https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/czechinvest-geologicke-podlozi-lokality-letiste-line-je-vhodne-pro-gigafactory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

CzechInvest: Geologické podloží lokality letiště Líně je vhodné pro gigafactory

16.10.2023 01:16 (ČTK)
V místě zvažuje koncern Volkswagen (VW) výstavbu továrny na baterie do elektroautomobilů, tzv. gigafactory.
V místě zvažuje koncern Volkswagen (VW) výstavbu továrny na baterie do elektroautomobilů, tzv. gigafactory.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lokalita letiště Líně u Plzně je podle odborníků, kteří zpracovávali geologický posudek pro státní agenturu CzechInvest, vhodná pro vybudování strategického podnikatelského parku (SPP), řekl mluvčí státní agentury David Hořínek. V SPP zvažuje koncern Volkswagen (VW) výstavbu továrny na baterie do elektroautomobilů, tzv. gigafactory, za 120 miliard Kč.
 

"Dopady historické těžby uhlí na Plzeňsku na posuzovanou lokalitu Líně jsou zcela nulové. V místě připravovaného průmyslového parku se historicky netěžil ani kaolin. Z geologické stavby lokality je zřejmé, že v prostoru letištní plochy a zamýšleného podnikatelského parku se zdroje kaolinu vůbec nenacházejí," řekl Michal Kofroň, geolog a jednatel firmy G-Consult, jež zpracovala geologickou studii pro CzechInvest, který je vládou pověřený přípravou SPP. Dobrý stav lokality podle Kofroně potvrzují i letecké snímky z let 1938 až 1995, které ukazují, že bývalý závod Moguntia netěžil v oblasti vymezené pro SPP, ale v jejím sousedství.

"Posouzení leteckých snímků, které jsme pro geologickou studii měli plně k dispozici, jasně ukázalo, že celá plocha dnešního letiště je pokrytá drobnými pásky obdělávaných políček a proužky polních cest občas lemovaných stromky. Žádné stopy po těžbě tam nejsou, pozůstatky bývalé těžby kaolinu jsou nicméně patrné asi 400 metrů severozápadně od hranic plánované zóny," řekl Kofroň. Geologický posudek podle Hořínka upřesnil závěry báňského posudku a podpořil výklad, že zájmové území není těžbou dotčeno.

Česká televize koncem září citovala soudního znalce, geologa a experta na poddolování Jiřího Růžičku, který tvrdí, že oblast je ohrožená lokálními propady po dřívější těžbě kaolinu. Podle posudku jsou tam dutiny, které mohou ohrožovat stabilitu povrchu. Neznamená to ale, že by v místě nemohla továrna stát, ale podle posudku by se měly provést další průzkumy.

CzechInvest pokračuje v přípravách SPP pro umístění továrny typu gigafactory. "Všechny dosud zpracované posudky ukazují na vhodnost lokality pro tento záměr. Do konce roku budeme mít k dispozici dopadovou studii, která nám podrobněji ukáže vliv parku na okolí a jaká opatření budou potřeba pro zajištění funkčnosti areálu i zmírnění negativních dopadů," řekl koordinátor projektu David Petr z CzechInvestu.

Záměr vybudovat SPP pro umístění gigafactory na výroby bateriových článků pro elektromobily schválila česká vláda loni. Přípravou areálu o velikosti 200 hektarů pro investora byl pověřen CzechInvest. "Záměr má významně pomoci české ekonomice, v níž automobilový průmysl hraje zásadní roli, vytváří totiž deset procent HDP. Díky gigafactory na výrobu bateriových článků pro elektromobily by Česko získalo v rámci regionu střední a východní Evropy zásadní konkurenční výhodu," dodal Hořínek.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.10.2023 07:09
A gigafactory je vhodná pro ČR ?
Když se ukazuje, že o elektroplechovky není zatím zájem !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist