https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dostanou-stromy-ve-meste-prostor-vedle-inzenyrskych-siti-v-techto-dnech-se-o-tom-rozhoduje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dostanou stromy ve městě prostor vedle inženýrských sítí? V těchto dnech se o tom rozhoduje

18.6.2020 11:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Prostor pod zemí potřebuje vedení inženýrských sítí i stromy.
Prostor pod zemí potřebuje vedení inženýrských sítí i stromy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | IPR Praha
V letních měsících se pravidelně mluví o potřebě mít v ulicích města více vitálních stromů. Pokud je ale chcete zasadit, nenajde se pro ně místo pod zemí. Pod povrchem jsou totiž uložené trubky a kabely, které se s kořeny stromů obtížně sžívají. Inženýrské sítě jsou navíc často umísťovány bez celkové koncepce, zabírají proto spoustu místa a výsadbu nových stromů prakticky znemožňují, jak informuje v tiskové zprávě pražský Institut plánování a rozvoje (IPR). IPR navrhl zařadit prokořenitelný prostor pro stromy do technické normy, která upravuje prostorové vztahy mezi sítěmi. V těchto dnech se o ní jedná.
 

„Někteří správci sítí jsou přesvědčeni, že stromy mohou být vysazovány pouze tam, kde zbylo místo, a že sítě mají vždy přednost. V podstatě za to může jedna jediná norma, kterou nyní máme šanci změnit,“ říká ředitel IPR Ondřej Boháč.

Norma ČSN 73 6005, která upravuje prostorové vztahy mezi sítěmi v těchto dnech prochází revizí. Jde proto o unikátní příležitost upravit ji tak, aby zeleň měla své právoplatné místo ve městě.

„Spolu s Ministerstvem životního prostředí, Ministerstvem pro místní rozvoj a dalšími jsme navrhli úpravu, která počítá s prostorem nejen pro technickou, ale také pro zelenou infrastrukturu. Tu v ulicích tvoří především zdravé stromy, a která se v blízké budoucnosti stane stejně důležitou, jako rozvody vody, elektřiny, kanalizace nebo internetu,“ dodává Boháč.

Do návrhu k připomínkování se nakonec podařilo implementovat opatření nutná pro možnost stromů růst a prosperovat. Pokud by se podařilo schválit návrh v předložené formě bez škrtání, znamenalo by to podle Institutu plánování a rozvoje velký krok v adaptaci na změnu klimatu ve městech.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

21.6.2020 17:23
Takže: milí občané, pro vodu si budete chodit k cisterně a suchý záchod ve dvoře si také oblíbíte. Odměnou vám bude ulice plná stromů!

No a mimoto stromy v ulicích samozřejmě nejsou jednoznačně pozitivní - zhoršují provětrávání ulic. Takže se stromy si mimo NOx užijete hlavně víc prachu.
Odpovědět
TS

Tomáš Steinberger

22.6.2020 15:16 Reaguje na Viktor Šedivý
Pane Šedivý a k těmto závěrům jste na základě článku dospěl jak?

A mimoto je taky vedle, samozřejmě nic není dokonalé (i stromy ve městě mají určité nevýhody), ale výhody jednoznačně převažují! či na základě čeho soudíte?
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.6.2020 19:46 Reaguje na Tomáš Steinberger
Pokud si přečtu, že:
„Někteří správci sítí jsou přesvědčeni, že stromy mohou být vysazovány pouze tam, kde zbylo místo, a že sítě mají vždy přednost. V podstatě za to může jedna jediná norma, kterou nyní máme šanci změnit,“

co si mám myslet jiného, než že někdo si přeje omezit možnost budovat inženýrské sítě?

Samozřejmě si nemyslím, že druhý den po přijetí změny přestane téct voda - jen si zkomplikujeme provoz a prodražíme rozvoj infrastruktury pro dosažení diskutabilního cíle.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist