https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-bylo-pri-jednani-o-turowu-podle-ministerstva-zahranici-konstruktivni-aktivne-prinaselo-navrhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko bylo při jednání o Turówu podle ministerstva zahraničí konstruktivní, aktivně přinášelo návrhy Aktualizováno

5.10.2021 01:38 (ČTK)
Pro Česko nadále není akceptovatelné, že polská strana v závěru jednání přišla s požadavkem možnosti výpovědi vzájemné smlouvy po dvou letech, přestože těžba má podle stávajícího povolení probíhat dalších 23 let.
Pro Česko nadále není akceptovatelné, že polská strana v závěru jednání přišla s požadavkem možnosti výpovědi vzájemné smlouvy po dvou letech, přestože těžba má podle stávajícího povolení probíhat dalších 23 let.
Česká strana byla při jednání o provozu uhelného dolu Turów po celou dobu konstruktivní, aktivně přinášela návrhy řešení. Pro Česko nadále není akceptovatelné, že polská strana v závěru jednání přišla s požadavkem možnosti výpovědi vzájemné smlouvy po dvou letech, přestože těžba má podle stávajícího povolení probíhat dalších 23 let. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí. Mediální reakce v Polsku vnímá jako vzkazy tamní veřejnosti a součást vnitropolitického soupeření. Také podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) jsou vyjádření polských představitelů spíše vzkazem určeným pro jejich politickou scénu.
 

Hnědouhelný důl Turów u česko-polské hranice mimo jiné podle ČR ohrožuje zásoby podzemní vody v českých obcích. Praha chce mimo jiné vyjednat záruku, že nebudou překračovány limity dopadu na životní prostředí a bude dostávat informace o stavu podzemních vod. Jednání o smlouvě skončila bez dohody ve čtvrtek v noci. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) byla přerušena, nikoliv ukončena. Zásadním sporem je doba trvání dohody.

Podle ministerstva zahraničí byla smlouva téměř finalizována a právně vyčištěný text připraven. "V mezinárodním právu není neobvyklé, pokud se chrání nějaký specifický zájem, že je možnost výpovědi vázána na dlouhou dobu (příkladem jsou smlouvy z oblasti investic). Pro ČR není akceptovatelné, když polská strana v závěru jednání přišla s požadavkem možnosti výpovědi po dvou letech, přestože těžba má podle stávajícího povolení probíhat ještě dalších 23 let," sdělila ČTK mluvčí resortu Eva Davidová.

Česká strana podle ní byla po celou dobu konstruktivní a aktivně přinášela řešení. Stále je připravena jednat a věří v dohodu. Náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydacz ale dnes v polské televizi řekl, že tamní úřady nyní nevidí smysl v jednáních pokračovat. Obvinil českou stranu, že z vnitropolitických důvodů nemá zájem dohodu dotáhnout do konce, přičemž pohrozil negativním dopadem na dvoustranné vztahy. Mluvčí polského ministerstva životního prostředí dnes také prohlásil, že bude těžké se vrátit k vyjednávacímu stolu.

"Co se týče mediálních reakcí v Polsku, vnímáme je jako vzkazy polské veřejnosti a součást vnitropolitického soupeření. Hlavním záměrem české diplomacie i ministerstva životního prostředí bylo vždy chránit zájmy českých občanů žijících v blízkosti hnědouhelného dolu Turów a zejména jejich právo na přístup k vodě," dodala Davidová.

Jako vzkaz určený pro jejich domácí politickou scénu vnímá vyjádření polských představitelů i ministr Brabec. "Spíš bych řekl, že Poláci byli dost překvapeni, že umíme vyjednávat stejně tvrdě jako oni," uvedl dnes odpoledne na twitteru.

Polská strana navzdory květnovému předběžnému rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie odmítá přerušit těžbu, protože by to podle Polska mělo negativní dopady na energetickou bezpečnost země. Představitelé Polska v minulých dnech uváděli, že navrhují třeba finanční podporu obyvatelům českých obcí. Polsko má za neuposlechnutí předchozího soudního příkazu k přerušení těžby platit pokutu půl milionu eur denně (asi 12,7 milionu korun), sankce uvalil Soudní dvůr EU 20. září. Země ještě pokutu platit nezačala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist