https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-komise-by-mela-mit-jasny-navrh-snizovani-tezby-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Komise by měla mít jasný návrh snižování těžby uhlí

7.5.2019 00:12 (ČTK)
Cílem takzvané uhelné komise by měl být jasný návrh postupu a harmonogramu snižování spotřeby uhlí a úplné ukončení jeho těžby a spalování. Jádro jako náhrada za uhlí ale není řešení. / Ilustrační foto
Cílem takzvané uhelné komise by měl být jasný návrh postupu a harmonogramu snižování spotřeby uhlí a úplné ukončení jeho těžby a spalování. Jádro jako náhrada za uhlí ale není řešení. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cílem takzvané uhelné komise by měl být jasný návrh postupu a harmonogramu snižování spotřeby uhlí a úplné ukončení jeho těžby a spalování. Jádro jako náhrada za uhlí ale není řešení. V tiskové zprávě to včera společně uvedly ekologické organizace Hnutí Duha, Greenpeace, Zelený kruh a Calla - sdružení pro záchranu prostředí. Komise by podle nich měla mít vyvážené zastoupení členů ze zájmových i odborných skupin. O založení takzvané uhelné komise, která by se měla stát poradním orgánem vlády, včera jednal ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.
 

"Je nejvyšší čas na intenzivní diskusi o zajištění úplného konce uhlí v Česku. Ukončit těžbu a spalování uhlí prostě musíme, kvůli zdraví lidí i změně klimatu," uvedl programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželuh. Česko je podle něj silnou průmyslovou zemí, která je schopna vyrábět obnovitelné zdroje energie a vyvíjet chytré inovace v palivech.

Podle ekologických organizaci není vhodné nahradit za uhlí a jadernou energií. "Uhelná komise nebude mít smysl, pokud by měla nahradit jednu problémovou technologii jinou neméně problémovou, tedy posilování podílu jaderných elektráren," řekl předseda Sdružení pro záchranu prostředí Calla Edvard Sequens.

V uhelné komisi by podle ekologických organizací mělo být vyvážené zastoupení zájmových i odborných skupin a rozhodovat by měla konsenzuálně. Splnit zadání by měla být komise schopná do jednoho roku a zodpovídat se vládě. Dále by podle ekologů měla být práce komise transparentní a měly by informovat veřejnost o výsledcích svých jednání a o podkladech, se kterými pracuje.

Brabec v dubnu informoval o cíli založit takzvanou uhelnou komisi po vzoru Německa do půl roku. Debatovat by měla o možnosti přechodu z fosilních paliv na obnovitelné zdroje energie a jádro. Mezi členy by podle Brabce měli patřit odborníci, vědci, manažeři, politici a nevládní organizace.

Uhelná komise v Německu se na konci ledna usnesla, že země přestane používat energii z uhlí nejpozději do konce roku 2038. V případě souhlasu všech stran bude možné termín předsunout už na rok 2035. Počítá také s tím, že regiony, na které bude mít ústup od uhelné energie největší dopad, v příštích dvaceti letech dostanou přes bilion korun ve formě strukturální pomoci. Uhelná komise o konci uhelné energie v Německu nerozhoduje sama, primární zodpovědnost má vláda a parlament, její doporučení je ale považováno za klíčové.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VW

Vladimír Wagner

7.5.2019 06:35
Je vidět, že české ekologistické organizace zůstaly bez jakékoliv sebereflexe. Ani Greta Thurnbergová a ani středoškoláci svými stávkami je nedokázali přesvědčit, že by se měly dramaticky snížit emise CO2 a že toto je prioritou. Ale stále je jejich hlavní prioritou boj proti nízkoemisním zdrojům, stále nadřazují boj proti jaderné energetice snaze o snížení emisí. Tedy ani zelení politici a aktivisté se necítí oslovení prioritami Grety Thurnbergové, nepovažují za nutné reflektovat vědecké poznatky a vědu, ale zůstávají u svých ideologických nálepek a dogmat, které způsobily, že nejen Německo či Česko neustále chrlí nejen CO2 emise, i když by už bez jejich aktivit měli emise mnohem nižší.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

9.5.2019 17:07 Reaguje na Vladimír Wagner
jaký je podíl při chlazení vody využit pro vytápění objektů při výrobě jaderné energie?
Odpovědět

7.5.2019 09:59
V zakládání Komisí, Fondů, Výborů, Úřadů atd. jsme světová špička.
Odpovědět
ig

7.5.2019 14:15
Vždyť je to prosté. Vymyslete co se bude pálit místo uhlí. Když to bude lepší a levnější, uhlí rychle skončí samo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.5.2019 11:01
Je třeba konstatovat, že výstavba jaderných elektráren je nejlepší aktivitou proti spalování uhlí. A kdo proti ní protestuje, ten podporuje spalování uhlí, protože žádný jiný použitelný zdroj energie nemáme (pomineme-li břidličný plyn, proti jehož těžbě a využívání opět protestují ekologové, přestože by to znamenalo drastické snížení emisí CO2 při stejné produkci energie).
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

9.5.2019 16:34 Reaguje na Jan Šimůnek
Vláda plánuje za dvacet let postavit jeden reaktor a možná zkusí za dalších dvacet i druhý. Mezitím plánuje odstavit 6 reaktorů. Myslím, že i žák základní školy dokáže vypočítat, že příspěvek nového reaktorů (či 2 reaktorů) k náhradě fosilních zdrojů v následujících čtyřech (ve skutečnosti spíše pěti až šesti) dekádách by byl hluboce mínusový.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist