https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/desitky-pozarem-znicenych-popelnic-musi-kazdy-rok-nahradit-odpadova-firma-v-brne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Desítky požárem zničených popelnic musí každý rok nahradit odpadová firma v Brně

14.1.2023 00:32 | BRNO (ČTK)
Zatímco koše na drobné odpadky někdy hoří kvůli tomu, že do nich kuřák vhodí neuhašený nedopalek, popelnice a kontejnery ničí vandalové obvykle úmyslně. Odpad jednoduše zapálí.
Zatímco koše na drobné odpadky někdy hoří kvůli tomu, že do nich kuřák vhodí neuhašený nedopalek, popelnice a kontejnery ničí vandalové obvykle úmyslně. Odpad jednoduše zapálí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnská odpadová společnost SAKO Brno musí ročně nahrazovat desítky požárem zničených popelnic. Od začátku letošního roku se stal takový případ už dvakrát a celkové škody se v případě jedné popelnice či kontejneru mohou vyšplhat až na desetitisíce korun. Také velmi zatěžují administrativu městské firmy, řekl ČTK její mluvčí Michal Kačírek. Přestože plastové nádoby na odpad žáru neodolají, jsou výrazně praktičtější, než byly v minulosti kovové pozinkované nádoby. Při poškození se SAKO snaží nahradit zničenou nádobu okamžitě novou.
 

Zatímco koše na drobné odpadky někdy hoří kvůli tomu, že do nich kuřák vhodí neuhašený nedopalek, popelnice a kontejnery ničí vandalové obvykle úmyslně. Odpad jednoduše zapálí. Například během novoročního víkendu někdo zapálil papírový odpad v Maloměřicích a poškodil i okolí sběrného místa. Událostí se pak musejí zabývat úředníci, hasiči, pojišťovna i policisté. "Cena jednoho plastového kontejneru v průměru překračuje 8000 korun. Nejde jen o zničené komodity určené k další recyklaci a o nákup nové popelnice náhradou za zničenou, celková škoda bývá mnohem rozsáhlejší. Pod shořelou nádobou bývá spečený asfalt, poměrně poškozené jsou i další kontejnery na stanovišti. Často oheň poničí dřeviny v okolí či blízko zaparkovaná vozidla," uvedl Kačírek.

Pro případ, kdy je potřeba umístit nový kontejner, nebo jen vyměnit starý nefunkční, má SAKO sklad v areálu v Černovické ulici. "Máme tam všechny barevné nádoby. Když jsme nasadili nově 850 popelnic na bioodpad, měli jsme dalších 200 jako zálohu. Novou popelnici tak dodáváme na místo ihned, jak je to možné. Běžně po uklizení místa," řekl Kačírek. Popsal, v čem byly nepraktické starší kovové nádoby, především kontejnery. "Plastové jsou lehčí, proto se s nimi snáze manipuluje. Jsou také výrazně levnější, nestojí ani polovinu," řekl. Obvykle se nijak neporouchají. "U kovových býval problém se zavíráním víka. Porouchalo se často a opravy byly drahé. A jelikož případný požár poničil zinkování, tedy vnější ochrannou vrstvu, nádoba se musela vyhodit, protože pak rychle rezivěla," uvedl mluvčí. Z města už také zmizely obří klecové kontejnery, především na plast. "Byly poruchové, ošklivé a postupem času i nebezpečné," doplnil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

14.1.2023 09:29
Když jde pyroman ožralý z hospody tak je sranda.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist