https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-tendru-lesu-cr-za-1-2-miliardy-kc-se-prihlasilo-30-firem-loni-jich-bylo-56
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do tendru Lesů ČR za 1,2 miliardy Kč se přihlásilo 30 firem, loni jich bylo 56

18.10.2024 20:57 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Do miliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce, těžbu a prodej dřeva od roku 2025 podalo nabídky 30 firem. Loni se do mnohonásobně většího tendru 2024+ přihlásilo 56 firem. Lhůta pro podání nabídek vypršela dnes v 10:00. Nyní bude podnik nabídky hodnotit. Tendr je rozdělen na 12 zakázek, loni se soutěžilo o 60 zakázek. LČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a každoroční zadávání lesnických prací soukromým firmám je základním nástrojem hospodaření podniku.
 
Proti minulým letům je rozsah tendru 2025+ finančně i objemem těžby výrazně menší. Je to dáno tím, že většinu kontraktů z pětiletého tendru 2020+, které se měly opět soutěžit letos, podnik předčasně ukončil s odezníváním kůrovcové kalamity. Ukončené zakázky pak Lesy ČR zahrnuly do tendru 2023+, který měl hodnotu prací téměř 12 miliard korun a objem těžby dřeva 11 milionů metrů krychlových. Loňský tendr 2024+ měl hodnotu 5,2 miliardy korun a těžbu 5,1 milionu metrů krychlových.

Odhadovaná hodnota soutěžených služeb a prací v aktuální soutěži je 1,2 miliardy korun. Objem dřeva k těžbě činí půl milionu metrů krychlových na 45 000 hektarech lesa. Firmy také zajistí obnovu 2000 hektarů lesa, ročně asi 400 hektarů. Vítězné firmy by měly pro LČR pracovat od ledna 2025 do konce roku 2029.

Firmy podaly na 12 zakázek celkem 130 nabídek, což podle podniku svědčí o velkém zájmu. "Letos podaly firmy téměř jedenáct nabídek na zakázku, tedy nejvíc v posledních pěti letech," uvedl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. Loni na jednu zakázku připadalo v průměru necelých deset nabídek, když na 60 zakázek přišlo 579 nabídek.

Tendry jsou dvojího typu. Na osmi jednotkách budou lesnické firmy dělat takzvanou komplexní zakázku, která zahrnuje pěstební práce a těžbu dřeva, jež firmy budou i samy prodávat. Podnik zde dostal 82 nabídek. Na čtyřech jednotkách, kde je 48 nabídek, budou firmy dělat pouze pěstební práce a těžbu, vytěžené dřevo si zobchodují samy Lesy ČR. Sedm zakázek bude pětiletých, dvě dvouleté, dvě čtyřleté a jedna tříletá.

Zakázky se týkají převážně oblastí zasažených před několika lety kůrovcovou kalamitou, například Třebíčska, Telčska nebo Jesenicka. Tamní lesy již podnik obnovil, ale nadále musí pokračovat v jejich výchově a ochraně.

Zakázky z loňského tendru 2024+ si rozdělilo 20 firem. Z 59 podepsaných jednotek získala nejvíce společnost Jihozápadní dřevařská, a to devět kontraktů. Za ní následovaly firma 1. písecká lesní a dřevařská s osmi kontrakty a firma Lescus Cetkovice s šesti smlouvami. Na jedné jednotce podnik řízení zrušil, protože vybraný dodavatel odmítl uzavřít smlouvu.

Lesům ČR v letošním prvním pololetí klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 2,83 miliardy korun z 3,85 miliardy korun. Hlavním důvodem snížení zisku bylo nižší zpeněžení dřeva těženého v mladších porostech a také v polomech. Tržby podniku za leden až červen meziročně klesly o osm procent na 7,56 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist