https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologicke-organizace-zakaz-plastu-je-zasadni-zeme-nebyly-uplne-ambiciozni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologické organizace: Zákaz plastů je zásadní, země nebyly úplně ambiciózní

20.12.2018 00:22 (ČTK)
Členské země Evropské unie nebyly dostatečně razantní v případě omezení jednorázových plastů. / Ilustrační foto
Členské země Evropské unie nebyly dostatečně razantní v případě omezení jednorázových plastů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Členské země Evropské unie nebyly dostatečně razantní v případě omezení jednorázových plastů. Uvedlo to včera Hnutí Duha. Státy prosadily oddálení cíle 90 procent pro zpětný sběr plastových nápojových obalů z roku 2025 na 2029. Přesto je nová evropská směrnice historickým počinem Evropské unie v boji s plastovým odpadem, uvedl Jan Freidinger z Greenpeace ČR. Podle ministerstva životního prostředí jde o krok správným směrem.
 

S návrhem zakázat jednorázová plastová brčka, nádobí, tyčinky do uší i některé další plastové výrobky na jedno použití přišla v květnu Evropská komise. Evropský parlament a členské státy v návrhu následně provedly mírné změny. Pokud noční předběžnou dohodu potvrdí velvyslanci zemí unie, bude výsledná podoba textu předložena Evropskému parlamentu a poté ještě znovu členským státům k finálnímu schválení.

Podle ministerstva jde o významný krok, který bude mít pozitivní dopady na životní prostředí, opatření ale budou náročná na realizaci. ČR byla podle ministerstva ve vyjednávání podoby směrnice aktivní. "Podpořili jsme sběr nápojových lahví s cílem 90 procent v roce 2029, zákaz výrobků z oxoplastů, omezení kelímků a nádob na potraviny z expandovaného polystyrenu a rozšíření odpovědnosti výrobců jednorázových plastů," uvedl ve vyjádření ministr Richard Brabec (ANO). Se směrnicí se ve čtvrtek v Bruselu seznámí ministři životního prostředí členských států.

Rada EU podle Greenpeace požadovala snížení a oddálení cílů pro zpětný odběr plastových nádob do roku 2025 z 90 na 75 procent. Výsledným kompromisem je 77 procent. "Množství jednorázových plastů v Evropě se sníží. Méně jednorázových plastů bude znečišťovat evropská moře, řeky a lesy. Podle návrhů europoslanců a Evropské komise mohlo být potřebné omezení plastů větší, ale členské země Unie bohužel upřednostnily zájmy průmyslu před přírodou a čistým životním prostředím," uvedl Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

"Lidé plastovým odpadem zamořili všechny kouty naší planety a nezbývá, než přijmout zásadní opatření, včetně tolik nepopulárních zákazů. Tato směrnice je vskutku historických počinem EU v boji s plastovým odpadem, který bude bezesporu inspirací pro celý svět," dodal Freidinger.

Zákaz se má týkat nejen brček nebo čistítek na uši, ale i jednorázových plastových příborů, talířů či polystyrenových obalů a hrnků na potraviny a nápoje určené k okamžité spotřebě a také dalších produktů z plastů, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty. Od roku 2025 by měl v EU existovat závazný cíl 25 procent výroby PET lahví z recyklovaného materiálu, od roku 2030 by to mělo být 30 procent.

Podle studie, kterou iniciovaly Karlovarské minerální vody (KMV), Institut cirkulární ekonomiky a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, se v Česku nyní vytřídí 69,5 procenta PET lahví uvedených na trh a k reálné recyklaci je odesláno 55,9 procenta. Více než 42 procent končí ve spalovnách, cementárnách, nebo je uloženo na skládce.

Skupina institucí má ambici dosáhnout více než 90 procent vytříděných a 80 procent recyklovaných PET lahví. "Důraz je kladen na recyklaci opakovanou, tedy zpět do PET lahví, díky získání vysoce kvalitního PET potravinářské kvality," uvedly KMV. Zavedení zálohového systému by znamenalo snížení dopadů sběru, třídění a recyklace nápojových obalů.

Podle Greenpeace se v EU každoročně spotřebuje 580 miliard plastových cigaretových filtrů, 46 miliard plastových lahví na nápoje, 2,5 miliardy nádob na potraviny, 16 miliard plastových kelímků na kávu, 36,4 miliardy plastových brček. Skoro 80 procent vyrobených plastů podle organizace končí na skládkách či v přírodě, recykluje se méně než 30 procent evropských plastových odpadů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

20.12.2018 21:46
Problém plastů je ovšem globální, když se budou omezovat jen v EU a jinde ne, prakticky nic to neřeší.
Odpovědět
ig

21.12.2018 14:41
Vím, že je to marginální věc, ale proč se zmiňují ty šťourátka do uší? Ty přece končí ve směsném domovním odpadu a nikam do životního prostředí se nedostávají, ledaže by ho někdo rovnou sypal do moře. Co jsem kdy viděl tak do přírody se dostávají fólie (igelitky) které může sebrat vítr a obaly od potravin které lidi klidně odhodí kdykoliv a kdekoliv.
Odpovědět

Jaroslav Štemberk

21.12.2018 16:07 Reaguje na
Ten směsný odpad se musí někde skládkovat nebo spálit. Když se pálí ve spalovně, tak z plastů vznikají nebezpečné látky, které nejde zcela odfiltrovat a zatěžují ovzduší. Vysoký podíl plastů na skládkách je také rizikem pro životní prostředí.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

22.12.2018 09:13 Reaguje na Jaroslav Štemberk
Bože, bože Vy jste nad věcí. Vždyť je to neustálé zkoušení co si pachatelé dobrá mohou dovolit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.12.2018 10:54
Čili nás ekologický póvl zuřivě chce okrádat zálohováním PET lahví, které znám z Německa a které není nic jiného než okrádání občanů.
Zákaz plastových příborů atd. nepovede k ničemu jinému než šíření infekčních onemocnění. Minimálně virová hepatitida A se běžným umytím příborů a talířů nezlikviduje.
Duhatci by měli být exekutivně donuceni hradit všechny škody, které v důsledku jimi prosazovaných opatření vzniknou.

Doufám, že se brzy stanou populárními materiály, které recyklaci zálohovaných PET lahví znemožní (mělo by stačit obyčejné mýdlo).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist