https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/diky-nove-geneticke-metode-by-se-ceskou-krajinou-mohl-prohanet-vyhynuly-pratur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Díky nové genetické metodě by se českou krajinou mohl prohánět vyhynulý pratur

25.10.2013 01:55 | PRAHA (Ekolist.cz)
Genetika má být klíčem k novému projektu jménem Uruz, což je starogermánský výraz pro pratura
Genetika má být klíčem k novému projektu jménem Uruz, což je starogermánský výraz pro pratura
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Díky nové genetické metodě by se Evropou mohla za pár let prohánět stáda mohutných zvířat, která vyhynula už před čtyřmi staletími. Ochránci přírody se spolu s vědci a chovateli snaží rekonstruovat původního pratura a oživit zvíře, které by mělo nejen stejnou podobu a chování, ale významně by se blížilo svému vyhynulému předkovi i geneticky. Jedno z prvních stád by mělo vzniknout v České republice.
 

Právě genetika má být klíčem k novému projektu jménem Uruz, což je starogermánský výraz pro pratura. V programu zpětného šlechtění pratura chtějí vědci využít několik málo primitivních plemen, která vyhynulý skot silně připomínají. „To znamená, že můžeme mít praturovi velmi podobná zvířata, již během dvou generací skotu,“ tvrdí Henri Kerkdijk-Otten z organiazce True Nature Fondation. S těmito nově vyšlechtěnými zvířaty by se pak dál pracovalo.

Genetickou informaci pratura vědci již zrekonstruovali a teď má posloužit jako výchozí bod pro "oživení" samotného zvířete. Genom pratura by měl vědcům napovědět v jak velkých stádech žil a jak moc byli pratuři různorodí. Právě znalost DNA je pro celý projekt klíčová. Díky ní chtějí vědci změnit konkrétní genetické charakteristiky současného skotu pomocí úprav jeho genomu, což je zcela nová metoda, která ušetří celé generace šlechtění. U současných plemen totiž omezí výskyt nechtěných variant genů, respektive fyzických znaků, které se u pratura nevyskytovaly. Ty se pak nebudou moci znovu objevit u pozdějších generací nově vyšlechtěného plemene.

Na znovuoživení zvířat, která formovala tvář evropské krajiny, spolupracují genetici, archeogenetici a molekulární biologové z celé Evropy spolu s přírodovědci a ochránci přírody. Letos mají vzniknout první chovná stáda v Česku, Itálii, Německu, Polsku, Portugalsku a Španělsku.

Podle organizace Česká krajina, která se na projektu podílí, je návratu pratura důležitý pro obnovu původního rázu krajiny. Ekologická obnova zůstane prý nekompletní, pokud do hry nevrátí klíčové faktory, které v minulosti krajinu formovaly. Jedním z klíčových druhů je právě pratur, který byl ještě před několika stoletími jedním z dominantních divokých živočichů Evropy.

Právě vyhynulý pratur by se měl stát vlajkovým druhem velkoplošné obnovy přírody Evropy. Stáda znovu oživených zvířat by podle autorů projektu měla přitáhnout platící návštěvníky a přinést obyvatelům oblastí, které budou zvířatům vyčleněny, nové ekonomické perspektivy.


reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám Ekolist.cz? Pošlete mu pár korun.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist