Čeští vědci pomáhají v projektu, který má snížit výskyt sumců na jihu Evropy
Sumce do jihoevropských jezer zavlekli sportovní rybáři. "Třeba v portugalských nádržích vůbec nejsou původní dravé druhy ryb, a s příchodem sumce tak přibyl obrovský, nenasytný predátor, který decimuje veškeré původní ryby včetně vzácných endemických druhů. Svědčí mu teplá voda, dobře se tam množí, rychle roste a nemá přirozeného nepřítele," uvedl vedoucí českého vědeckého týmu Martin Čech z hydrobiologického ústavu biologického centra. Dodal, že v jihoevropských sladkých vodách se vyskytují sumci o délce 2,5 metru a váze více než 100 kilogramů.
Na pětiletém projektu se podílí sedm vědeckých týmů. Čtyři pracují v Itálii, dva v Portugalsku a jeden v České republice a dohromady sledují 50 jezer. Nejdůležitější výzkum se uskuteční na jednom z největších italských jezer Maggiore.
V první fázi vědci budou testovat různé způsoby odlovu a vybírat z nich nejvhodnější pro dané typy jezer a nádrží. "Metod pro odlov je několik, včetně použití elektrického agregátu nebo tenatových sítí. Nám se však nejvíc osvědčila metoda dlouhých šňůr, která se běžně používá na moři na lov velkých predátorů, jako jsou žraloci, tuňáci, plachetníci nebo mečouni. Funguje tak, že se z pomalu plující lodi postupně naklade do vody dlouhé lano s desítkami nástražních šňůr. Zjistili jsme, že tato metoda je velmi efektivní a navíc zaručuje, že se bude chytat jen sumec a ne jiné druhy ryb, což je důležité," uvedl další člen českého vědeckého týmu Lukáš Vejřík. Po vybrání metody pak s lovem budou pomáhat i sportovní a komerční rybáři.
Cílem projektu je také to, aby v budoucnosti rybáři sumce nepouštěli zpět do vody. Vědci vědí, že v jihoevropských zemích lidé preferují k potravinářskému zpracování jiné druhy ryb. "Veřejnost je třeba přesvědčit o tom, že sumec je skvělý k jídlu. Je to spousta masa, které je třeba v uzeném stavu kulinářskou delikatesou," řekl Čech.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (9)
Slavomil Vinkler
12.11.2022 07:57smějící se bestie
12.11.2022 08:37 Reaguje na Slavomil VinklerBřetislav Machaček
12.11.2022 09:10doby, kdy se z rybářů konzumentů stali rybáři toužící po co největších
úlovcích, které pouštějí zpět, nastávají tyto problémy u mnoha druhů ryb.
Ty jsou nakonec odsouzeny zemřít bez užitku stářím a u dravců i tím, že
doslova vydrancují vodu od ostatních ryb. Z člověka -lovce potravy se stal
zážitkový lovec a je tak jako například vlk určený k predaci zvěře živící
se domácími zvířaty. Rybáři tak pouštějí ulovené ryby, aby si pak koupili
mražené filety jiných ryb, které se chovají uměle za vysoké náklady na
krmiva a energie. Ty ryby, co vyrostly grátis nechají umřít stářím a někde shnít. Prostě vše je postaveno na hlavu díky pseudohumanismu a nesmyslnému ochranářství. Naši předci by se divili, že někdo pouští zpět do vody
dvoumetrového sumce, který obden zkonzumuje kilového kapra a nebo pouští
zpět dvacetikilového kapra, který sežere denně potravu pro několik kaprů
dvoukilových. To vše kvůli fotečce a už nikoliv kvůli hladu, který byl
prapůvodní příčinou lovu.
Radim Polášek
12.11.2022 14:22 Reaguje na Břetislav MachačekPřirozeně když je v rybí obsádce nějaká nerovnováha a ta má být tím lovem napravována, tak se množství ryb, které se do vody nevrací, musí řídit těmi požadavky na navrácení rovnováhy.
Břetislav Machaček
13.11.2022 10:37 Reaguje na Radim Polášekpřipuštěni k rozmnožování. Navíc pochybuji na našich tocích
o kvalitě rybího masa stařešinů, protože hromadění jedů
v mase dravců je známo. Tím pak zdůvodňují nezájem o velké
kusy i konzumenti a je vymalováno. Navíc pro uspokojení
těch zážitkových lovců jsou i lovné míry ryb, kdy se musí
ti stařešinové vracet zpět do vody. To, že pak po smrti
hnijí někde v rákosí, už zastánci lovu Chyť a pusť neřeší.
Prostě svět se mění i díky pokřivení pohledu na zvířata,
jako potravy, kterou nahrazují uměle chovaná zvířata
prodávaná už zpracovaná místo zabíjení, kuchání a porcování.
Znám mnoho rybářů, kteří se vymlouvají na lásku k rybám
pouze proto, že jsou líní je zabít a zpracovat. Raději pak
koupí mražené filety a rybáře- konzumenty vlastních úlovků
ještě kritizují.