https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cizp-zverejnila-misto-kde-jsou-ulozeny-quotmilovickequot-sudy-s-pcb-jde-o-nevyhovujici-sklad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřČIŽP zveřejnila místo, kde jsou uloženy "milovické" sudy s PCB; jde o nevyhovující sklad

18.2.2003 17:12 | MRATÍN (Středočeský kraj) (EkoList)
Sudy s nebezpečným toxickým odpadem jsou uloženy v Mratíně ve skladovacích prostorách podnikatelky Kristiny Kubálkové. Novinářům a zástupci občanského sdružení Arnika to dnes přímo v Mratíně sdělil Jan Svoboda z České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Sklad, který si firma EKOBO k uložení nebezpečného odpadu pronajala, ovšem nevyhovuje podmínkám pro uložení nebezpečných odpadů. ČIŽP s EKOBem zahájila správní řízení "za administrativní nesrovnalosti", jeho výsledek ale nechce před ukončením řízení předjímat.
Součástí zprávy je fotogalerie z místa uskladnění sudů.
 

Sklad v Mratíně, v němž jsou uschované sudy s nebezpečnými odpady.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

Zhruba 50 tun odpadů obsahujících polychlorované bifenyly (PCB) bylo od roku 2000 v Mratíně skladováno na dvou místech, a to v areálu firmy FYTOZ a také ve skladech podnikatelky Kristiny Kubálkové. Z FYTOZu byly postupně odvezeny do ostravské spalovny firmy Aliachem (spalovnu dnes vlastní společnost SITA Bohemia). V prostorách, které vlastní Kubálková, nyní zůstává přibližně polovina z oněch 50 tun.

O skladování nebezpečných látek ve Skladové službě Kristiny Kubálkové donedávna kromě zainteresovaných podnikatelů a ČIŽP nikdo nevěděl. Ani mratínský starosta Jiří Falek, kterému prý místo, kde jsou sudy uloženy, ČIŽP prozradila přibližně před deseti dny. "Byl bych samozřejmě rád, kdyby odsud odpad co nejdříve zmizel," řekl dnes Falek.

EKOBO místo uskladnění považovalo za obchodní tajemství. Podle právního rozboru, který si inspekce nechala vypracovat, je ale možné místo uskladnění nebezpečných odpadů zveřejnit.

Zástupci firmy EKOBO dnes sklad s chemikáliemi odmítli novinářům otevřít. ČIŽP v něm poslední kontrolu provedla 5. února a ujišťuje, že chemikálie jsou (a po celou dobu byly) zabezpečeny, ze sudů nic nevytéká a bezprostřední nebezpečí ohrožení obyvatel nehrozí.

Odpady jsou již přes deset let majetkem společnosti ALISA, která je v konkurzním řízení. Na uskladnění nebezpečných odpadů vypsal v roce 2000 výběrové řízení Okresní úřad v Nymburce. Vyhrála jej firma EKOBO, která také na uskladnění a přebalení nebezpečných toxických odpadů dostala od státu dotaci. Část odpadů ovšem uskladnila v nevyhovujících prostorách dohromady s agrochemikáliemi. Za to dostala před lety pokutu 30 000 Kč.

Ani uskladnění zbylé části toxických odpadů u Kristiny Kubálkové neodpovídá zákonu. Jak dnes Kubálková prohlásila, její skladovací prostory nebyly pro uskladňování nebezpečných odpadů zkolaudovány.

Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika, který byl dnes v Mratíně společně s novináři, považuje současné uskladnění toxických odpadů za velký problém. "Například při požáru PCB by se do ovzduší dostaly vysoce nebezpečné látky," řekl.

Polychlorované bifenyly se používaly především do transformátorových a kondenzátorových olejů. Již ve velmi nízkých koncentracích poškozují lidský hormonální a imunitní systém. Jejich výroba byla v tehdejším Československu zakázána v roce 1984.

Obsah sudů by měl být stejně jako odpad dříve uskladněný ve FYTOZu zlikvidován v ostravské spalovně firmy SITA. Kdy se tak stane, nelze v tuto chvíli odhadnout. "Až bude mít stát k dispozici finanční prostředky," říká lakonicky Jan Svoboda z ČIŽP.

Jindřich Petrlík (Arnika) diskutuje na obecním úřadě v Mratíně se zástupkyněmi ČIŽP
Starosta Mratína Jiří Falek
Jan Svoboda, hlavní inspektor ČIŽP oblastního inspektorátu Praha
U vstupu do areálu skladu
Kristina Kubálková vítá novináře
Jindřich Petrlík, Arnika
Kristina Kubálková před vraty, za nimiž jsou sudy s PCB
Sklad se sudy s PCB
Vrata skladu, za nimiž jsou sudy s PCB uschovány
Fotogalerie z Mratína, kde jsou uloženy sudy s tzv. milovickým odpadem.
Foto: Jan Stejskal/EkoList

reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist