https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-navrhla-opatreni-proti-zdrazovani-energii-zvazi-spolecny-nakup-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise navrhla opatření proti zdražování energií, zváží společný nákup plynu

13.10.2021 14:05 | BRUSEL (ČTK)
Země Evropské unie mohou dočasně zmírnit dopady rychlého růstu cen energií finanční podporou či daňovými úlevami pro nejvíce zasažené obyvatele. Vlády mohou pomoci také firmám, nesmějí ale porušit unijní pravidla o státní podpoře.
 

Podpora domácností

Státy EU mohou dočasně zmírnit daně či přímo finančně podpořit domácnosti, jejichž rozpočty jsou zdražováním elektřiny a plynu ohroženy nejvíce. Využít k tomu mohou příjmy z emisních povolenek. Možností je také odklad plateb za energie.

Pomoc firmám

Členské země mohou podpořit zvláště malé podniky, které růst cen ohrožuje existenčně. Nesmějí však při tom porušovat unijní pravidla o státní podpoře, která zakazují zvýhodňování firem na úkor konkurence.

Obnovitelné energie

Vlády mohou cenově zvýhodnit energii z obnovitelných zdrojů. Produkce těchto energií je podle komise v dlouhodobém měřítku levnější a snižuje závislost na dovozu mimo EU. Státy, které připočítávají cenu obnovitelné elektřiny občanům do účtů, jim mohou tyto platby dočasně škrtnout a financovat ji z jiných zdrojů.

Společné nákupy plynu

Komise prověří, zda by bylo výhodné nakupovat plyn společně. Unijní exekutiva se domnívá, že by tak posílila svou pozici při vyjednávání o cenách. Zapojení do systému by bylo pro státy dobrovolné.

Skladování energií

Komise zváží změnu pravidel, která by umožnila rozšířit kapacitu skladování plynu v členských zemích. Chce také podpořit rychlejší výrobu baterií a rozvoj možností přechovávání energií z obnovitelných zdrojů.

Úpravy trhu s elektřinou

Několik států včetně Francie, Itálie a ČR volá po změnách na trhu s elektřinou, jejíž cena je vázána na momentálně velmi vysokou cenu plynu. EK se zásadními změnami nepočítá, přislíbila však, že dá evropskému úřadu pro energie za úkol prověřit výhody a nevýhody současného uspořádání trhu a navrhnout případné změny.

Navrhla to dnes Evropská komise (EK), a to v reakci na žádosti skupiny zemí včetně České republiky o společná opatření proti zdražování energií. Komise zmínila i některé dlouhodobější kroky, včetně možného společného nákupu plynu či rozšíření kapacity pro jeho ukládání. Další zásadní požadavky států, jako je reforma trhu s elektřinou či regulace cen emisních povolenek, však unijní exekutiva nevyslyšela.

Několikanásobný meziroční růst cen plynu či elektřiny přiměl v posledních týdnech státy jako Francie či Itálie zásahům, které mají snížit okamžitý dopad zdražování na obyvatele. Například vláda v Paříži slibuje podporu chudším domácnostem a chystá daňová omezení.

Podle komise jsou takové kroky v pořádku, pokud jsou dočasné a zacílené na domácnosti ohrožené energetickou chudobou. Státy mohou podle EK své obyvatele podpořit například penězi z prodeje emisních povolenek, jejichž ceny rovněž šplhají nebývale vysoko.

"Tato opatření by měla jít snadno upravit na jaře, kdy očekáváme stabilizaci současné situace," uveda unijní exekutiva.

Úplné zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na elektřinu, jak to zvažuje končící česká vláda, ale komise nepodpořila. Praha by v případě jeho uplatnění porušila daňová pravidla jednotného unijního trhu, za což by jí hrozil postih.

Brusel nepočítá ani s dalším požadavkem, který se na unijní úrovni snaží prosadit český premiér Andrej Babiš. Dnešní návrh nijak nezmiňuje případnou regulaci cen emisních povolenek, jejichž vliv na zdražování energií je podle komise jen okrajový.

Mezi dlouhodobějšími návrhy se neobjevuje ani reforma trhu s elektřinou. Její cena se podle pravidel unijního trhu počítá z momentálně velmi vysoké ceny plynu, což chtěla změnit hlavně Francie. Stejně jako stanovení maximální ceny emisních povolenek ale tento nápad nemá podporu výrazné části členských zemí. Komise pouze hodlá lépe dohlížet na uhlíkový trh a prověřit případné praktiky porušující konkurenční pravidla na trhu s energiemi.

Unijní exekutiva chce také prozkoumat možný přínos případného dobrovolného zapojení členských zemí do společných nákupů plynu. To by mohlo vylepšit jejich pozici například při dohadování o nákupu ruského zemního plynu.

Komise hodlá prověřit možné porušování konkurenčních pravidel na trhu s energiemi, které se podle některých států týká například ruského plynárenského gigantu Gazprom. Brusel chce také zjistit, zda za růstem cen emisních povolenek nejsou útoky spekulantů. K regulaci jejich cen, kterou požaduje zejména český premiér Andrej Babiš, se ale komise nechystá.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

13.10.2021 13:54
typický Brusel, fouknou kozlovi do zádě a doufají, že se mu narovnají rohy
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2021 15:28 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To je skvělé úsloví, to je místní folklór nebo vás to napadlo jen
tak ?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.10.2021 16:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
jsem kdysi slyšel a někdy je docela trefné
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2021 14:10
"Státy EU mohou dočasně zmírnit daně či přímo finančně podpořit domácnosti, jejichž rozpočty jsou zdražováním elektřiny a plynu ohroženy nejvíce."

vs

"Úplné zrušení daně z přidané hodnoty (DPH) na elektřinu, jak to zvažuje končící česká vláda, ale komise nepodpořila."

Tohle je potřeba chápat jak? Že vlády mohou daně, včetně DPH sundat/zrušit, ale jen pro ty ohrožené domácnosti ... a na daně pro ostatní subjekty nesmí sáhnout ... nebo že DPH mohou snížit, klidně i třeba na 1%, ale nesmí ji zrušit?

To druhé je na hlavu, to první zase dost na mašli, bo to bude neskutečný administrativní oser (a navíc to bude fest subjektivní). Nebo je to ještě úplně jinak?

A už vidím Říši jak s NS&NS2 společně nakupuje plyn:-).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.10.2021 14:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Pět zpět ... tady je to popsáno jasněji a srozumitelněji ...

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parlament/brusel-vydal-moznosti-jak-srazit-ceny-energii-konkretni-rece/r~7b43ed7c2c1711ecb91a0cc47ab5f122/
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.10.2021 15:01
Navrhovat,plkat,rozumovat mohou kolik chtějí.Plyn je rusky.plynovody vedou z ruska.Rusko pán,EU kmán
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

14.10.2021 15:53
Zřejmě tak uvažují poté , co se jim povedlo bezchybně nakoupit vakcíny proti Covid-19 . Za takové super postavené smlouvy, kde "možná dodáme , když se teda povede" a v termínu " co nedodáte do zimy , to dodáte třeba v květnu" . Ono toho plynu bude potřeba méně , část domácností umrzne, spotřeba se sníží :-(
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist