https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-vydala-doporuceni-ke-snizovani-emisi-sklenikovych-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EK vydala doporučení ke snižování emisí skleníkových plynů

20.7.2016 15:08 | BRUSEL (ČTK)
Návrh projde debatou členských zemí a také Evropským parlamentem. Zahrnuje rovněž mechanismus, který umožní zřízení banky emisních úvěrů, kam mohou přispívat země, které své limity nevyčerpají a z níž bude možné čerpat dodatečně
Návrh projde debatou členských zemí a také Evropským parlamentem. Zahrnuje rovněž mechanismus, který umožní zřízení banky emisních úvěrů, kam mohou přispívat země, které své limity nevyčerpají a z níž bude možné čerpat dodatečně
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise vydala doporučení jednotlivým členům Evropské unie ke snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030. Největší omezení se týká zemí s nejsilnější ekonomikou, tedy Německa, Francie a Británie, nejnižší pak nových členů unie. Česká republika by měla emise skleníkových plynů, považovaných za hlavní příčinu globálního oteplování, snížit o 14 procent. Čísla se vztahují ke stavu z roku 2005.
 

Unie se už v roce 2014 shodla na tom, že do roku 2030 sníží emise přispívající ke skleníkovému efektu o 40 procent. Tento cíl se vztahuje ke stavu z roku 1990 a týká se všech sektorů ekonomiky. Dnes zveřejněný návrh zahrnuje období od roku 2021 do roku 2030 a sektory dopravy, stavebnictví, zemědělství, odpadu, pozemkového a lesního hospodářství.

Evropský komisař pro ochranu klimatu a energetiku Miguel Arias Caňete řekl, že "závazné cíle pro jednotlivé státy, jak je navrhuje komise, jsou spravedlivé, realistické a pružné". Komisařka pro dopravu Violeta Bulcová sdělila, že "čtvrtina skleníkových plynů se produkuje v dopravě". "Přechod na dopravní prostředky s nízkými emisemi je zásadní pro splnění klimatických cílů EU a pro zlepšení života v našich městech. Je to také příležitost modernizovat ekonomiku EU a udržet evropský průmysl konkurenceschopný," řekla Bulcová.

Největší "oběti" co do omezení emisí se očekávají od hospodářsky vyspělých zemí. Mezi státy, které mají do roku 2030 emise snížit o 35 až 40 procent, je tedy Lucembursko a Švédsko (40 procent), Dánsko a Finsko (39 procent), Německo (38 procent), Francie a Británie (37 procent), Nizozemsko a Rakousko (36) a Belgie (35).

Naopak jen malá změna se požaduje od slabých ekonomik. Bulharsko tabulku uzavírá s 0 procenty, Rumunsko má přispět snížením o dvě procenta. Rovněž Polsko, i když je považováno za pátého největšího znečišťovatele v Evropě, má do roku 2030 emise snížit pouze o sedm procent. Česká republika by měla přispět snížením o 14 procent.

Návrh projde debatou členských zemí a také Evropským parlamentem. Zahrnuje rovněž mechanismus, který umožní zřízení banky emisních úvěrů, kam mohou přispívat země, které své limity nevyčerpají a z níž bude možné čerpat dodatečně. Systém je také otevřený možnosti prodeje a nákupu emisních příspěvků mezi jednotlivý členskými zeměmi.

Jak uvedla agentura Reuters, komise strávila vyjednáváním s jednotlivými zeměmi několik měsíců a návrh zahrnuje i Británii, která je po Německu v Evropě druhým největším producentem skleníkových plynů. Její vystoupení z EU si podle diplomatů vyžádá další úpravy navržených opatření buď snížením unijních klimatických cílů, nebo zvýšením požadavků na jednotlivé země.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist