https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrarna-korensko-napojena-na-vodu-z-temelina-vyrobila-loni-vic-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrárna Kořensko napojená na vodu z Temelína vyrobila loni víc elektřiny

10.3.2024 00:36 (ČTK)
Vodní elektrárna Kořensko, jejíž turbínu pohání odpadní voda z jaderné elektrárny Temelín, vyrobila loni 2099 megawatthodin (MWh) elektřiny. Je to nepatrně více než v minulých letech. Turbínu pohání voda, kterou Jaderná elektrárna Temelín vrací do Vltavy, informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.
 

Elektřina by stačila pro roční spotřebu menšího českého města. "Je to příklad toho, jak se jaderné a obnovitelné zdroje vzájemně doplňují. V Dukovanech zase třetím rokem funguje unikátní parkoviště zastřešené fotovoltaickými panely. A s ohledem na to, že jádro a obnovitelé zdroje budou v následujících letech tvořit základ české energetiky, tak podobné projekty budou vznikat čím dál častěji," uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Skupiny ČEZ Bohdan Zronek.

Vltavskou vodu do areálu temelínské elektrárny dopravují čerpadla z čerpací stanice Hněvkovice. O pár kilometrů dál ji do koryta nejdelší české řeky vrací jihočeská elektrárna právě díky malé vodní elektrárně Kořensko. V provozu je od roku 1999, dosud vyrobila 44.500 MWh elektřiny. Elektřinu, kterou Kořensko vyrobí za rok, zvládne Temelín za hodinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist