https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/clovek-v-tisni-nedostatkem-vody-jsou-na-blizkem-vychode-ohrozeny-miliony-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Člověk v tísni: Nedostatkem vody jsou na Blízkém východě ohroženy miliony lidí

23.8.2021 15:47 | IRBÍL (ČTK)
CNN uvádí, že Urmijské jezero v 90. letech zabíralo plochu 5400 kilometrů čtverečních, zatímco dnes je to pouze 2500 kilometrů.
CNN uvádí, že Urmijské jezero v 90. letech zabíralo plochu 5400 kilometrů čtverečních, zatímco dnes je to pouze 2500 kilometrů.
V některých oblastech Blízkého východu mizí voda. Příkladem může být severoíránské Urmijské jezero, v němž od 90. let ubyla už polovina vody. Jak informovala stanice CNN, region sužují dlouhodobá sucha a vysoké teploty. Na problém upozornily také humanitární organizace působící v Sýrii a v Iráku, kde přístup k vodě, potravinám a elektřině ztrácí na 12 milionů lidí.
 

Úbytek se týká nejen pitné, ale také užitkové vody. Vysychání přehrad se projevuje v nedostatku elektřiny pro základní infrastrukturu, jako je zdravotnictví. Česká humanitární organizace Člověk v tísni informovala, že v Sýrii nedostatek vody dopadá na pět milionů lidí, v Iráku na sedm milionů. V důsledku sucha může být zničeno 400 kilometrů čtverečních zemědělské půdy.

V provinciích na severu Sýrie přibývá kvůli znečištěné vodě onemocnění. V Iráku chybějí zásobárny pitné vody a pro velkou část úrodné půdy, rybolov a energetické využití jsou vodní zdroje často vyčerpány. V letošním roce se to podle předpokladů projeví snížením úrody pšenice.

"Brzy dojde k naprostému kolapsu, bez vody a potravin budou miliony lidí v Sýrii i v Iráku. Nadcházející vodní krize bude znamenat bezprecedentní katastrofu, která vyžene z domovů ještě více lidí,” řekl Carsten Hansen z Norské rady pro uprchlíky.

CNN uvádí, že Urmijské jezero v 90. letech zabíralo plochu 5400 kilometrů čtverečních, zatímco dnes je to pouze 2500 kilometrů. Irák, Írán a Jordánsko odebírají množství podzemní vody k zavlažování, přičemž v těchto zemích méně prší, upozornil ředitel Ústavu světových zdrojů (WRI) Charles Iceland. "Využívají více vody, než běžně přináší déšť, takže se podzemní zásoby tenčí, srážky je nedoplňují," dodal Iceland.

Vyšší poptávka po vodě a méně deště podle něj vedou k vysušování jezer, řek a mokřadů, což může z mnoha oblastí učinit neobyvatelná místa. Kromě toho to zvýší politické napětí při sporech o sdílení vod.

V Íránu už se nedostatek vody promítl do červencových nepokojů na jihozápadě země - zemřeli při nich nejméně tři účastníci. Ředitel střediska výzkumu klimatických změn na univerzitě v Saúdské Arábii Mansúr Mazrúí řekl, že problém je především oteplování. "Ať naprší jakékoli množství vody, v horku se vypaří," řekl. Poukázal i na to, že často nejde o běžný déšť, ale "o extrémní srážky, které způsobí záplavy", jak tomu bylo letos v Číně, Belgii nebo Německu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2021 17:02
Postačí se podívat na graf růstu populace v těchto zemích. Spíše se divím, že ještě vodu s takovým přístupem mají.

Nejlidnatější země Blízkého východu Egypt měla ještě v polovině minulého století dvacet milionů obyvatel.

To je tak, když se preferuje ekonomický růst před ochranou životního prostředí.

A byly doby , kdy se obilí z Egypta dováželo do Říma. Dnes tato země obilí musí dovážet. (i z Ruska - ať pana Hanzla neštrejchne)
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.8.2021 17:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Doplněk - a dnes má Egypt sto miliónů obyvatel.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

23.8.2021 18:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
jen doufám, že politici si uvědomí, že nejsme Noemova archa...to by byl asi ten poslední hřebíček do toho našeho nefunkčního úžasu. Přivádět migraci z lokalit, kde o demokracii slyšeli akorát z rychlíku, je cesta do pekel.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.8.2021 06:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
Každý rok OSN vyhlašuje, kolik lidí na světě trpí hlady. A každý rok ten počet narůstá doslova o desítky miliónů lidí. A samozřejmě jsme pak masírováni, abychom těmto lidem pomohli. Co ale dělají vlády těch zemí, kde ti lidé trpí hlady? Proč bychom měli pomáhat my, když jejich vlastní politici nic neřeší? A za co jsou pak ti politici placeni, když neřeší nejpalčivější problémy svých voličů? A co budeme dělat, až těch hladovějících bude půl miliardy? Nebo miliarda? To nás pořád bude OSN masírovat, že máme živit miliardu hladových? Tady pomůže jediné. Pokud se politici těchto zemí nehodlají starat o své voliče, okamžitě stopnout veškerou potravinovou a lékařskou pomoc a jediná humanitární pomoc, kterou bychom těmto zemím měli poskytnout, je antikoncepce a osvěta o plánovaném rodičovství.
Odpovědět
va

vaber

24.8.2021 08:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hanzelka a Zikmud ve svém cestopise o Africe z roku 1950 mluví o kontinentu se 180miliony obyvatel , dnes hodně nad 1 miliardu
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.8.2021 11:04 Reaguje na vaber
V roce 1900 měla Afrika 130 miliónů obyvatel, dneska asi 1,25 miliardy. Je vidět, že péče neziskovek o hladovějící obyvatelstvo nese výsledky.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

23.8.2021 18:20
Írán - počet obyvatel: 19 milionů v roce 1956 na zhruba 75 milionů v roce 2009.
Pak je jasné, proč musí čerpat víc vody a proč na to zdroje nestačí. Jakmile se počet obyvatel vrátí na 19 mil, tak bude vody zase dostatek.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

23.8.2021 19:29
A že by takhle přiložili ruku k dílu, aby tu vodu měli.

Místo migrace do Evropy !
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

23.8.2021 20:34
Nejméně vody na blízkém východě má Izrael. Až se Mohamedáni naučí žít s Izraelem, mohou se od něho naučit hospodařit s vodou. My sice máme vody zatím dost, ale pro jistotu se od Izraelců učím. Alespoň teoreticky. Náš stát zatím platí environ mentály na úřadech místo vodohospodářů, takže za chvíli na tom budeme podobně jako ti Mohamedáni.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.8.2021 22:50
Tak ať si Člověk v plísni vyhrne rukávy a jde jim pomoct. Kecama jim tu vodu nezajistí.
Odpovědět
va

vaber

24.8.2021 08:38
člověk v tísni?
člověk není v tísni ,člověk je extrémně přemnožený ,
naše planeta neunese víc, všechny živé druhy musí být na planetě v rozumné rovnováze a člověk to brutálně porušuje
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.8.2021 08:38
Člověk v tísni dělá dobrou práci! Palec nahoru! Nenechte se odradit českýma hlupákama a pokračujte dále! :-)

https://www.clovekvtisni.cz/
Odpovědět
va

vaber

24.8.2021 08:47 Reaguje na Petr Eliáš
jo dělají dobrou práci pro to ,aby se tato civilizace rychleji zhroutila
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.8.2021 08:49 Reaguje na vaber
Kdybyste tak přestal psát kraviny...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.8.2021 11:09 Reaguje na Petr Eliáš
Mohu se Vás zeptat na jednu věc? Podle prognóz v roce 2050 bude mít Afrika asi 2,5 miliardy obyvatel. Čím se ti lidé budou živit, když už dneska tam hladoví desítky miliónů lidí?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.8.2021 12:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vy jste jak spousta ,,odborníků,, na Lidovkách a FB, kteří si myslí, že ČvT do Afriky vozí jídlo a že situaci vyřeší kondomy a antikoncepce a co se vysmívají neziskovkám. Jednoduché vysvětlení a jednoduché řešení pro jednoduché lidi.

Situace je mnohem složitější. Hlavním problémem jsou konflikty, nerovnoměrná dostupnost potravin, zaostalost, škůdci a změna klimatu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.8.2021 13:13 Reaguje na Petr Eliáš
Všechny problémy, které jste vyjmenoval, obvykle mají jaké výsledek pokles lidské populace. V Africe je tomu naopak. Proč?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.8.2021 10:51 Reaguje na Petr Eliáš
Já nic proti Pánkovi nemám, řada věcí je mi dokonce velmi sympatických.

A jak je ve výše uvedených příspěvcích správně uvedeno, řada těch problémů je spojena s enormním růstem populace v daných regionech a že to skončí průserem je prostě nevyhnutelné.

To žádný ČvT nevyřeší.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.8.2021 11:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud se bude situace v Africe vyvíjet stejně jako doposud. Bude třeba založit novou neziskovku ČvP.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.8.2021 12:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Ale ten průser na 100% neodvrátí když budeme Afriku ignorovat...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.8.2021 15:51 Reaguje na Petr Eliáš
Teď je otázka, proč budeme řešit problémy Afriky, když je neřeší Afričané sami?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist