https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chmu-brno-prutoky-v-rekach-byly-i-v-prosinci-podprumerne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČHMÚ Brno: Průtoky v řekách byly i v prosinci podprůměrné

18.1.2023 00:29 | BRNO (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Prosincové průtoky v řekách, které monitoruje brněnská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), dosáhly 90 procent obvyklého stavu. Pod průměrem byly celý loňský rok, celkem šestnáctý měsíc po sobě. V listopadu byly na 53 procentech. Na blogu brněnských hydrometeorologů o tom informovali Barbora Špinarová a Jáchym Brzezina.
 

Brněnská pobočka má na starosti jihovýchodní část republiky - Jihomoravský kraj, větší část Zlínského kraje a východ Kraje Vysočina. Průtoky odborníci zjišťovali na 71 měrných stanicích a v prosinci odpovídaly 90 procentům dlouhodobého měsíčního průtoku z let 1991 až 2020.

Odborníci uvedli, že na 43 sledovaných stanicích se pohyboval průměrný měsíční průtok mezi 50 až 100 procenty. "Celkem 22 pozorovaných stanic mělo měsíční průměr nad 100 procent. Zbylých šest stanic bylo pod průměrem 50 procent," uvedli Špinarová a Brzezina.

Nejvyšší vodnost v prosinci odborníci naměřili na vodním toku Brtnice ve stanici Brtnice, šlo o 177 procent dlouhodobého měsíčního průtoku. Naopak nejnižší vodnost zaznamenali na Litavě ve stanici Rychmanov, 17,1 procenta dlouhodobého měsíčního průtoku. Stupně povodňové aktivity v prosinci nepřekročila žádná ze stanic.

Nad dlouhodobý průměr se průtoky dostaly naposledy předloni v srpnu, kdy byly na 116 procentech. Poté už byly podprůměrné. Například předloni v prosinci byly na 68 procentech obvyklého stavu. Podprůměrné průtoky pokračovaly i loni v lednu, kdy se dostaly na 65 procent, v březnu byly na 23 procentech. Nejinak tomu bylo i v letních měsících, v červnu se průtoky dostaly na 49 procent, v červenci na 47 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

18.1.2023 15:33
to je jednoduché, vždy v Zimě byly průtoky nižší, protože voda byla ve sněhu, vzhledem k tomu, že sníh defacto není a ani nejsou zásadní vodní srážky, ministerstvo životního prostředí na to reaguje tak, že zavedlo dotace na vodní elektrárny.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.1.2023 13:21 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Proto je ten podprůměr ještě horší a v době, kdy normálně taje, to bude špatný jak je poslední roky normální.
Vodní elektrárna fakt není cha cha elektrolyzér nebo jaderka a vodu nespotřebává, nebojde.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.1.2023 16:39 Reaguje na Pavel Hanzl
jste asi fakt přírodní úkaz...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist