a zcela nutného energetického projektu, tak to znamená ze začátku enormní náklady. Ty se splácí velmi dlouho, ovšem to není tunel.
Ten znamená, že se vyvedou peníze odněkud ven a nic se tím nezíská. To se dá spíš nasadit na biopaliva první generace, která jsou nesmyslem od začátku.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 19:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Co to plácáte?
Solární tunel nesouvisel s enormními investičními náklady. Pokud by chtěl stát tyto náklady kompenzovat, byla by investiční podpora, jako tomu je nyní.
Solární tunel znamenal vyvedení veřejných finančních prostředků díky záměrně nastavené provozní dotaci na FVE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 10:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
Velmi hluboký omyl, jak dycky. Ten systém byl taková, že solárník nedostal nic na investici, ale výkup elektřiny byl nastaven nesmyslně vysoko na 13 kč/kWh, což odpovídalo ale nákladům, které byly snad 10x vyšší, než dnes. Kdo si na to vzal úvěr, vydělal kulový a splácí ho doposud.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.12.2021 15:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Chápete vůbec psaný text???

Právě se záměrně chybně nastavenou provozní dotací se z toho stal solární tunel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.12.2021 08:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jistě, vždyť píšu, že byl výkup nastaven nesmyslně vysoko. Ani tohle si nepřečtete?
Ale ta největší škoda nastala tím, že celý systém byl zhyenizován a zablokován a dnes budeme platit x násobné kačáky za nejen emisní povolenky, ale za celkové zaostávání energetiky a tím celého hospodářství.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Ekoteroristé začínali jako vy -oni biopaliva a vy panely a větrníky. Navrch zeleň , vespod hnůj
Odpovědět
sv

27.12.2021 18:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejde o "snižování ceny". Jde o to, že když soukromému podnikateli (který z principu podniká na vlastní riziko) zaručíme zákonem zisk, což se díky zákonu prosazeném ping. paroubkem stalo, tak to jinak než tunelem skončit nemůže.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 19:52 Reaguje na
S tím zaručeným ziskem to nebylo tak žhavé. Výkup byl garantován na 15 nebo 20 let, což je jen na splacení úvěru, navíc tam je rizik dost. Od živelné pohromy, poškození vandaly, špatně fungujícími kmponenty atd. atd. atd. a hlavně to bylo tenkrát velmi drahé.

O to ale až tak nejde. Tady jde o systematickou hyenizaci celého segmentu OZE, k tomu špinění vůbec OZE, přes to ke Green dealu a celé EU a jsme zase doma v Kremlu.

Dalo se to řešit daleko dříve normální dohodou, Němčouři s tím třeba problém neměli a mají tam fve daleko víc, než my.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Řešit dohodou , pak obhájce vašeho typu postavit mimo normální společnost a internovat na pustém ostrově v Severním led. oceánu. Však se ohřejete od panelů
Odpovědět
sv

31.12.2021 00:56 Reaguje na Pavel Hanzl
... za cenu, která ten zisk zaručovala a navíc měli zaručený odběr. Od živlu je tady pojištění, od poruch zase záruky. Kterýkoli jiný podnikatel, musí TAKÉ řešit všechny tyhle problémy a NAVÍC to, jestli bude o jejich služby a produkci zájem a jestli se nedostanou do ztráty. To oze tuneláři řešit NEmusli a NEmusí. To je příčinou tunelu, který jakmile se dostal do českého právního řádu už nebylo možno zastavit. A přesně o to jde, zaručený zisk a zaručený odběr něčeho, o co by bez předpisu nikdo při smyslech ani pohledem nezavadil.
Odpovědět
DA

DAG

27.12.2021 12:46
Bohužel nebo bohudík, je Zeman už mimo a nedokáže se zorientovat co se děje. Zůstala mu, ale sebedůvěra a tak haže z rukávu jakási data, které viděl v levo dole.
K jeho cti je třeba říct, že je jak rozbité hodiny. Dvakrát denně jde dobře.
Tím neříkám, že Green dael je super, ale proč diskutovat nad někým, který se neorientuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 13:56 Reaguje na DAG
Jeho nebere vůbec nikdo vážně,(max pan Vinkler), hlavně ne v zahraničí. Proto nás považují za totální tutany...
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

27.12.2021 15:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi jako Vás na ekolistu. Hold, každé forum má svého klauna který pobaví,rozesměje ale neublíží.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 15:43 Reaguje na Stanislav Korpass
Tragédie ale je, když je ten jedinec jak na sviňu president.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Pálí mu to dobře a dotáhl to na prezidenta. Vy jste to dotáhl jen na pomýleného fanatika
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 10:25 Reaguje na Petr Pekařík
Pálí mu kulový, ale klaní se na správnou stranu a špinavci už zařídili, aby byl 2x zvolen za parapresidenta.
Zažil jste někdy hnusnější, vylhanější a sprostší kampaň, než před presidentskými volbami?
Odpovědět
DA

DAG

27.12.2021 12:46
Bohužel nebo bohudík, je Zeman už mimo a nedokáže se zorientovat co se děje. Zůstala mu, ale sebedůvěra a tak haže z rukávu jakási data, které viděl v levo dole.
K jeho cti je třeba říct, že je jak rozbité hodiny. Dvakrát denně jde dobře.
Tím neříkám, že Green dael je super, ale proč diskutovat nad někým, který se neorientuje.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

27.12.2021 14:09

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RJ

Robert Jirman

27.12.2021 16:08 Reaguje na Jan Knap
wtf, tyhle typy příspěvků považuju fakt za extrement a žádnej Petrův Zdar to nezachrání. Lidi vzpamatujte se
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

27.12.2021 18:18 Reaguje na Robert Jirman
Proč extrement ?? Dotyčný pán má na všechno odpověd´. Pouze náhodou jsem procházel články a v diskuzi z 11.12 jsem narazil na tento dotaz ,který byl ovšem podrobnější. A protože jsem odpověd´ nenašel, tak jsem se slušně zeptal. Ono někdy některé jednání mívá svůj důvod. Pro mě je to stejné, jako když někdo ze sebe dělá antikomunistu a je při tom veden mezi spolupracovníky . Musím přiznat, že jako člověk dříve narozený jsem alergický na fanatiky a je jedno, co hlásají. Petrův Zdar
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

28.12.2021 09:03
Pěkná diskuse...Tolik nepochopení už jsem neviděl dávno. A jen na okraj: Green Deal není zdaleka jen o energetice. To je zas jen jedna vytržená stránka. Takže jestli tady skvadra chytráků chce hodnotit GD, vezměte to jako celek, ne?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

28.12.2021 19:29 Reaguje na Jindřich Duras
Jasně , zrušit jako celek a začít znovu bez těch nynějších vůdců namočených v různých zainteresovaných firmách.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

20.1.2022 10:52
"Nevěřím, že se jednou podaří proměniti svět v jedinou velkou jídelnu a noclehárnu pro lidi, zbavené všeho, co by jim patřilo, bydlící ve městě tak jako pes ve stepi, že jednou bude chodit člověk v kalhotech, poskytnutých mu státem, a smrkati do státního kapesníku."

"Člověk vždy bude mít rád dveře u svého bytu a plůtek u své zahrady. Bojovati proti tomuto přirozenému individualismu jest podnikem tak odvážným jako bojovati proti zákonu gravitace."

"Komunismus - toť hned od počátku mystické dogma."

"Komunismus, který podle teorie nemůže býti uskutečněn jinak než revolucí a diktaturou, která má potrvati po celou jednu generaci, bere životu jeho přirozený vzrůst a vývoj a chce vše vtlačit do suchého řečiště jedné teorie, které je vždy jednostrannější a šedivější než život."

Ferdinand Peroutka (1895-1978), spisovatel a novinář, vydavatel časopisu "Přítomnost
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist