https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-ma-dostat-z-ropneho-embarga-vyjimku-do-poloviny-roku-2024-pise-reuters
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko má dostat z ropného embarga výjimku do poloviny roku 2024 Aktualizováno

6.5.2022 10:43 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024, pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. Po jednání velvyslanců unijních zemí to dnes novinářům sdělil diplomatický zdroj, podle něhož státy přes pozitivní vývoj zatím nedospěly ke konečné shodě na nových sankcích. Podle informací ČTK bude nyní unijní exekutiva dojednávat další záruky pro Budapešť a Bratislavu. Velvyslanci by se měli znovu sejít o víkendu. Aby embargo začalo platit, státy jej musí schválit jednomyslně.

 

Komise ve středu v rámci šestého balíku sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu navrhla do konce roku zcela ukončit dovoz ropy z Ruska. Návrh původně počítal s roční výjimkou pro Maďarsko a Slovensko, které jsou na klíčové energetické surovině z Ruska nejvíce závislé. Obě země však embargo odmítly podpořit s požadavkem výrazně delšího přechodného období. Čas na zajištění dostatečných zásob proudících Transalpinským ropovodem TAL z jihu Evropy si vyžádala i česká vláda.

Dnešní návrh jí dává výjimku do června 2024. Pokud by se podařilo kapacitu ropovodu navýšit dříve, má pro Česko začít platit embargo již před zmíněným datem. Podle zmíněného zdroje je pro nové výjimky týkající se trojice států mezi ostatními zeměmi jednoznačná podpora. Zbývá však dořešit záruky, že po odpojení ruských ropovodů budou mít dostatek ropy a vyhovující infrastrukturu. To se vedle zmíněné trojice týká také Bulharska, které též žádalo výjimku, podle komise však neuvedlo dostatečný důvod.

"Jsem přesvědčena, že tenhle balík zavedeme. Pokud to potrvá o den déle, potrvá to o den déle, ale posunuli jsme se správným směrem," prohlásila dnes předsedkyně komise Ursula von der Leyenová. Za krok správným směrem označil výjimku pro Česko premiér Petr Fiala.

O dobrou zprávu jde také podle oslovených odborníků. "Tato výjimka by měla přinést snad dostatečné množství času na změnu technologie našich rafinerií ze sibiřské sirnaté ropy na ropu obvyklou v rafineriích v západní Evropě. To je myslím adekvátní míra kompromisu, aby EK mohla nějaké další sankce přijmout ihned," řekl ČTK analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka jde o "velkorysou výjimku". "Samozřejmě je před námi spoustu práce, abychom se stihli s novou situací vypořádat, ale o delší čas bychom snad ani v kontextu pomoci České republiky napadené Ukrajině žádat nemohli," uvedl Tyleček.

Podle zdrojů agentury Reuters komise v návrhu vyšla vstříc i námitkám několika jihoevropských zemí v čele s Řeckem, které nesouhlasily s podmínkami plánovaného zákazu přepravy ruské ropy tankery ze zemí EU. Místo původně navrhovaného měsíčního přechodného období nyní počítá s tříměsíční lhůtou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

6.5.2022 11:17
Pokud chcete skutečně duvěryhodné informace jak to bude s ruskou ropou potažmo plynem nevěnujte pozornost článku na Ekolistu,ale kontaktujte co nejdříve věštkyni Jolandu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.5.2022 11:29 Reaguje na karel krasensky
ono to nějak dopadne, Jolando :-)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.5.2022 11:30 Reaguje na karel krasensky
2024 je tak trochu pro ČR zbytečně dlouho ale je tu třeba Slovensko, které bude mít větší problém...je dobré si uvědomovat, že nejsme jen větev pro sebe.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.5.2022 11:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
tyhle investice však jdou proti Green Dealu...tak, že se nakonec zjistí, že jediná společenská dohoda z toho bude to, že končí uhlí ale to je tak asi všechno.... a bude se pracovat na vodíku
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.5.2022 11:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A víme, jak ho budeme získávat bez energetických nároků? Ono fyzikální zákony nelze obejít. A jako vždy za vše se platí. Pochopitelně ne peněnzi.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.5.2022 14:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Bude se pracovat na vodíku... A večer budeme ulehat se spokojeným pocitem, že to je neschůdné a k ničemu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.5.2022 19:38 Reaguje na Jiří Svoboda
trpělivost růže přináší
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2022 08:47 Reaguje na Jiří Svoboda
Jenomže vodík funguje a to velmi.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.5.2022 16:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Jj, do roka a do dne na to pojede půlka EU ... a v Sojuzu bude chleba zadarmo. My víme.

Vy mi fakt někdy připadáte, jak kdybyste právě přijel z Artěku. No někdy ... vlastně furt:-).

Odpovědět
ZK

Zan K.

6.5.2022 11:43
Dobře to napsali v PL.
...Tímto způsobem může každý souhlasit s čímkoliv, protože nikdo z nás neví, co bude za nějaké 3 roky. Takže ANO, ale zatím NE - to je skutečně slovo do pranice
A kdepak jsou ona silná slova z minula???
Odpovědět
DV

Daniela V.

6.5.2022 11:48
Ta komise je hodná .....Ale je to jen návrh !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.5.2022 14:34 Reaguje na Daniela V.
No, s ohledem na to, že je to jediná cesta aby vůbec něco jako sance prošlo, se rozhodně nějaké utažení šroubů oproti tomu, co je v článku, čekat v žádném případě nedá.
Odpovědět
kk

karel krasensky

6.5.2022 11:58
V budoucnu bude na každé benzín pumpě vartovat policejní hlídka a řidič,který natankuje plnou nárdž bude podroben výslechu a domovní prohlídce,aby se zjistilo kde na to vzal.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.5.2022 14:10
Otázkou ale nakonec bude, zda ropovod Rusko nezavře samo, když nebudeme
platit v rublech, jak slibujeme a nebo nepřeruší ropovod válčení. To
by byl větší problém odkud dovážet už hotová paliva, maziva, mazut a
asfalt. Zásoba na 100 dnů jsou cca pouhé tři měsíce a náhrada se může
hledat i rok. Jó každý strůjcem svého štěstí(stability a prosperity)!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2022 14:53 Reaguje na Břetislav Machaček
Nezavře. To by spíš hodilo někam atomovku. Bez evropských eur jde do bankrotu bez naděje na jeho konec.
Odpovědět
ZK

Zan K.

6.5.2022 19:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Podle všeho máte pravdu. Ruskej medvěd než se rozhejbá tak má po všem. A zavírat Evropě kohouty po 1 až 2 rocích - bude jen k smíchu. Osobně mám dojem, že ony 3 dnešní velmoci si to vždy nějak dopředu dohodnou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.5.2022 20:55 Reaguje na Zan K.
V té době už nebude co zavírat. Roury i s kohouty Rusi už dávno rozkradou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.5.2022 18:13 Reaguje na Zan K.
S Ruskem se nikdy nikdo nedohodl, veškeré smlouvy typu SALT atd. vždy porušovali.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.5.2022 09:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Konec května se blíží a termín splatnosti v rublech taky.
Povíme si v červnu a snad se to nějak vyřeší, aby podle
prognóz při uzavření kohoutů nestál benzín 80 Kč a plyn
se zase nezvedl o další desítky procent.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2022 08:51 Reaguje na Břetislav Machaček
Platba v rublech je jen normální buzerace nulového významu.
Dobře, zaplatíme v rublech (na co Puťkovi budou nikdo neví), příště platíme polovinu, přespříště desetinu. Nazdar.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.5.2022 08:54
Globální obchod s energiemi je velmi složitý a do detailu vybalancovaný systém a pokud Rusko do něho kopne, celé se to rozhodí. A bude trvat nějakou dobu, než to najde novou rovnováhu, ovšem už bez Ruska. Odhaduji to do konce roku, pak se ceny usadí na vyšší hodnotě, než před válkou, ale asi ne o moc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist