https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesti-vedci-jdou-ve-stopach-gregora-johanna-mendela.roli-hormonu-pri-vetveni-rostlin-zkoumaji-na-hrachu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čeští vědci jdou ve stopách Gregora Johanna Mendela. Roli hormonů při větvení rostlin zkoumají na hrachu

1.12.2020 01:20 | BRNO (ČTK)
Hlubší poznání podstaty mechanismu regulace větvení rostlin na buněčné a molekulární úrovni má potenciál využití v zemědělství.
Hlubší poznání podstaty mechanismu regulace větvení rostlin na buněčné a molekulární úrovni má potenciál využití v zemědělství.
Výzkum, na kterém se podílejí vědci z Mendelovy univerzity v Brně, přináší nové poznatky o roli rostlinných hormonů při regulaci větvení stonků. Pokusy dělají také na hrachu, stejně jako kdysi zakladatel genetiky Gregor Johann Mendel. Článek s dosavadními výsledky publikoval vědecký časopis Nature Communications, oznámil ČTK mluvčí univerzity Filip Vrána.
reklama

 

Hlubší poznání podstaty mechanismu regulace větvení rostlin na buněčné a molekulární úrovni má potenciál využití v zemědělství. Například regulace tvaru ovocných stromů či révy vinné pro dosažení optimální úrody vyžaduje vysoké náklady na ruční práce, stejně jako tvarování okrasných rostlin. Nové poznatky najdou uplatnění také při pěstování obilnin.

V regulaci architektury rostlin má klíčovou roli tok hormonu auxinu z vrcholové části rostlin až do kořenů. Tok auxinu určuje, zda boční pupeny zůstanou ve stadiu spících pupenů, nebo se probudí a vytvoří výhon, respektive jak silně budou výhony růst.

"Určuje, zda rostlina bude svoje síly soustředit více do tvorby plodů nebo raději do produkce listové hmoty," uvedl Jozef Balla z Ústavu biologie rostlin Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. Tok auxinu je závislý na činnosti specifických bílkovinných buněčných přenašečů, takzvaných PIN proteinů.

Architekturu rostlin ovlivňuje navíc poměrně nedávno popsaná skupina rostlinných hormonů, strigolaktony, které mají potenciál i v boji proti parazitickým plevelům. "Zatímco auxin blokuje cyklování PIN proteinů z buněčné membrány do vnitřních částí buňky a udržuje tak funkční přenašeče, čímž podporuje svůj vlastní transport, strigolaktony tento efekt auxinu eliminují," uvedl Balla.

Výsledky výzkumu vědců z Austrálie, Číny, Polska, Rakouska a České republiky mohou mít širší dopady v zemědělství. "Nové poznatky mohou být potenciálně využity při šlechtění na určitý charakter větvení," uvedl Balla, který svoje experimenty dělal podobně jako Mendel na rostlinách hrachu setého. Další výzkumné týmy v projektu pracovaly s huseníčkem rolním.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist