https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekofarma-kozodoj-ma-kvuli-koronavirovym-opatrenim-problemy-vyhlasila-sbirku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekofarma Kozodoj má kvůli koronavirovým opatřením problémy, vyhlásila sbírku

25.4.2021 00:33 | KARLOVY VARY (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zdroj | Piqsels
Ekologické centrum Kozodoj v Karlových Varech - Staré Roli se ocitlo kvůli opatřením proti koronaviru téměř bez prostředků. Farma, která ale působí zejména jako vzdělávací a sociální centrum, proto vyhlásila sbírku s transparentním účtem, kam mohou lidé přispět, aby přežila, než se bude moci vrátit do normálního provozu. Za dary nabízí ekocentrum dárky nebo poukazy, řekla ČTK jednatelka ekocentra Pavlína Štyndlová.
 

"Jsme ekocentrum, které je založeno na dětech a návštěvnících. Nyní k nám nemohou jezdit školy na ekologické výukové programy, které jsou pro nás ekonomický přínos, nemohli jsme dělat v plném rozsahu tábory. Volnočasové kroužky máme pozastavené, které tu odpoledne pravidelně bývají. Nemohli jsme jezdit za seniory, jak jsme dřív jezdili do domovů. Jediné, co jsme mohli provozovat, byla chráněná pracovní místa, ale na ta stát přispívá jen asi ze 70 procent a těch zbývajících 30 procent musíme někde vzít a najednou není jak," uvedla Štyndlová.

Jde o pracovníky většinou s psychiatrickými diagnózami, kterým práce a pobyt na ekofarmě výrazně pomáhá. Pracují na farmě dlouhodobě, mají pocit, že patří do společnosti. Mnohdy se jim i snížila medikace, zlepšily se vztahy v rodině, řekla Štyndlová. Pro ni osobně byla představa osm pracovníků propustit nepředstavitelná, proto Kozodoj vypsal sbírku.

Další problémem, který přinesla pandemie a uzavření pro veřejnost, jsou chybějící peníze na krmení zvířat. Žije jich zde několik desítek. Jde například o 20 koní, dva oslíky a jednu mulu, z nichž někteří mají rehabilitační zkoušky a využívají se při terapii lidí s psychickými problémy. Je zde stádo ovcí a koz i dvě lamy, dva pštrosi, kráva, prasata i ochočená divoká prasnice a drůbež. Zvířata jsou zvyklá na přítomnost lidí, dokonce i hrozivě vypadající černý krocan Karel sice na lidi hudruje, ale ve skutečnosti se jen chlubí a čeká na pohlazení.

Kontakt se zvířaty není určený jen pro vzdělávání dětí, ale i pro mezigenerační kontakty. Díky zvířatům se na Kozodoji setkávají senioři a malé děti a nacházejí skrz živé prostředníky vztah nejen k přírodě, ale i k sobě navzájem. Součástí Kozodoje je i lesní školka, která je také zavřená. Děti v ní tráví většinu času na vzduchu, na statku, v lese či na louce. Jen na spaní je určena vyhřívaná jurta.

Farma Kozodoj za pomoc nabízí lidem třeba poukazy, díky nimž se mohou povozit na koni, přičemž není potřeba být jezdcem, na koni s doprovodem mohou projít okolní krajinou. Za příspěvek do sbírky si lidé mohou pořídit trika, kšiltovky s potiskem, originální kozodojské omalovánky nebo česko-německou knihu kozodojských pohádek. Podle Štyndlové se už krátce po založení sbírky lidé začali ozývat a oblíbené výletní místo na kraji lázeňského města podpořili. Za několik dnů se na účtu sešlo přes 100.000 korun. "Lidé pomáhají podle svých možností, někdo padesátikorunou, stovkou, někdo pošle i 5000 korun. Jsme za všechno vděční, a to i za prostý 'like' a vyjádření podpory," dodala jednatelka farmy, která už asi 20 let obohacuje městské prostředí Karlových Varů o útočiště blízké přírodě.


reklama

 
Pavel Peňás
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.4.2021 08:58
kdyby jiné firmy měly od státu 70 % tak by si mohly výskat ! nač tam mají 20 koní ? fungují jako útulek pro strádající zvířata a k poklízení využívají mentálně postižené ? já také chovám ovce a kozy ale každoročně něco prodám nebo zkonzumuji a z prodeje jehňat, kůzlat aj. zase financuji nákup sena aj.to somrování po lidech ve formě veřejné sbírky je hrozné ! tak jako i v případě České krajiny když taky stejně žebrají o finance na oplocení pastvin.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist