https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/chytre-odpadkove-kose-se-v-olomouci-neosvedcily-nahradi-je-puvodni-nadoby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chytré odpadkové koše se v Olomouci neosvědčily, nahradí je původní nádoby

21.10.2021 00:52 | OLOMOUC (ČTK)
Nastaly problémy se servisem košů, nádoby byly často přeplněné a odpadky se povalovaly i v jejich okolí.
Nastaly problémy se servisem košů, nádoby byly často přeplněné a odpadky se povalovaly i v jejich okolí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | olomouc.eu
Z ulic Olomouce byly po více než dvouletém zkušebním provozu odstraněny tři "chytré" odpadkové koše, které podle konstruktérů dokázaly rozpoznat svoji naplněnost a pomocí dálkového přenosu dat na to upozornit pracovníky technických služeb. V provozu se ale příliš neosvědčily, jelikož nastaly problémy se servisem, nádoby byly často přeplněné a odpadky se povalovaly i v jejich okolí, sdělil Petr Swaczyna z oddělení odpadového hospodářství magistrátu.
 

Jednu nádobu na odpad typu SmartBe město testovalo na třídě Svobody a další dvě u hlavního vlakového nádraží. Místo nich tam nyní budou instalovány běžné nádoby na odpad. "Chytré" koše musela firma, která je dodala, po dvou letech z ulic odstranit. "Důvodem jejich zrušení byly jak opakované problémy s přeplňováním nádob a nepořádek, tak nedostupnost náhradních dílů potřebných pro jejich servis. V posledních měsících firma nebyla schopna zajistit opravy kvůli nedostupnosti dílů, které způsobil celosvětový nedostatek elektronických čipů," uvedl Swaczyna.

Tři smart nádoby na odpad nechalo město v červnu 2019 instalovat na místa, kde byly často problémy s nedostatečnou kapacitou běžných košů. Testovací provoz měl prověřit četnost vyvážení speciálního typu nádob oproti těm standardním. Zařízení disponovalo moderními technologiemi, jako je vlastní lis pro redukci objemu odpadu a jejich zaplněnost bylo možné sledovat na dálku. Hlavně v posledních měsících kvůli váznoucímu servisu koše nefungovaly správně a byly často přeplněné.

Jeden "chytrý" odpadkový koš stojí zhruba 120 000 korun. Právě cena značně limitovala úvahy o pořízení většího počtu těchto moderních zařízení, od kterých si odborníci slibovali zefektivnění vysypávání a svozu stovek odpadkových košů v Olomouci.

Město "chytré" koše nakonec nepořídilo. "Některé technologické novinky nemusí fungovat ideálně a je dobré jejich pořízení řádně promyslet. To se ukázalo zrovna u smart košů, které jsme pro město nekoupili, ale dohodli se na dvouletém testovacím provozu. Byl to správný krok," uvedl primátorův náměstek Matouš Pelikán (KDU-ČSL). Důležitější než moderní chytrý koš je podle Pelikána průběžné vyhodnocování dat ze svozu odpadu, dostupnost popelnic na třídění odpadu a pružné reagování na přeplněnost klasických košů, které nevynikají chytrými funkcemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

21.10.2021 08:45
Moc by mě zajímalo, kolik stojí jeden "nechytrý" odpadkový koš. A taky by bylo dobré zmínit jméno toho "mudrlanta", který tuhle pitomost navrhl. Vyhodit 360 tisíc za tři odpadkové koše je totiž neskutečná pitomost.
Odpovědět
JK

Jakub Korec

21.10.2021 12:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Z toho článku to není úplně patrné, ale ty koše město nekoupilo. Byly zapůjčeny výrobcem na zkušební provoz a tomuto výrobci také byly vráceny.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.10.2021 14:09 Reaguje na Jakub Korec
Jak vůbec může někoho z úředníků napadnout taková pitomost? Já se přiznám, že neznám cenu klasického odpadkového koše, ale bude to tak 2-3 tisíce korun. Takže za cenu jednoho toho "chytrého" koše by se dalo pořídit několik desítek košů normálních. Už jenom ten rozdíl v ceně měl vést k tomu, že se nemělo uvažovat o zápůjčce. Naštěstí to koše vyřešily samy, protože byly poruchové a firma nebyla schopna zajistit jejich servis. Jenom mě tak napadá, co se může pokazit u klasického odpadkového koše? Asi nic, teda pokud ho nějaký vyndal nezničí.
Odpovědět
ig

21.10.2021 14:17
Když už chytré, elektronické řešení, tak proč nepřevzít z elektroniky jeden osvědčený princip - když výkonem nestačí jeden prvek, dá se jich paralelně několik. Na to by HW/IT firma přijít mohla :-) Dát víc košů paralelně (8, 16, 32, milovníci AS/400 by jich mohli dát 64) a máme krásné, robustní, zálohované, pasivně bezpečné řešení.
Odpovědět
ZD

Zdeněk Doležal

21.10.2021 20:00
Jako zástupce dodavatelské společnosti bych rád uvedl věci na pravou míru.

Chytré odpadové nádoby Smart Be byly dodány 21.6.2019 v rámci zkušebního (testovacího, vývojového) provozu na základě smlouvy o pronájmu prakticky ZDARMA (za 1 Kč), pojištění nádob jsme navíc hradili my jako dodavatel. Ve smlouvě bylo rovněž uvedeno, že se jedná o zkušební provoz a že plná funkčnost není garantována. V rámci zpětné vazby na testování byly prováděny vývojové změny a 1.4.2021 dodány 3 novější testovací varianty pro odladění dalších případných nedostatků a pro další zpětnou vazbu od Technických služeb pro finalizaci produktu.

Rovněž v rámci pomoci s testováním a vývojem byla Magistrátu města Olomouce přislíbena v případě budoucího zájmu o plně funkční produkt mnohem příznivější pořizovací cena, jako poděkování za vzájemnou spolupráci.

V článku uvedený důvod ukončení spolupráce nevnímám jako primární, jelikož naší společnosti byl uveden důvod zcela odlišný.

Nicméně i přesto, že uvedené informace v článku jsou zavádějící, považuji spolupráci na testování produktu Smart Be s Magistrátem města Olomouc a Technickými službami za přínosnou a na základě vyhodnocení dat lze vývojové nedostaky odladit.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist