https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-navrhne-pro-neplynove-elektrarny-nejvyssi-cenu-elektriny-180-eur-za-mwh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise navrhne pro neplynové elektrárny nejvyšší cenu elektřiny 180 eur za MWH

13.9.2022 16:24 | ŠTRASBURK (ČTK)
Foto | Mateuszgdynia / Wikimedia Commons
Maximální prodejní cena elektřiny vyráběná neplynovými elektrárnami by měla být 180 eur (4420 Kč) za megawatthodinu (MWh). Podle agentury Reuters to vyplývá z pracovní verze návrhu opatření ke zmírnění dopadů rostoucích cen energií, jehož konečnou podobu ve středu ve Štrasburku představí Evropská komise (EK). Exekutiva Evropské unie v něm počítá i s odebráním 33 procent nadbytečných zdanitelných zisků producentům fosilních paliv. Takto získané peníze by měly členské země využít ke snížení cen zejména pro ohrožené domácnosti a firmy.
 

Ministři zemí EU zodpovědní za energetiku na mimořádné schůzce svolané českým předsednictvím v pátek minulého týdne pověřili komisi, aby v rámci společného řešení krizové situace na trhu s energiemi připravila podrobnosti pro zabavení části nečekaných zisků elektráren vyrábějících energii ze zdrojů levnějších než plyn. Podle návrhu citovaného agenturou Reuters se cenový strop bude týkat solárních, větrných, jaderných či hnědouhelných elektráren, stejně jako producentů elektřiny z biomasy.

Maximální cena bude na úrovni odpovídající přibližně polovině ceny, za kterou se v Evropě prodávala elektřina v srpnu. Minulý týden hlavně díky příznivému vývoji kolem zásob plynu cena této suroviny poprvé od začátku srpna klesla pod 200 eur za MWh. V srpnu se velkoobchodní cena plynu přechodně dostala ke 350 eurům za MWh.

Komise hodlá v návrhu vedle dvojice zmíněných opatření stanovit i parametry povinného omezení spotřeby elektřiny, které se má týkat běžného provozu i nejvytíženějších hodin. Zástupci unijních vlád budou o návrzích jednat na dalším mimořádném zasedání, které svolal český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na 30. září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

13.9.2022 16:54
Podle Goldman Sachs začne cena plynu pro Evropský trh výrazně klesat. Z dnešních 215 eur za megawatthodinu by měla spadnout pod 100 eur do konce prvního čtvrtletí roku 2023.

https://www.theguardian.com/business/2022/sep/13/gas-prices-eu-fall-sharply-goldman-sachs-eu-russia

Zimu přežijeme, neumrzneme, ekonomika se nezhroutí a ještě se zbavíme jediné páky, kterou na nás Rusák měl. Pokud se to povede, bude celá Evropa mít dluh u Zelenského, který odmítl kapitulovat v momentě, kdy i západní tajné služby odhadovaly pád Kyjeva do pár dnů a všem těm hrdinům po celé Ukrajině, kteří se nevzdali, bojovali a dnes ženou Rusa tam, kam patří. Představa, že by Kyjev skutečně padl ve mě budí hrůzu ještě teď.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 17:47 Reaguje na Slovan
Přesně tak, Ukrajina bojuje za nás a žádná pomoc není dost vysoká.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.9.2022 17:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Konečně se všichni na něčem shodneme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 17:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Už nenavrhujete jet do Kremlu se plazit před zrůdou, aby nám pustila plyn? Fakt? Tolik sexu naráz??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.9.2022 19:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Klidně bych do Kremlu jel a dohodl lukrativní smlouvu na dodávku ruského zemního plynu tak na dvacet let za 3Kč/m3.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 20:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
A víte, co by vám Puťka řekl?
"Tak si piš trubo: A) Okamžitě zastavíš jakoukoliv pomoc Ukrajině.
B) Okamžitě prosadíš zrušení sankcí.
A já Ukrajinu zmasakruju, dozbrojím se a napadnu tebe, vole".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 17:55 Reaguje na Slovan
Pokud by Kyjev padl, máme válku už u nás a to bych chtěl vidět, kdo by bojoval jak Ukrajinec!! Maďaři vy je vítali, Slováci by se podělali okamžitě, my s nimi, postavili by se Poláci a Baltici, ale Putler by je smázl levou zadní.
A to by pak nebyl náš pohodový socík 80. let!!! Ani horší, ale stále přežitelný protektorát!! Putler není dobrácký hloupý strýček jako Brežněv!! Chová se hůř, jak Hitler a považuje nás za nepřátele, na rozdíl od Hitlera.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud by Kyjev padl, tak by to byl průser. O tom žádná.
Ale s ohledem na to, že se jasně ukázalo v jakém reálném stavu ... resp. troskách ... ruská armáda je, tak fakt netuším, kdo by u nás tu válku měl jako vést.

O Poláky se bát nemusíte, ti mají sv současné době nejsilnější konvenční armádu v Evropě a za ty Slováky a nás byste zasloužil pořádně přes hubu.

"Ani horší, ale stále přežitelný protektorát!!" ... to je nějaký coming out ohledně vašich předků, či co? Nevadí vám vy idiote, že za toho přežitelného Protektorátu zařvalo cca 360 tis. lidí? A Hitler nás samozřejmě za nepřátele nepovažoval, jen za méněcenný odpad a plánované řešení české otázky byla fakt výhra.

Vy jste prostě normální dobytek a co píšete má k propagaci nacismu ale sakra blízko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.9.2022 09:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Jste blbý jak bedna kytu a neznáte vůbec nic z historie, to byste nemohl takhle kdákat.
Hitler se choval jako zrůda, zmasakroval Poláky i Ukrajince a Rusy, jenže proti Stalinovi to byl ryzí žabař. Jen Stalinem řízený hladomor na Ukrajině stál daleko více obětí než celý holokaust, systematické vyvražďování vlastních obyvatel dosáhlo miliónových (spíš desetimiliónových) rozměrů, teror neruských národů to samé.
A postavit největší a nejlépe vyzbrojenou armádu všech dob a všeho lidstva nachystanou na totální zmasakrování a zničení Evropy postavil Stalin, nikoliv Hitler.
Doporučuji literaturu faktu a skutečnou historii, dnes je toho k dispozici dost. Namátkou Timothy Snyder, Viktor Suvorov atd. atd.
Jenže kobliha to nedá, já vím...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 14:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Co sem taháte Stalina? Vy jste napsal jasně ... "Putler není dobrácký hloupý strýček jako Brežněv!! Chová se hůř, jak Hitler a považuje nás za nepřátele, na rozdíl od Hitlera."

Jasně píšete, že Putin je horší, než byl Hitler. Což jasně ukazuje, že jste prostě nácek, protože zvěrstva nacistického Německa jsou, při vší úcte k utrpení na Ukrajině, s ruskou agresí vůči Ukrajině nesrovnatelně větší.

Psal jste o Putinovi, ne o Stalinovi, a já o Stalinovi nenapsal ani slovo. Takže se tu nezkoušejte vykrucovat jako hnědý had.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.9.2022 14:31 Reaguje na Svatá Prostoto
A zcela konkrétní důkaz toho, jak se snažíte zločiny nacismu relativizovat a bagatelizovat ... Hanzl napsal ...

"Jen Stalinem řízený hladomor na Ukrajině stál daleko více obětí než celý holokaust,..."

Fakta ... Počet obětí hladomoru na Ukrajině odhadli protikomunističtí disidenti a historikové v Rusku na 5,2 milionu obyvatel[19]. České zdroje, které se tomu tématu věnují, považují za realistické rozpětí 3–5 milionů obětí.[20][21] Přesný počet nelze zjistit pro nespolehlivost a neúplnost úřední evidence.[20][22])

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hladomor_na_Ukrajin%C4%9B

"V rámci genocidy namířené na židovské etnikum bylo vyvražděno kolem 6 milionů Židů.[3][4] Pokud pod pojmem holokaust chápeme nacistickou perzekuci jako celek, hovoříme o počtu obětí holokaustu mezi 11 až 17 miliony lidí.[5]"

https://cs.wikipedia.org/wiki/Holokaust

Jste nácek, lhář a pitomec.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.9.2022 19:59
Evropská plynová katastrofa je z velké části způsobena politikou samotného Bruselu a také Spojených států, nikoli však kroky Ruska. V článku pro portál The American Conservative to uvedl americký politolog David Hendrickson .

stojí za to si to přečíst, aby pana Hanzla nemrsklo.

https://www.theamericanconservative.com/europes-energy-disaster/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.9.2022 20:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy pořád gůglujete všemožné magory a iracionální jedince, kteří kdákají pořád jen to, co se vám líbí. I když melou něco jiného, vidíte jen to, co chcete. Takže celou dobu se sám sebe utvrzujete v přesvědčení, že svět je naopak a stokrát opakovaná lež je pravdou.
A pak vytáhnete komické prohlášení cha cha o nezávislosti a aritmetice, vy jste fakt kouzelný mašlonka.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.9.2022 06:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy zase informace odborníků nepotřebujete neboť ve vaší makovici se rodí pouze "zcela správné" myšlenky.
Duchem chudý, ale jinak veskrze šťastný člověk Pavel Hanzl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.9.2022 09:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud je země ve válce, jsou informace odborníků veskrze k hounu, protože válka není záležitost odborná, ale politická. A je možno ji řešit pouze politicky, v krajním případě vojensky. Což je vlastně taky krajní forma politiky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.9.2022 09:32
No nevím, zda je to reálné! Uvažují v té komisi i o tom, že stoupá cena uhlí dovozem z jiných zemí a že ruku v ruce se díky sankcím zvedá i cena paliva pro JE? A co solární a větrné zdroje, které se při pořizování stále více prodražují? Bude to regulace ceny a nebo nakonec regulace výkonu, pokud ty jiné, než plynové elektrárny, budou takto regulovány?
Základní chybou je to, že nestálé zdroje( Občasné Zdroje Energie) nemusí
dodávat do sítě stálý výkon a toto musí zajistit zdroje záložní na účet
zákazníka. Pokud by byla stálost dodávek povinností KAŽDÉHO zdroje, tak
by nikdy nedošlo k této situaci, kdy s navyšováním OZE stoupá spotřeba plynu v záložních paroplynech. Ty nakupují nárazově podle potřeby a tak
se vytvářejí na burze skokově vysoké ceny, které jsou zdrojem spekulací i pro jiné obchodníky s plynem a elektřinou. Stálost dodávek od všech zdrojů bez rozdílu umožní i relativně stále ceny bez razantních výkyvů. Lidstvo
opustilo to, co bylo důvodem jeho vzestupu a to byly zásoby potravin,
energie a všech ostatních zdrojů pro rozvoj společnosti. Nové pojetí trhu založeného na spekulacích rozkolísalo trhy do té míry, že se dnes zoufale snažíme trhy zkrotit stropováním za nemalé prostředky z daní těch, kteří
na to vydělávají bez spekulací. Vraťme se ke stabilitě dodávek i pro OZE,
které budou zálohy provozovat na své náklady a okamžitě se zjistí nakolik
jsou i ekonomicky efektivní. Jejich zvýhodněním je hlavně to, že prodají
přednostně na trhu i přebytky a nestarají se o to, že při výpadcích je
musí někdo nahradit. Je to jako s dopravcem, který by odvezl pouze plný
autobus lidí a nerozjel se, když by jich přišlo pět. On přece jezdí pouze
s plným autobusem a těch pět cestujících ať si jede třeba taxíkem. On
přece nemíní dotovat pravidelnost dopravy na úkor ekonomiky provozu!
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.9.2022 20:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud by byla stálost dodávek povinností KAŽDÉHO zdroje, tak
by se ukázalo, že OZE jsou mimo jakékoli rozumné hranice nákladů.

Jenže to by nikdy nebyl Green Deal, Energiewende ... protože by bylo jasně vidět, že jde o ekonomické šílenství a nikoli reálnou cestu.
Odpovědět
va

vaber

14.9.2022 09:54
proč zase tahají neplynové elektrárny do nějakého omezení,
neplynové elektrátny si vyrábějí za svoji cenu ,za kolik ji prodávají prodejci, to ať si hlidají a také cenu elektřiny plynových elektráren ,to způsobilo problém a ne neplynové elektrárny,
zase jsou v EU mimo mísu
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.9.2022 14:54 Reaguje na vaber
Protože z toho kouká víc prachů.
Jedněm je seberou, něco si nechají, tak to u redistribuce bývá, a za zbytek si koupí odběratele ... a budou ze sebe dělat ty hodné, co bohatým vydřiduchům sebrali a chudým dali.
Odpovědět

Viktor Šedivý

14.9.2022 20:04 Reaguje na Svatá Prostoto
Seberou prachy ostatním, aby v Německu mohli financovat šílené plynové zdroje.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist