https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-mumii-vlcete-zjistili-vedci-detaily-ze-zivota-davnych-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Díky mumii vlčete zjistili vědci detaily ze života dávných vlků

22.12.2020 12:54 | WHITEHORSE (Kanada) (ČTK)
Kanadští a američtí vědci při použití mnoha metod zjistili, že vlčice žila před 56 000 až 57 000 lety v mírnějším období, kdy ledovce ustoupily a v oblasti teklo mnoho řek a potoků. "Žila v době hojnosti," řekla televizi CNN paleontoložka Julie Maechenová z Univerzity v Des Moines v americkém státu Iowa. Vlci se tehdy živili hlavně vodními živočichy.
Kanadští a američtí vědci při použití mnoha metod zjistili, že vlčice žila před 56 000 až 57 000 lety v mírnějším období, kdy ledovce ustoupily a v oblasti teklo mnoho řek a potoků. "Žila v době hojnosti," řekla televizi CNN paleontoložka Julie Maechenová z Univerzity v Des Moines v americkém státu Iowa. Vlci se tehdy živili hlavně vodními živočichy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než 50 000 let stará "mumie" vlčího mláděte, objevená před několika lety v kanadském teritoriu Yukon, poskytla vědcům informace o životě dávných vlků. O svém zjištění informovali v odborném časopise Current Biology.
 

Šestitýdenní vlče podle všeho zahynulo náhle, když se na něj zbortila nora v písčité půdě, která ho pak na desítky tisíce let spolu s mrazem zakonzervovala před působením vlhkosti a vzduchu. Mršinu před čtyřmi lety v oblasti Klondike v tajícím permafrostu objevil hledač zlata. Jde prý "o nejstaršího nejlépe dochovaného vlka". Má prakticky všechnu kůži, srst i měkké tkáně a pouhým okem jde poznat, že šlo o mladou vlčici. Má stisknuté zuby, takže působí, jako by vrčela.

Kanadští a američtí vědci při použití mnoha metod zjistili, že vlčice žila před 56 000 až 57 000 lety v mírnějším období, kdy ledovce ustoupily a v oblasti teklo mnoho řek a potoků. "Žila v době hojnosti," řekla televizi CNN paleontoložka Julie Maechenová z Univerzity v Des Moines v americkém státu Iowa. Vlci se tehdy živili hlavně vodními živočichy, jako jsou třeba lososi nebo ptáci žijící na pobřeží. Tato samička dostala jméno Zhur, což v jazyce místních domorodých obyvatel znamená Vlk. V momentě, kdy uhynula, byla dostatečně nakrmená a celkově v dobré kondici. Osud její matky nebo dalších členů smečky není známý.

Výzkum DNA mláděte ukázal, že šlo o stejný druh jako současný vlk obecný, nešlo však o jeho přímého předka, píše The New York Times na svých internetových stránkách. Vlci stejně jako lidé přicházeli z Eurasie v různých vlnách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

22.12.2020 16:27
Hm, takže vlci žrali ryby a vodní ptactvo. Žádné ovce :-) . Takže je měli tehdejší pralidé dobře zabezpečeny v praohradách s praelektrikou a k nim smečky praasiatů .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist