https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/co-s-pouzitymi-jednorazovymi-rouskami-a-ochrannymi-prostredky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Co s použitými jednorázovými rouškami a ochrannými prostředky?

27.3.2020 12:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jednorázová rouška dosloužila? Zabalte ji do pytlíku a hoďte do komunálního odpadu.
Jednorázová rouška dosloužila? Zabalte ji do pytlíku a hoďte do komunálního odpadu.
Kvůli povinnosti nosit na veřejných místech ochranné roušky dochází v současné době ke zvýšené produkci vyhozených jednorázových roušek. O správném nakládání s tímto odpadem informuje CENIA, česká informační agentura životního prostředí.
 

Jednorázové roušky společně s ostatními ochrannými pomůckami z domácnosti mají skončit zabaleny v pytlích ve směsném odpadu. Ten pak buď putuje do jedné ze čtyř českých spaloven odpadů (správně nazývaných jako zařízení na energetické využití odpadů, neboť při spalování se produkuje teplo a elektřina), nebo je uložen na jednu ze 134 skládek. Po uložení na skládku je odpad překryt materiálem k technickému zabezpečení skládky.

Odpady z nemocnic a zdravotnických zařízení mají ale jiný osud. Automaticky se zařazují do kategorie nebezpečný odpad ze zdravotnictví. A nakládá se s nimi jinak než s obyčejným komunálním odpadem. V typizovaných kontejnerech nebo vacích jsou za přísných podmínek převáženy k likvidaci. Po celou dobu přepravy jsou evidovány v elektronickém Systému evidence přepravy nebezpečných odpadů.

V naprosté většině případů končí zdravotnické odpady ve spalovnách odpadů, kde jsou bezpečně odstraněny při spalování v teplotách pohybujících se nad hranicí 850 °C. Vzniklé spaliny jsou pomocí filtračních technologií čištěny. S popelem, škvárou a popílkem z čištění spalin je dál nakládáno jako s nebezpečným odpadem, který je následně uložen do samostatně vytvořených kazet na skládkách nebezpečných odpadů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

27.3.2020 14:07
Stačí hodit do vroucí vody a pak už tam akceschopný koronavirus není.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.3.2020 14:18 Reaguje na Jan Šimůnek
Domnívám se, že na běžnou sterilizaci roušek, ne jednorázových , ale těch, co si lidé šijí, stačí obyčejný denaturovaný líh, který má dostatečné procento alkoholu. Tudíž přestříkat vnějšek i zevnějšek a je to rychlejší, jak vyvařovat. Nebo se pletu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.3.2020 18:39 Reaguje na pavel peregrin
To byste to musel v tom lihu vymáchat. To je jednodušší přelít vařící vodou z konvice.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.3.2020 12:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepoužívám zásadně šité roušky, pouze obyčejný respirátor proti prachu a tam ho stačí přestříkat rozprašovačem.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.3.2020 12:30 Reaguje na pavel peregrin
Doplním se- ty šité roušky by se asi musely opravdu vymáchat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.3.2020 10:19 Reaguje na pavel peregrin
Bohatě stačí 45 procent, což (nebo i víc) má kdejaká vodka nebo jiný destilát. Líh jako takový dnes prakticky nemáte šanci sehnat. Měl by zafungovat i zimní roztok do ostřikovačů (letní je moc slabý), případný metanol nevadí, pokud si to nebudete nasazovat vlhké.

Nicméně pokud máte roušku ze starého prostěradla, jako já, které je "veteránem" vyváření (nebo třeba z klasické mnohokrát vyvařované plínky), tak se ji nemusíte bát spařit.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.3.2020 12:27 Reaguje na Jan Šimůnek
Denaturovaný líh se dá běžně sehnat, lidé si tuto možnost zřejmě neuvědomili. S tou koncentrací nevím- z odborných článků plyne nejednoznačnost ,je doporučována spíš koncentrace nejméně 65%, což konzumní destiláty nesplňují. Ale i koncentrace přes 85% prý není dobrá ,údajně účinnost začíná klesat. Je to otázka pro virologa, osobně také nevím, proč by neměla fungovat ta vámi udávaná koncentrace, na likvidaci bílkoviny by to přece stačit mělo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.3.2020 09:49 Reaguje na pavel peregrin
Jde spíš o lipidy a lipoproteiny, které jsou na povrchu viru. Faktem je, že je má nabourat i obyčejné mýdlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.3.2020 18:38 Reaguje na Jan Šimůnek
Jenže ta papírová se rozpadne.
Odpovědět

Jan Šimůnek

28.3.2020 10:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta by neměla být na opakované použití. Mám v látkové roušce "kapsu" na papírové utěrky, které měním a použité házím do kamen.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist