https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-chce-primet-velke-firmy-k-odpovednosti-za-lidska-prava-a-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise chce přimět velké firmy k odpovědnosti za lidská práva a životní prostředí

24.2.2022 01:58 | BRUSEL (ČTK)
Velké firmy působící v Evropské unii se zřejmě budou muset vyhýbat tomu, aby dovážely zboží vyráběné za pomoci zneužívání pracovních sil či dětské práce. Evropská komise navrhla směrnici, která má podniky přimět rovněž k tomu, aby dbaly o vliv své činnosti na životní prostředí. Pokud návrh schválí Evropský parlament a členské státy, budou muset firmy zmírňovat či zcela předcházet dopadům své činnosti.
 

"Pomocí těchto pravidel chceme hájit lidská práva a stát v čele ekologické transformace. Nesmíme proto dále ignorovat to, co se děje v našich hodnotových řetězcích, a musíme náš hospodářský model upravit," prohlásil dnes eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders. Podle komise se řada velkých firem již nyní chová odpovědně k životnímu prostředí či právům zaměstnanců, mnohé podniky však mají co dohánět.

Požadavky se mají týkat společností s nejméně 500 zaměstnanci, které mají celosvětový čistý obrat přes 150 milionů eur (3,6 miliardy Kč). Ve vybraných odvětvích, jako je výroba a dovoz oblečení, dovoz potravin, nápojů či dřeva, bude tento práh činit již 250 zaměstnanců a obrat přes 40 milionů eur (980 milionů Kč).

Firmy budou muset počítat s péčí o pracovní podmínky či životní prostředí ve svých politikách, vyhodnocovat rizika, předcházet možným dopadům své činnosti, případně ty již existující zmírňovat či odstraňovat. Budou také muset zavést možnosti podávání stížností a o svých postupech veřejně informovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

24.2.2022 06:06
Zajímavý přístup. Než nechat dítě, aby si na živobytí vydělávalo prací, tak je lepší nechat ho umřít hlady.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.2.2022 06:33
Hlavně by EK měla přesvědčit toho zakrslého magora Putina, aby ukončil válku na Ukrajině!
Odpovědět
pp

pavel peregrin

24.2.2022 07:03 Reaguje na Petr Eliáš
Jistě, až zmizí banderovská verbež.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.2.2022 07:09 Reaguje na pavel peregrin
Zalez ruskej noku!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

24.2.2022 06:39
Velké firmy s požehnáním EU, vesele přemisťovaly výrobu tam, kde bude nejlacinější a nějaká lidská práva, je nezajímaly.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

24.2.2022 07:01
Nevidím až tak velký rozdíl mezi bývalou RVHP a EU. Nahradíme-li slova o lidských právech slovy o vybudování beztřídní společnosti ,jsme v důvěrně známé době 80tých let v socialistickém Československu.

Se svobodným trhem a podnikáním to nemá vůbec nic společného.
Teď už jenom skolit ruského medvěda a budeme žít v ráji.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.2.2022 08:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já tam rozdíl vidím. V RVHP bylo více demokracie.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.2.2022 08:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dobrá pitomost...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.2.2022 08:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je zase kravina srovnávat RVHP a EU. :D

Jako já chápu, že právě oslavujete a máte v sobě dost vodky, ale aspoň když sem píšete tak to omezte...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.2.2022 08:48 Reaguje na Petr Eliáš
Nechápu, proč z pana Vinklera děláte ruského mužika, který dokáže oslavovat akorát tak, že se zpije vodkou pod obraz. Já s ním plně souhlasím. Nemám důvod nějak jásat nad současnou krizí a komunisty přímo nesnáším. Musím ale objektivně uznat, že za éry minulé byla některá pozitiva, která Eurosojuz nenabízí. Máme výrazně vyšší kriminalitu, výrazně vyšší byrokracii, státní aparát živí z našich daní spoustu parazitů, přičemž není důvod to změnit. Ona ta demokracie pro mě totiž neznamená jenom svobodné volby, ale i běžné věci, které patří k životu. A ještě jedna věc. Není chybou se poučit třeba i u nepřítele. Protože pokud bych za jediné kritérium demokracie považoval výši kriminality, pak by největším demokratem musel být Hitler. Říkal mi totiž otec, že za německé okupace žil s rodiči v Kopřivnici a za okupace se nemuseli obávat, že je někdo vykrade a klidně nechávali chalupu nezamčenou. Když skončila válka a přišli v k veslu komunisti, museli začít zamykat, ale pořád nebylo venku na ulici tak nebezpečno jako dnes.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

24.2.2022 09:26 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zajímavé. Jak chcete porovnávat kriminalitu za socialismu s kriminalitou dnešní, když socialistické statistiky byly silně upravovány? Jak chcete porovnávat něco, co dřív trestné nebylo a dnes je? Bez nějakého podrobného rozboru tvrdit, že za socialismu byla nižší kriminalita je celkem zvláštní. Argumentovat nezamčenou chalupou je také zavádějící - párkrát se mi stalo, že jsem zapomněl zamknout chatu či dům a nikdy nás nevykradli.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

16.3.2022 05:23 Reaguje na Petr Eliáš
Jojo, v Japonsku dáte klíče od auta pod zadní kolo, odjedete vlakem a když se vrátíte, klíče tam pořád jsou. A auto také.
Z pohledu statistiky je pravděpodobnost, že zrovna Vás vykradou, menší, než že dostanete covid.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist