https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/copernicus-emise-z-kanadskych-pozaru-presahly-dvojnasobek-predchoziho-maxima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Copernicus: Emise z kanadských požárů přesáhly dvojnásobek předchozího maxima

4.8.2023 01:59 | BRUSEL/OTTAWA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | skeeze / Pixabay
Rekordně ničivé lesní požáry v Kanadě už letos uvolnily do atmosféry více uhlíkových emisí, než je dvojnásobek ročního maxima z uplynulých 20 let. Uvádí to agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Součet pro letošní rok dál poroste, neboť napříč kanadským územím dál nekontrolovaně hoří stovky požárů.
 

Od začátku roku do konce července ohně podle odhadů Copernicus vyprodukovaly 290 milionů tun uhlíkových emisí. Pro srovnání, Česká republika měla za rok 2020 na kontě emise skleníkových plynů odpovídající necelým 114 milionům tun oxidu uhličitého, uvádí projekt Fakta o klimatu.

"Tohle už je nyní více než dvojnásobek předchozího rekordu za celý rok," uvádí o letošních emisích v Kanadě unijní experti. Pracují nicméně s daty začínajícími v roce 2003, zatímco dosud nejhorší sezóny požárů země zaznamenala v letech 1989 a 1995, kdy bylo pokaždé zasaženo více než 70 000 kilometrů čtverečních půdy.

Letos už ale plameny sežehly více než 130 000 kilometrů čtverečních, uvádí vládní středisko pro monitorování požárů CIFFC. Ke 2. srpnu evidovalo přes 1000 aktivních požárů včetně více než 650, které nejsou pod kontrolou. Při hasičských operacích v posledních týdnech zahynuli čtyři pracovníci a kouř z požárů opakovaně snižuje kvalitu ovzduší v kanadských, ale i amerických městech.

"V uplynulých letech jsme na severní polokouli pozorovali rozsáhlé požáry, ale letošní aktivita ohňů v Kanadě je vysoce neobvyklá," řekl Mark Parrington z pracoviště Copernicus pro monitorování atmosféry (CAMS). "Hraje v tom roli počasí, teplé a suché podmínky zvyšují hořlavost vegetace a zvyšují riziko velkých požárů," pokračoval.

Copernicus připomíná, že podmínky příhodné pro šíření požárů jsou čím dál pravděpodobnější v důsledku globálních klimatických změn. To znamená riziko prodlužování tzv. období ohňů v zemích, jako je Kanada, kde požáry běžně zuří od května do září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

4.8.2023 07:08
Za emise bude platit kdo ?
Odpovědět
pk

pepa knotek

4.8.2023 11:53 Reaguje na smějící se bestie
No my to dá rozum, v EU je to vymyšlené tak. že za emisní povolenky boudou v budoucnu nejvíce platit v PL. CZ a RO. A povolenka už nestojí 5 € jako v minulosti, ale víc jak 100 a cena dále poroste, no nekupte to.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist