https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dalsi-zeme-zakazuji-dovoz-obili-z-ukrajiny-eu-chysta-kompenzace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Další země zakazují dovoz obilí z Ukrajiny, EU chystá kompenzace Aktualizováno

20.4.2023 00:57 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Slovensku včera začal platit zákaz dovozu vybraných zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny. Dočasný zákaz dovozu ukrajinského obilí, s výjimkou tranzitu, zavedlo i Bulharsko. Rumunsko zavede pouze přísnější kontroly. Evropská komise, která dosud restrikce kritizovala, nově plánuje vlastní omezení. Navíc oznámila, že připravuje kompenzace v celkové hodnotě 100 milionů eur (2,34 miliardy korun) pro zemědělce, kteří si v zemích sousedících s Ukrajinou stěžují, že dovoz z Ukrajiny má nepříznivý dopad na prodej jejich produkce.
 

Mluvčí EK, která dohlíží na obchodní politiku sedmadvacítky, restrikce označil za "preventivní opatření". Týkat se mají některých druhů obilí a olejnatých semen, obzvlášť pšenice, kukuřice, slunečnicového semene a řepky. Místopředseda EK a komisař pro obchod Valdis Dombrovskis měl včera jednat o dovozu ukrajinského obilí prostřednictvím videa s ministry obchodu Bulharska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Ukrajiny. Polsko a Maďarsko dovoz ukrajinského obilí již zakázaly, Rumunsko to zvažovalo. Česká republika zákaz dovozu nechystá.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala unijní kompenzace řeší situaci jen částečně, protože je dostanou jen některé země. Komise by podle něj měla situaci řešit aktivně, například zlepšením kontrol na takzvaných trasách solidarity.

Slovenská vláda návrh na zavedení časově neomezených obchodních restrikcí schválila v pondělí. Slovenské opatření se týká tří desítek produktů včetně pšenice, ječmene, ovsa, kukuřice, ovoce, zeleniny, cukru, medu a včelích produktů. Podle slovenského ministra zemědělství Samuela Vlčana je na seznamu zboží, ve kterém je Slovensko soběstačné.

Prozatímní bulharský premiér Galab Donev uvedl, že za poslední rok zůstalo v Bulharsku značné množství potravin, což narušilo potravinové řetězce. Agentura EFE tento týden uvedla, že Brusel nabídl v této souvislosti Bulharsku 16 milionů eur (375,5 milionu Kč) jako kompenzaci škod, ale ztráty bulharských zemědělců jsou několikanásobně vyšší.

Rumunsko zatím dovoz nezakáže, kontejnery s nákladem ukrajinského obilí, které budou procházet přes rumunské území, ale budou muset být zapečetěné a země je bude monitorovat, oznámilo rumunské ministerstvo zemědělství.

Rumunský ministr zemědělství Petre Daea včera večer po jednání s eurokomisařem pro obchod Valdisem Dombrovskisem řekl, že Evropská komise má v úmyslu do 5. června zavést v pětici zemí EU sousedících s Ukrajinou zákaz dovozu ukrajinského obilí a olejnatých semen za podmínky, že tyto státy zruší svá jednostranná opatření. Takový krok by podle něho Brusel mohl udělat už 48 hodin poté, co státy jednostranná opatření ukončí. Jednání s Dombrovskisem se kromě Rumunska účastnili také zástupci Bulharska, Maďarska, Polska a Slovenska.

Ukrajina v současné době vyváží asi o 30 procent méně obilí a dalších potravin než před ruskou vojenskou invazí. Ukazují to statistiky ukrajinského ministerstva zemědělství. Částečně je na vině slabší produkce místních zemědělců, protože na části území, kde se dříve pěstovalo, se nyní bojuje.

Když Ukrajinu loni 24. února napadla ruská vojska, součástí invaze byla i blokáda ukrajinských černomořských přístavů - klíčových pro vývoz obilí a dalších potravin. Na světové trhy se pak nemohlo dostat zhruba 20 milionů tun obilí, které uvázlo na ukrajinském území. Index cen potravin ve světě se pak výrazně zvýšil a dostal se na rekord.

Částečné obnovení vývozu umožnila dohoda, kterou za zprostředkování OSN podepsalo loni v červenci Turecko s Ukrajinou a Ruskem. Včera byly obnoveny inspekce lodí vyvážejících obilí a další zemědělské produkty z ukrajinských přístavů přes Černé moře. Podle ruské agentury RIA Novosti to uvedla OSN.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist