https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-haji-kritizovany-navrh-zaradit-jadro-a-plyn-mezi-zelene-investice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise hájí kritizovaný návrh zařadit jádro a plyn mezi zelené investice

4.1.2022 01:36 | BRUSEL (ČTK)
K podpoře celého textu patrně přispěje fakt, že komise dala oba zdroje dohromady, přičemž skupiny stoupenců jádra a plynu se liší. Například vlivné Německo sice odmítá atom, avšak stojí o podporu energie z plynu.
K podpoře celého textu patrně přispěje fakt, že komise dala oba zdroje dohromady, přičemž skupiny stoupenců jádra a plynu se liší. Například vlivné Německo sice odmítá atom, avšak stojí o podporu energie z plynu.
Evropská komise odmítla kritiku svého návrhu zařadit dočasně jádro a plyn mezi zelené investice. Takzvanou taxonomii odmítají odpůrci obou technologií, kvůli některým podmínkám však nabádají k opatrnosti částečně i jejich stoupenci. Činitelé komise tvrdí, že nárok na označení za udržitelnou investici budou mít jen projekty splňující velmi přísná kritéria. Plán počítá například s tím, že do roku 2050 budou muset mít jaderné elektrárny pro svůj odpad hlubinná úložiště, která zatím neexistují. Možná podpora se bude týkat pouze těch projektů, které nahradí výrobu energie či tepla z uhlí či dalších méně čistých zdrojů.
 

Proti podpoře jádra, o kterou dlouhodobě usiluje skupina států včetně Česka, se opět postavilo Rakousko či Německo, kriticky se vyjádřila také španělská vláda. Podle komise však nejsou na místě obavy, že by se mezi investice mající nárok na veřejnou podporu dostaly elektrárny představující bezpečnostní riziko.

"Cílem návrhu je zajistit, aby mohly být (do taxonomie) zařazeny jen projekty splňující nejpřísnější požadavky," řekl dnes novinářům nejmenovaný činitel unijní exekutivy. Návrh proto počítá s tím, že do poloviny století budou muset elektrárny budovat hlubinná úložiště pro nejnebezpečnější složky jaderného odpadu. Jejich budování je přitom velmi složité a zatím se k němu odhodlalo pouze Finsko, které plánuje první zařízení tohoto druhu otevřít do dvou let.

Návrh podle zmíněného činitele EK počítá i s dalšími požadavky, které zpřísňují dosavadní bezpečnostní kritéria pro jadernou energetiku. Stejně jako plyn označila komise jádro za přechodový zdroj, jeho podpora má být tedy časově omezena a podmíněna tím, že bude sloužit k nahrazování klimaticky škodlivějších technologií jako je uhlí. Nové jaderné elektrárny budou muset podle návrhu získat stavební povolení nejpozději v roce 2045. Kvůli těmto podmínkám se k taxonomii v současné podobě staví opatrně například jádro podporující Švédsko. Hlasy k prosazení změn však znějí například i z Česka, mimo jiné od šéfa ČEZ Daniela Beneše.

Komise bude podněty k návrhu přijímat do 12. ledna, do konce měsíce jej pak chce schválit. Poté budou mít členské země a Evropský parlament nejméně čtyři měsíce na to, aby jej případně odmítly. Pod stůl by návrh spadl v případě, že by se proti němu vyslovilo nejméně 20 zemí s nejméně 65 procenty obyvatel EU nebo alespoň 353 europoslanců. To je podle dosavadních vyjádření politiků nepravděpodobné.

K podpoře celého textu patrně přispěje fakt, že komise dala oba zdroje dohromady, přičemž skupiny stoupenců jádra a plynu se liší. Například vlivné Německo sice odmítá atom, avšak stojí o podporu energie z plynu; očekává se proto, že proti taxonomii nevystoupí. "Vždy jsme se snažili posuzovat obě tyto technologie dohromady, nevidíme důvod pro jejich oddělování," reagoval dnes další z unijních činitelů na dotazy, proč komise neumožní státům vyjádřit se k oběma zdrojům zvlášť.

Unijní exekutiva přišla s návrhem první den roku po opakovaných odkladech, za nímž byly podle diplomatů velké tlaky ze stran stoupenců i odpůrců obou technologií. Komise přitom na rozdíl od dříve zveřejněné klasifikace obnovitelných zdrojů nedala veřejnosti prostor k vyjádřením. "Evropská komise sice přímo nevykopala díru, ale nemohla udělat víc pro pohřbení svého návrhu," uvedl expert na udržitelné finance z nevládní ekologické organizace WWF Henry Eviston.

Podle svého mluvčího se komise nesnažila utajit dokument před veřejností, ale stihnout slibovaný termín do konce roku, z toho vyplynulo nestandardní zveřejnění v době silvestrovských oslav.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LM

Ladislav Metelka

4.1.2022 09:06
EK si zřejmě pomalu začíná uvědomovat realitu. To by bylo jen dobře...
Odpovědět
VK

Václav Kain

4.1.2022 09:10
I kdyby se komise stavěla proti,tak pro nás je jediná šance a stejně tak pro některé jiné země zejména Francie.Když si němci zruší jádro a uhelky,tak kde budou brát el.energii když nebude foukat a nebude svítit?Přitom to jsou naprosto nespolehlivé zdroje.Je nanejvýš potřebné aby Německo zažilo pořádný Black Out a tou zelenou bandou skoncovalo.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

4.1.2022 09:12 Reaguje na Václav Kain
Blackout léčí. Z blbých ideologických nápadů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.1.2022 09:24 Reaguje na Ladislav Metelka
Jenže na ten blackout bychom v prvé řadě doplatili my. Němci si při svých platech tu drahou energii nakoupí ze zahraničí, zatímco naši občané s almužnami utřou hubu a budou mrznout.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

4.1.2022 09:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jde spíš o to, jestli bychom dokázali v situaci s nedostatkem energie po většině Evropy omezit export, abychom udrželi naši síť stabilní. To bychom měli udělat.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

4.1.2022 09:52
Tohle není žádné vítězství rozumu. Jde spíš o špatně maskovaný pokus jádro a plyn podlomit tím, že komise nastaví téměř nesplnitelná kritéria pro jejich uznání. Potom už jen stačí říkat vidíte my jsme chtěli ale vy jste to nestihli...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2022 10:02 Reaguje na Dalibor Motl
Souhlas ! Ti bruselští lumeni nic jiného neumí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2022 15:07 Reaguje na Dalibor Motl
Pokud to nestihneme do roku 40, tak je jasné, že vlak už definitivně ujel.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.1.2022 15:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To vám ale už dávno:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2022 20:37 Reaguje na Dalibor Motl
Ty nesplnitelý kritéria jsou skutečný masakr. Postavit jaderku za 20 let, úložiště za 30 let!! To je švunk, to se nedá stihlout!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.1.2022 16:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Běžte se poptat ve Finsku, jak dlouho trvá uvést do provozu JE ... a těch frantíků, co to stavěli, se můžete zeptat taky.-).

Ostatně, třeba kauza berlínského letiště je legendární, a to je JE jiná liga.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2022 18:02
„Evropa upadla do energetické krize, která může trvat roky,“ křičí titulek právě zveřejněný na Bloomberg Economic News .
Článek dochází k závěru, že krize byla „před roky na počátku“, protože Evropa „vypíná uhelné elektrárny a zvyšuje svou závislost na obnovitelných zdrojích“.
A naznačuje, že evropská energetická krize je výsledkem neznalosti.
„Energetická krize zasáhla celý blok EU ,když bezpečnost dodávek nebyla na jídelníčku politiků EU,“ ignorujících realitu .

Článek konstatuje, že energetická krize je přímým důsledkem toho, že Evropa příliš investuje do nespolehlivých obnovitelných zdrojů a nedostatečně investuje do spolehlivých zdrojů energie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2022 20:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Hlavní chybou bylo, že věřili Putinovi, že je nepodrazí, když budou potřebovat navýšit doávky.
Teď už doufám, že jim to došlo.
Dnes jde plynovodem Bratrství asi třetina, než touto dobou dřív. A Rusi lžou, že dodávky plní. S někým je jakýkoliv obchod prodělečný, i kdyby dodával vše zadarmo.
Odpovědět
DB

Darth Bane

4.1.2022 20:52 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč potřebuji navýšit dodávky??? To mi vysvětlete.....já myslel, že OZE produkují v každý okamžik přebytky, a vy tvrdíte, že dáreček Putin nechce odebírat nespotrebovany zelený vodík, kterého má EU nadbytek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.1.2022 10:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte jaký je rozdíl mezi nasmlouvanou a navýšenou dodávkou?
Pokud chytračím a nasmlouvám si x, tak dostanu x a když
se spoléhám, že na burze nakoupím druhé x levněji a ono
je násobně dražší, tak si za to mohu sám. Mám si nasmlouvat a zarezervovat potřebný objem a nežádat v sezoně navýšení
nad rámec objednávky. A když už ano, tak se nemohu divit
nejen ceně, ale ani tomu, že je tok plynu přesměrován tam,
kde si ho objednali. Spekulace obchodníků a "chytračení"
politiků sklízí plody a pochopí to mimo vás i absolvent
praktické školy. Jinak lžou hlavně ti, co to zpackali a ti
taky krachují, když spekulovali s tím, že Rusko při nižším
nasmlouvaném objemu bude prodávat plyn levněji. Oni si už
ale našli i jiné kupce a nenechají se tlačit s cenou dolů. Vaši přátelé z USA to udělali podobně. Za levno do Evropy
ani jeden tanker a vše za víc do Asie. Po nárustu cen v EU
přesměrovali pár tankerů sem a po přechodném poklesu cen
zase nic a je tu opět nárůst. To je ten aktuální trh vámi
opěvované burzy, tak se nedivte těm výkyvům a přetokům tam
a zpět. Polsko mudrovalo ze všech nejvíc a nyní nakupují
ruský plyn z Německa s navýšením např. ve Waršavě o 1000% !
Tomu říkám obchod století a kamarádi z USA plují s plynem
do Asie, místo aby je zásobili "levným" plynem z břidlic.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

5.1.2022 13:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Podotýkám že Putin řekl že dodávky s radostí navýší pokud za ně Evropa zaplatí předem v dlouhodobých konraktech a že nehodlá dodávat plyn na nějakou burzu kde nemá jistou cenu...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.1.2022 16:17 Reaguje na Pavel Hanzl
"A Rusi lžou, že dodávky plní."

Hodnověrný zdroj že Gazprom neplní nasmlouvané dodávky?
Nemáte, co?
Prostě zase jen lžete a lžete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2022 20:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Muhehehhehee najspolehlivější zdroj energie je Putinovo Rusko.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.1.2022 21:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Ceny plynu v Evropě opět letí nahoru. Důvodem jsou značně snížené dodávky z Ukrajiny na Slovensko a také plynovod Jamal, kterým už patnáctým dnem proudí ruský plyn v obráceném směru, tedy z Německa do Polska.


Což znamená, že Poláci ruský plyn raději kupují od Němců
Muhehehhehee :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist