Jiří Koželouh "> Demonstrace u Bauhausu v Brně-Ivanovicích – reakce NESEHNUTÍ - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/demonstrace-u-bauhausu-v-brne-ivanovicich-reakce-nesehnuti?sel_ids=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Nesehnutí: Demonstrace u Bauhausu v Brně-Ivanovicích – reakce NESEHNUTÍ

9. srpna 2012 | Nesehnutí
Autor: Jiří Koželouh , tel: 723 559 495
Zaměstnanci a zaměstnankyně Bauhausu pořádají v pátek odpoledne v Brně-Ivanovicích demonstraci „proti zoufale pomalému přístupu orgánů státní moci“. Cílem akce je, podle facebookové pozvánky: „upozornit širokou veřejnost, že se s obchodem připraveným z hodiny na hodinu otevřít už rok nic neděje“.

Jiří Koželouh z NESEHNUTÍ k tomu říká:

„Také my si v první řadě přejeme, aby soud rozhodl o osudu certifikátu na výstavbu Bauhausu. Může tak potvrdit nález ombudsmana, který zjistil, že v případě Bauhausu šlo o zneužití institutu autorizovaného inspektora. Kontroverzní autorizovaný inspektor Teigiser totiž – v rozporu se stavebním zákonem - neoslovil sousedy a sousedky stavby.“

„Pokud soud certifikát zruší a Bauhaus bude žádat o stavební povolení, budou se lidé v Ivanovicích moci domáhat například omezení světelného znečištění nebo hluku v noci a o víkendech,“ doplňuje Koželouh.

„Bauhaus – přes četná upozornění na nezákonnost certifikátu – najímal pracovníky a pracovnice. Za jejich propouštění tedy nemůže soud, lidé z Ivanovic ani ekologické organizace. Pokud Bauhaus koupil nezákonně vydaný certifikát, je to jeho chyba. Je nepřípustné přenášet pochybení vedení Bauhausu na zaměstnance a zaměstnankyně. Těm by Bauhaus neměl vyhrožovat propouštěním, ale naopak by měl zajistit jejich odškodnění,“ říká Milan Štefanec z NESEHNUTÍ.

Hobbymarket Bauhaus v Brně-Ivanovicích byl postaven na základě certifikátu autorizovaného inspektora Teigisera, který je nechvalně známý zneužíváním svého postavení. Ministerstvo pro místní rozvoj jen za porušování zákona vyšetřovalo – dle reportáže ČT - už dokonce zahájilo správní řízení, které ho může zbavit autorizace. Na zneužití institutu autorizované inspektora v případě ivanovického Bauhausu upozornil i ombudsman, v jeho nálezu se píše: „Typickým příkladem praktických dopadů nedostatečné právní úpravy a zneužití institutu autorizovaného inspektora může být případ Obchodního centra Hobby Market Brno-Ivanovice (Bauhaus). ...“

Podle znaleckého posudku nedodržel stavebník ivanovického BAUHAUSu územní rozhodnutí a upravil si půdorys stavby podle svých potřeb. Vyšlo také najevo, že stavebník dokonce přikročil ke vztyčení venkovního osvětlení areálu. K tomuto osvětlení – na rozdíl od osvětlení silnice - ovšem neexistuje ani územní rozhodnutí, natož povolení stavět. Běžící územní řízení bylo totiž nedávno zastaveno.

V roce 2006 provedla Katedra environmentálních studií FSS MU průzkum o jehož konání byli lidé v Brně – Ivanovicích informování obecním zpravodajem (viz str. 3. zpravodaje). Průzkum na vypovídajícím vzorku kolem 50 % obyvatel a obyvatelek ukázal, že 72,6 % lidí je proti výstavbě hobbymarketu – výsledky byly opět zveřejněny ve zpravodaji: http://www.ivanovice.brno.cz/dokumenty/ivanovicke-ohlasy-2006-02.pdf
Jiří Koželouh , tel: 723 559 495
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist