https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicka-organizace-podali-trestni-oznameni-kvuli-pozaru-parizske-katedraly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologická organizace podala trestní oznámení kvůli požáru pařížské katedrály

30.7.2019 00:18 | PAŘÍŽ (ČTK)
Francouzská ekologická organizace Robin des bois podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení zdraví obyvatel žijících v blízkosti pařížské katedrály Notre-Dame. / Ilustrační foto
Francouzská ekologická organizace Robin des bois podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení zdraví obyvatel žijících v blízkosti pařížské katedrály Notre-Dame. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzská ekologická organizace Robin des bois podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení zdraví obyvatel žijících v blízkosti pařížské katedrály Notre-Dame. Toho se podle této organizace měly dopustit místní úřady tím, že nedostatečně reagovaly na varování ohledně přítomnosti olověného prachu v ovzduší po dubnovém požáru katedrály. Informovala o tom včera televize France 24.
 

Nevládní organizace Robin des bois už několik dní po požáru pařížské katedrály z 15. dubna upozornila, že žárem se roztavilo až 300 tun olova z konstrukce střechy a spadlé věže a že vláda by se měla s ohledem na zdraví obyvatel přednostně věnovat dekontaminaci místa. Nyní ekologové uvádí, že se roztavilo téměř 400 tun olova.

Minulý týden v pátek podali zástupci ekologické organizace trestní oznámení, v němž viní úřady z několika pochybení, která ohrozila zdraví obyvatel v okolí. Ekologická organizace tvrdí, že úřady nedostatečně informovaly o možném nebezpečí a nepřijaly dostatečná ochranná opatření.

Místní úřady trvají na tom, že opatření byla dostatečná. Televize France 24 včera ale uvedla, že informace o tom, jak postupovat v případě možné kontaminace olovem, dostali místní obyvatelé až dva týdny po požáru. Mapa s úrovní koncentrace olova byla podle televize zveřejněna až 18. července.

Právě předminulý týden také investigativní server Mediapart napsal, že v některých školách v okolí Notre-Dame hygienici naměřili až desetkrát vyšší koncentrace olova, než povolují normy. Autoři článku v něm pařížskou radnici obvinili, že neprovedla důkladný úklid veřejných budov v okolí katedrály po jejím požáru.

Zástupce radnice zodpovědný za zdravotnictví Arnaud Gauthier obvinění odmítl s tím, že dosavadní odběry vzorků podle něj nezavdávají příčiny k jakýmkoli obavám o zdraví dětí. Zároveň oznámil, že do konce prázdnin nechá pařížská radnice důkladně uklidit všechny školy v okolí vyhořelé katedrály, aby "si byla jistá, že riziko je minimální", uvedl Gauthier.

Pokud je člověk dlouhodobě vystaven zvýšenému působení olova, může trpět zažívacími potížemi či problémy s funkcí ledvin. Olovo může rovněž poškodit nervový systém a způsobit reprodukční problémy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

30.7.2019 12:42
Koketuju s myšlenkou, že bych podal oznámení na neznámého pachatele, který tím, že po celé EU zakázal pájky s obsahem olova, snížil životnost veškeré elektroniky na polovinu a tím zdvojnásobil její environmentální impakt.
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.7.2019 21:17
Za Československa, při podstatně vyšší zátěži olovem než je ta současná (v benzínu bylo tetraetylolovo jako antidetonátor) byly zachyceny jen naprosto hraniční změny na neurologických testech (těch nejcitlivějších) u dětí (nejcitlivější část populace, a to u školáků z Kremnice, kde byla extrémní zátěž populace z hutnictví barevných kovů. Bylo, pochopitelně, nalézáno olovo např. ve vlasech nebo mléčných zubech po celé republice (na to stačila i zátěž z dopravy), ale nebylo to spojeno s detekovatelnými chorobnými projevy.
Něco jiného je profesionální zátěž, tam se mnohé našlo, ale ta byla do značné míry vyřešena technologickým pokrokem (např. náhrada tisku z písmen, odlívaných z liteřiny, jinými technologiemi). To, co v současné době kolem olova a dalších těžkých kovů vidíme, je v podstatě hysterie. Buď naprosto nesmyslná, nebo taková, na níž někdo zatraceně vydělá (viz bezolovnatá pájka jako "kurvítko" v téměř veškeré elektronice).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist