https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cnn-v-pobreznich-oblastech-se-zvysuje-riziko-prirodnich-katastrof
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CNN: V pobřežních oblastech se zvyšuje riziko přírodních katastrof

31.3.2005 12:33 | PRAHA/NEW YORK (EcoMonitor)
Velké přírodní katastrofy jako nedávné zemětřesení v Indonésii či prosincové tsunami ve východní Asii přitahují pozornost široké veřejnosti. Stovky menších, méně známých neštěstí však způsobují rozsáhlé škody každoročně.
 

Tichý oceán, ostrov Coronado.
Foto: Hugo Charvát/EkoList

Hrozba zemětřesení, tsunami, cyklónů a hurikánů a jejich negativní dopad na ekonomiku roste s tím, jak se obyvatelé stěhují do měst a koncentrují se v rizikových pobřežních regionech. Podle zprávy, kterou vydalo pracoviště Earth Institute při Kolumbijské univerzitě spolu se Světovou bankou, je okolo 70 procent světové populace ohroženo nedostatkem vody a 82 procent lidí žije v zaplavovaných oblastech.

Strategie, jak minimalizovat dopad katastrof, zahrnují zpřísnění stavebních předpisů, zavedení systémů včasného varování a v případě sucha využívání sezónních klimatických předpovědí, řekl Maxx Dilley, výzkumný pracovník z Kolumbijské univerzity a jeden z autorů zprávy.

Zpráva dále uvádí, že v rozvojovém světě žije mnoho lidí v oblastech s více riziky. V 35 zemích světa žije více než 5 procent obyvatel v oblastech s relativně vysokým, troj- a vícenásobným smrtelným rizikem. K přírodním pohromám, jaké může způsobit například El Niňo, se přidává mimo jiné každodenní hrozba AIDS a chudoby.

Podle článku agentury AP na serveru CNN ze dne 29. 3. 2005


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist