https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-chce-statum-umoznovat-podporu-cistych-energii-a-vyroby-polovodicu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise chce státům umožňovat podporu čistých energií a výroby polovodičů Aktualizováno

19.11.2021 00:55 | BRUSEL (ČTK)
Foto | Christian Lue / Unsplash
Země Evropské unie budou mít možnost v rámci antimonopolních pravidel finančně podporovat klimaticky šetrné technologie. Evropská komise (EK) zveřejnila úpravy regulace státní podpory na unijním trhu, která má podle Bruselu mimo jiné zvýhodnit čisté zdroje energie na úkor fosilních paliv. Státy budou rovněž moci financovat výrobu polovodičů, jejichž nedostatek má teď nepříznivé dopady například na automobilky. Komise také prodloužila uvolnění dosavadních pravidel, které členským zemím dovolí podporovat odvětví zasažená koronavirovou krizí až do poloviny příštího roku.
 

Unijní exekutiva, k jejímž zásadním pravomocem patří dohled nad spravedlivým fungováním jednotného trhu, čelila v posledních měsících výzvám členských zemí, aby v rámci finančně náročného přechodu EU na ekologicky odpovědné hospodářství umožnila co nejširší státní podporu takzvaných zelených projektů. Místopředsedkyně komise Margrethe Vestagerová dlouhodobě prosazuje tvrdý výklad pravidel pro hospodářskou konkurenci, dnes ale prohlásila, že sama tato pravidla počítají s možností pružné adaptace.

Brusel v rámci jejich nového výkladu počítá například s podporou nákupů nízkoemisních aut či budováním dobíjecích stanic pro elektromobily. Přihlížet chce i k tomu, zda nebudou státem podporované zdroje energií "způsobovat škody", což vylučuje financování projektů spojených s uhlím či ropou, avšak nikoli například s jádrem, o jehož uznání za čistý zdroj stojí řada zemí včetně Česka. Text, který dnes komise zveřejnila, jadernou energii přímo nezmiňuje. Možnost státní podpory komise výslovně nezapovídá ani pro plyn, kterým rovněž chtějí některé země nahrazovat postupně odstavované uhelné elektrárny. EK požaduje, aby u případných subvencí pro plynové projekty státy dokazovaly, že jsou v souladu s klimatickou strategií EU.

Pro hodnocení jádra a plynu bude klíčová dlouho očekávaná klasifikace zdrojů, kterou se chystá unijní exekutiva zveřejnit do konce listopadu.

Komise naproti tomu konkrétně zmínila, že hodlá povolovat státní podporu firmám, které by na evropské území přenesly výrobu polovodičů. "S ohledem na výjimečnou situaci týkající se polovodičů, jejich významu a závislosti na nabídce omezeného množství firem, může komise zvážit povolení státní podpory," uvedla unijní exekutiva.

EU se v současnosti zejména kvůli velké poptávce související s pokrizovým oživením či kvůli problémům s produkcí potýká s nedostatkem čipů dovážených zejména z Asie. To způsobuje ztráty automobilkám či přispívá například ke zdražování telefonů či další elektroniky. O volnější podmínky státní podpory usilují zejména Německo a Francie, kde by mohly vyrůst největší podniky produkující čipy, zatímco menší státy v čele s Nizozemskem apelují na pevnější pravidla neohrožující konkurenci.

"Každý případ subvencí pro polovodiče bude pečlivě hodnocen na základě jeho konkrétního přínosu, aby byl zajištěn jeho evropský charakter, a samozřejmě abychom se vyhnuli soubojům o státní podporu v unii i mimo ni," nastínila dnes budoucí podmínky schvalování subvencí Vestagerová.

Nová pravidla, jejichž revize podle Vestagerové stále pokračuje, by měl Brusel začít uplatňovat od příštího roku. Do jeho poloviny se zároveň prodlouží tolerance státní podpory firem zasažených koronavirovou krizí, která měla původně skončit na konci prosince.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.11.2021 05:31
"Unijní exekutiva, k jejímž zásadním pravomocem patří dohled nad spravedlivým fungováním jednotného trhu...zvýhodnit čisté zdroje energie ...podporou nákupů nízkoemisních aut či budování dobíjecích stanic pro elektromobily."


Již z výčtu uvedeného musí každý vidět, že se o žádný spravedlivý trh nejedná.
Naopak sděluje se, že z veřejných rozpočtů, tedy z našich daní, budou zvýhodňovat předem určené věci.
Tedy přecházíme na model socialistického plánování.
Obzvláště název "nízkoemisní auto" je sranda, protože jeho negativní dopad na životní prostředí je vyšší než u auta se spalovacím motorem, atd.

EK připomíná Pýthie ,starověké věštkyně, které se nadýchaly omamných par ze skalních puklin a pak pronášely své věštby. Žádný státník se neodvážil vydat do války nebo činit závažná rozhodnutí bez rady z Delf, což svatyni dávalo obrovský vliv.
Jak vidíte , historie se po spirále opakuje , nic nového pod Sluncem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 08:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte to špatně, jak dycky. Z veřejných daní byly taky stavěny v 19. století třeba železnice, CK dráhy byly státní (tehdy císařské) a tím z daní obyvatel. Nic nového pod sluncem, nic socialistického v tom není. Jiné ekologické stavby (veřejné kanalizace a vodovody ve městech), byly to samé.

Nízkoemisní auto skutečně nízkoemisní je, ovšem nesmí se nabíjet elektřinou z uhláku. Pod parním kotlem se taky netopilo senem určeném pro koně.

Bohužel, Pýthie byla něco úplně jiného a založené na úplně jiné logice.
Vy jste si fakt nevšiml, že už dávno proběhla vědeckotechnická revoluce a že byla miliónkrách ověřena platnost vědeckých výzkumů?
A věříte taky na placatost Země, když astronomové jsou přece úplně stejní hlupáci jako klimatologové??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.11.2021 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, na vaše obscénní plky je jediná odpověď.
Biodiverzita kriticky klesá , je to jediný univerzální a nezfalšovatelný údaj, jak na to jsme.

To, co se nabízí z dílny ekomagorů v Bruselu , je všechno možné jenom ne správná cesta.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 14:50 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taky stoupá globální teplota, taky nezfalšovatelný údaj, ta biodiverzita s tím souvisí.

Zkuste teda aspoň nastínit tu správnou cestu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.11.2021 16:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Nesouvisí, a dostáváte titul :
"Zasloužilý nosič bludných balvanů".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 20:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nekličkujte a popište tu správnou cestu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.11.2021 10:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
takový komunismus centralizovaného řízení ze "západu"
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.11.2021 19:27
Proboha to nejsou pouze polovodiče, ale taky hořčík, ocel, spotřební
zboží všeho druhu, zemědělské komodity, paliva a nakonec i pracovní
síla ochotná to vyrábět. Ta paní je mimo a myslí si, že peníze rostou
na stromech! Odsunutí špinavé a na pracovní sílu náročné výroby se
nám vrací jako bumerang a ona se zabývá pouze těmi čipy. Včera hutě
odsouzené k zániku jedou na tři směny na uhlí z Austrálie i s těmi
předraženými povolenkami, protože je ocel nedostatková. Dovozy se
zadrhly a to je ještě čeká sankční navýšení cel. Neprodejný šrot
se vyhoupl na 7 Kč a stoupá stále nahoru, protože na trhu schází.
A co paliva? Ty stoupají na ceně v celém světě a tu se utlumují doly
a zavírají uhelné elektrárny. Dochází ji vše, co se tu děje a že to
nejsou pouze čipy? Asi ne, ale vůbec se jí nedivím, protože asi
neuvažuje komplexně a o hospodářství ví kulové.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist