https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ek-zeme-eu-jsou-zatim-schopny-kompenzovat-nizsi-dodavky-ruskeho-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Země EU jsou zatím schopny kompenzovat nižší dodávky ruského plynu, uvedla komise

24.6.2022 01:21 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Členské země Evropské unie jsou zatím schopny kompenzovat snížený objem dodávek zemního plynu z Ruska. Připravují se však na možnost dalšího omezování dodávek. Uvedla to Evropská komise. Dodala, že představitelé energetického průmyslu a ministři energetiky členských zemí EU budou v pondělí jednat o možných krocích ke snížení spotřeby plynu.
 

"Podle naší výměny informací s národními úřady je v současnosti bezpečnost zásobování plynem v Německu a v EU zajištěna. Nižší tok plynu z Ruska zatím lze kompenzovat," citovala agentura Reuters mluvčího Evropské komise.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom minulý týden výrazně omezila dodávky plynovodem Nord Stream 1, který přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Gazprom opatření zdůvodňuje zpožděním při opravě kompresorových turbín německé společnosti Siemens Energy z Kanady. Německý ministr hospodářství Robert Habeck však omezení dodávek označil za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko podle něj snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

Německá vláda kvůli problémům s dodávkami plynu z Ruska vyhlásila stav výstrahy, což je druhý varovný stupeň. "Bezpečnost zásobování plynem je prozatím zajištěna, plyn se ale v Německu stává nedostatkovou surovinou," řekl Habeck o důvodech, proč Německo přechází ze stupně včasného varování na stupeň výstrahy. Stupeň včasného varování vláda vyhlásila v březnu v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu a na očekávané problémy s dodávkami plynu z Ruska.

Výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol ve středu vyzval Evropu, aby se okamžitě připravila na úplné přerušení dodávek ruského plynu během nadcházející zimy. Evropské vlády by podle něj měly přijmout opatření ke snížení poptávky a ponechat v provozu stárnoucí jaderné elektrárny.

V loňském roce Evropská unie z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 procenty na celkovém dovozu plynu do EU a zhruba 40 procenty na celkové spotřebě plynu v EU. "Nevylučuji, že Rusko bude dál hledat různé problémy a záminky pro další snižování dodávek plynu do Evropy a možná tyto dodávky úplně zastaví," uvedl Birol.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

24.6.2022 06:58
Zajímavé je, že jsem nikde nanarazil na údaj, kolik vlastně Rusi dnes do EU dodávají plynu. jestli je to polovina, nebo třetina, nebo ještě méně, než normálně.
Každopádně je plynu dost, plní se zásobníky a cena je sice vysoká, ale pořád to jde.
Hezké taky je, že někdo uvádí údaje v MWh, někdo v m3, někdo v miliónech tun. To aby měl člověk pořád po ruce nějaké tabulky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist