https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/dve-teplarny-v-usti-a-pribrami-neodevzdaly-povolenky-sankce-vymahaji-celnici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Dvě teplárny v Ústí a Příbrami neodevzdaly povolenky, sankce vymáhají celníci

4.6.2021 01:05 | PRAHA (ČTK)
Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů. Ilustrační foto
Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů. Ilustrační foto
Dvě menší uhelné teplárny v Ústí nad Labem a v Příbrami neodevzdaly emisní povolenky odpovídající jejich loňské výrobě, důvodem je to, že povolenky zdražily. Uvedl to deník E15., podle nějž Celní správa ČR vymáhá od obou firem vysoké pokuty.
 

Mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová ČTK řekla, že správa nyní eviduje za celou ČR pohledávky ve výši 110,6 milionu korun a za neodevzdané emisní povolenky dosud vybrala zhruba 73,5 milionu korun.

"Výše pokuty je stanovena na 100 EUR (asi 2540 korun, za každou neodevzdanou povolenku), kterou lze dále navyšovat. Určení výše pokuty není v kompetenci Celní správy," doplnila mluvčí.

Oba původní majitelé tepláren se pokutám vyhýbají, jeden údajným prodejem, druhý likvidací firmy, uvedl deník E15. Problémy se podle něj týkají tepláren Energy Ústí nad Labem a Výroba a prodej tepla Příbram (VPTP). První z nich podle zjištění E15 neodevzdala přes 90 000 povolenek, druhá bezmála 30 000. Pro ústecký zdroj činí podle deníku pokuta přibližně 232 milionů korun, pokud by však majitel musel dokoupit všech 90 000 povolenek na trhu, musel by ve svém rozpočtu najít ještě o zhruba polovinu víc, uvedl list. Ještě loni podle E15 ústeckou teplárnu vlastnil podnikatel Tomáš Pitr. Deníku řekl, že ji zhruba před půlrokem prodal. "Nikdo rozumný nemůže podporovat Evropskou komisí nezvládnutý program emisních povolenek, který zneužívají burzovní spekulanti. Proto jsem se rozhodl teplárnu prodat," cituje ho E15. Kdo je novým vlastníkem, neuvedl. Z údajů v rejstříku firem vyplývá, že jediným akcionářem Energy Ústí nad Labem je společnost Elrond Holding CZ. ČTK se její vyjádření sehnat nepodařilo.

Druhá pokutou zatížená firma VPTP je od letošního května v likvidaci, a to jen dva roky poté, co se její mateřská energetická skupina Příbramská teplárenská vymanila z insolvence, uvedl deník.

Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů. Zdražování povolenek obecně znamená pro evropské elektrárny a továrny dodatečné náklady při spalování fosilních paliv, což má vliv mimo jiné i na ceny elektřiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

4.6.2021 10:37
Ústecké paneláky budou instalovat komínky....pěkná sekera
Odpovědět
ig

4.6.2021 11:09
Já mít teplárnu, tak ji jednoho krásného dne odstavím, vypovím smlouvy (pravda, na to chce myslet chvíli předem a formulovat je tak, aby to bez újmy šlo), kotle rychle rozřežu a odvezu do šrotu. Třeba by to fungovalo jako impuls pro lidi aby se zamysleli, komu dávají svůj hlas. A já bych aspoň měl prostoru, kde můžu zřídit ubytovnu pro sociálně slabé :D
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.6.2021 12:03 Reaguje na
to nevím, ale u nás ve městě máme decentralizaci už pět let...z centrálního mazutu na decentralizovanou plynovou soustavu kotlů a pořád je to veřejná služba, kterou zajišťuje město. Dobré je na tom to, že v potrubí zemního plynu lze přepravovat i vodík....takže technologie je možná a vůbec se to nemusí tahat Nordstreamem2
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.6.2021 13:30 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ano, vodík v potrubí zemního plynu přepravovat lze, "v současné době je plynárenská soustava České republiky po technické stránce připravena pro přepravu, skladování a distribuci zemního plynu s příměsí vodíku až do výše 2 %." - slovy dvou procent.
http://svse-aem.cz/wp-content/uploads/2021/02/Pozice-CZ-plyn%C3%A1renstv%C3%AD-k-ot%C3%A1zce-vod%C3%ADku-v-s%C3%ADti.pdf
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.6.2021 13:35 Reaguje na Emil Novák
Pokud to řídí ropáci, nejde nic, pokud normální lidi, zrazu plesk!! Potrubí po nutných úpravách bere vodíku něurékom. Na alibismus můžeme dojet.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.6.2021 13:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, "po nutných úpravách" lze potrubím na zemní plyn přepravovat klidně třeba sójové latté.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.6.2021 07:58 Reaguje na Emil Novák
No a co?
Němčouři počítají s tím, že zemní plyn bude průběžně nahrazován vodíkem, což je velmi důležitý prvek v akumulaci elektřiny vyrobené OZE. Pouze u nás to zase nejde.
Odpovědět
EN

Emil Novák

5.6.2021 08:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Němcům díky jejich hloupým rozhodnutím v energetice zbývají už jen samá špatná a drahá řešení, to ovšem neznamená, že je musíme za každou cenu následovat. Obzvlášť když tu pro výrobu zeleného vodíku máme horší podmínky než oni, a nemáme takovou kupní sílu, abychom si mohli ta jejich drahá řešení dovolit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.6.2021 15:02 Reaguje na Emil Novák
Pro výrobu zeleného vodíku máme naopak podmínky velmi dobré, máme velké plochy brownfieldů po zbankrotovaných bolševických fabrikách, kam je možno umístit technologie i zásobníky, obrovské plochy střech i nádvoří je možno osadit FV panely.
Jen pod Pálavou jsou plynové zásobníky na asi 7 TWh plynové energie.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.6.2021 09:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro výrobu zeleného vodíku nejsou rozhodující plochy, ty má téměř každý stát, rozhodující je levná elektřina z OZE, kterou nemáme a mít nebudeme, protože nemáme ani moře pro stavbu větrných elektráren, ani území s dostatečnou intenzitou slunečního svitu. Takže zelený vodík vyrobený v našich FVE s koeficientem využití 11 % nemá žádnou šanci konkurovat zelenému vodíku, vyrobenému z OZE s koeficientem využití dvoj až čtyřnásobným.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2021 08:57 Reaguje na Emil Novák
FVE u nás má úplně stejný (možná i vyšší výkon) než v Německu a oni mají z ní už asi 40 TWh ročně, kdežto my kulový. Takže zelený vodík by vyšel u nás levněji, protože máme nižší náklady na pracovní sílu a hlavně máme obrovské plochy hnědouhelných lomů, které se mohou osázet panely. Navíc 10% rozlohy státu tvoří zpevněné plochy, nad kterými můžou být taky instalované panely. Samozřejmě do určité míry.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.6.2021 09:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Němci z FVE žádný zelený vodík nevyrábějí, nemelte nesmysly. K tomu plánují využívat větrné elektrárny na pobřeží Severního moře. Viz např. oznámená stavba velkého elektrolyzéru v Hamburku. Největší koncentraci FVE mají v Bavorsku a Bádensku-Würtenbersku, a ne náhodou. Jsou tam podmínky ještě o trochu lepší než u nás na jižní Moravě. Panely mohou být instalované prakticky kdekoliv, to ale neznamená, že se hodí k výrobě vodíku. Dražší způsob výroby vodíku, než z fotovoltaiky nad zpevněnými plochami, už asi sotva někdo vymyslí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.6.2021 15:05 Reaguje na Emil Novák
Hloupí Němčouři jsou energeticky v pohodě a my chytráci se upínáme na nesmyslného jaderného mastodonta v Dukovanech, který nic neřeší a stejně ho nepostavíme.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.6.2021 09:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak budou Němci energeticky v pohodě se ukáže poté, co odstaví všechny své zbývající jaderné elektrárny a budou pokračovat v odstavování uhelných elektráren, ve kterých stále vyrábějí nejvíc elektřiny ze všech zemí EU. A to bude brzo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.6.2021 16:17 Reaguje na Emil Novák
Jak znám Němčoury, mají to 100x spočítané a uhlí pálí méně, než Polsko s možná čtvrtinovým HDP.
Nejhorší na obyvatele jsou ale Češi.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.6.2021 21:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to je znáte špatně, uhlí pálí nejvíc ze všech zemí EU. Mají to spočítané asi tak, jako to měli spočítané před 2. světovou válkou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2021 08:51 Reaguje na Emil Novák
Tady máte realitu, jak Německo snižuje emise a Hitlera do toho nemontujte, to je podpásový argument.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.6.2021 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/merne-emise-co2-vyroby-elektriny-nemecku-vloni-poklesly-desetinu
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.6.2021 09:35 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Nepíšu o Hitlerovi ale o tom, že ne vše co Němci dělají, mají tak výborně spočítané.
2) Neutíkejte od pálení uhlí k emisím. Můžete to okecávat jak chcete, ale realita je taková, že Němci pořád vyrábí pálením uhlí nejvíc elektřiny z celé EU. Navíc ty emise klesly z velké části i proto, že jim klesla výroba elektřiny zejména kvůli pandemii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.6.2021 10:23 Reaguje na Emil Novák
Němci pálí méně uhlí než Poláci, ovšem na obyvatele, nebo jednotku HDP jsme najhorší my.
Asi máte staré informace, uhlí v Německu rapidně hlesá, kdežto v Polsku ne.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.6.2021 10:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Nemám žádné staré informace, mám informace za loňský rok, a to "že Němci pořád vyrábí pálením uhlí nejvíc elektřiny z celé EU", je nevyvratitelný fakt, který můžete okecávat sebevíc, ale marně.
Odpovědět
ms

5.6.2021 20:42
Zelení magoři mají řešení ihned jasné a levné. Jen si hlídejte dobře peněženky, mastné účty už se píší. Zítra už ale všichni musí klečet a modlit se, aby vyšlo slunce a také aby nebyly mraky. Jinak netopíme, nesvítíme, netočíme motory. Zato mnozí točí dokolečka své idiotské ideje záchrany lidstva tzv. obnovitelnými zdroji z Číny.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist