https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-podaly-zalobu-proti-vyjimce-pro-elektrarnu-chvaletice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace podaly žalobu proti výjimce pro elektrárnu Chvaletice Aktualizováno

25.1.2022 11:57 | CHVALETICE (ČTK)
Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice.
Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Ekologické organizace Hnutí Duha, Greenpeace a místní spolek Zelená pro Pardubicko podaly žalobu proti rozhodnutí ministerstva životního prostředí o udělení výjimky z emisních limitů pro uhelnou elektrárnu Chvaletice na Pardubicku. Umožňuje elektrárně po dobu šesti let vypouštět do ovzduší více rtuti a oxidů dusíku. Ekologické organizace považují rozhodnutí za nezákonné, uvedly v tiskové zprávě. Bylo vydáno v listopadu 2021, tři měsíce po začátku platnosti limitu v srpnu 2021. Elektrárna považuje jednání ekologů za absurdní. Ministerstvo žalobu zatím neobdrželo.
 

odle žalobců jde o porušení zákona o integrované prevenci, podle kterého nesmí nastat udělením výjimky závažné znečištění životního prostředí. Součástí správní žaloby je proto také návrh na odkladný účinek, který by v době soudního řízení zakázal elektrárně překračovat limit pro rtuť a oxidy dusíku, a zabránil tak později nenapravitelným škodám na životním prostředí a lidském zdraví. Ty mohou podle odborného posudku, který si ekologické organizace nechaly zpracovat, dosáhnout ve finančním vyjádření až 1,9 miliardy korun. Pokud soud odkladný účinek žaloby schválí, výjimka pozbude právní moci až do konečného rozhodnutí soudu. Ministerstvo životního prostředí zatím žalobu nemá. "Do doby, než spis obdržíme a prostudujeme jej, nelze poskytnout podrobnější komentář," uvedl Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva.

Podle elektrárny je jednání aktivistů absurdní. "Jsme uprostřed energetické krize, soláry a větrníky skoro nevyrábějí, české uhelné elektrárny včetně Chvaletic jedou téměř nepřetržitě naplno a podle Českého hydrometeorologického ústavu mělo Česko vloni nejčistší ovzduší za posledních deset let. Za této situace ekoaktivisté napadají žalobou emisní výjimku, kterou úřady řešily rekordní tři roky a o níž se napsaly stovky stran odborných posudků," uvedl ve vyjádření pro ČTK mluvčí elektrárny Petr Dušek.

Ekologické organizace uvedly, že ministerstvo životního prostředí by mělo buď jako žalovaný orgán vyhovět žalobě a rozhodnutí zrušit, případně může výjimku zrušit nebo změnit v přezkumném řízení ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). "Žaloby nemíří proti ní, ale ministryně je jediná, která může předchozí selhání státu napravit. Koneckonců omezení emisních výjimek ukládá i programové prohlášení vlády. Teď je okamžik, kdy jej může naplnit," uvedl vedoucí energetického programu Hnutí Duha Jiří Koželouh. Ministerstvo výjimku pro elektrárnu Chvaletice vydanou krajskými úřady dvakrát zrušilo. Podle mluvčího Greenpeace Lukáše Hrábka ji potvrdilo až ve chvíli, kdy provozovatel navrhl, že sníží výrobu, a tím sníží i množství vypouštěných škodlivin. "Rozhodnutí o výjimce ale neobsahuje žádný právní nástroj, který by ho ke snížení výroby skutečně donutil," uvedl Hrábek.

Podle aktivistů není nebezpečí, že by odstavení elektrárny ohrozilo zásobování země elektřinou. Její výroba je výrazně nižší než vývoz přebytků elektřiny, uvedli.

Chvaletická elektrárna v minulosti podstoupila nákladnou modernizaci. Aby dosáhla požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musela by investovat další vysoké sumy, což je podle ní neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěla proto na osm let zachovat dosavadní limity.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 megawattů, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

25.1.2022 19:21
V normální zemi by se s nimi nikdo nebavil.Bohužel svět už normální není a tak se budeme řídit nápady šílenců.Co se tyhle neziskovky už nadělaly škod.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.1.2022 07:24 Reaguje na Václav Kain
Vy jste tak trochu blázen co... škodu nadělali špinavci a politici, kteří špinavce dlouhá léta hájili. Někdo vydělává na tom, že poškozuje vaše zdraví a vy ještě nadáváte na to, že proti tomu někdo bojuje. Dementní chování...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.1.2022 07:34 Reaguje na Václav Kain
A co je ta normální země? V normální zemi se posuzují i ekologická rizika a následky. Vy vidite jen to, co je mediálně vděčný
Odpovědět
ms

26.1.2022 01:11
No podle těchto dotačních lobbistů by uhlí už v roce 2030 mohly nahradit slunce a vítr. Škoda, že si to nemůžeme nanečisto vyzkoušet, protože reprezentanti podobných pseudozelených organizací by si v tom případě odpykávali mnohaletý trest vězění za závažné poškození energetiky, ekonomiky a celé společnosti. Kdy se konečně stát začne podobných škůdců rovněž tvrdou právní cestou zbavovat?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.1.2022 07:26 Reaguje na

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.1.2022 07:36 Reaguje na
O energetickém mixu rozhoduje vláda
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

26.1.2022 12:23
Žalobu může podat každý, to je jeho svaté právo.
Aspoň se uvidí co soud/y na to.

Jinak to předběžko je samozřejmě ptákovina, protože by to v podstatě znamenalo tu elektrárnu vypnout a to až do pravomocného rozhodnutí soudu. A pokud by soud žalobě nevyhověl, tak bychom vzniklou škodu cálovali my všichni z daní.

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist