https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-sklenikovych-plynu-v-nemecku-loni-klesly-o-sedm-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise skleníkových plynů v Německu loni klesly o sedm procent

8.1.2020 00:15 | BERLÍN (ČTK)
Emise skleníkových plynů v Německu loni klesly o sedm procent, což je výrazně více, než se čekalo. / Ilustrační foto
Emise skleníkových plynů v Německu loni klesly o sedm procent, což je výrazně více, než se čekalo. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Pexels / Pixabay
Emise skleníkových plynů v Německu loni klesly o sedm procent, což je výrazně více, než se čekalo. Ukazuje to analýza organizace Agora Energiewende, která se zabývá změnami v energetice. Vyplývá z ní i to, že spolková republika loni poprvé získávala více energie z obnovitelných zdrojů než z uhelných a jaderných elektráren dohromady.
 

Množství skleníkových emisí loni kleslo o více než 50 milionů tun, díky čemuž se je proti roku 1990 podařilo snížit už o 35 procent. Závazek německé vlády počítá s tím, že do konce letošního roku budou ve srovnání s rokem 1990 nižší o 40 procent. I když se ho zřejmě nepodaří splnit zcela, je možné, že se mu Německo přiblíží výrazně více, než se ještě nedávno čekalo.

Za snížení množství emisí je podle organizace Agora Energiewende zodpovědný prakticky výhradně energetický sektor. Naproti tomu v dopravě a bydlení se emise dokonce zvýšily.

Z obnovitelných zdrojů loni Německo získalo 42,6 procenta energie, což je o pět procentních bodů více než v roce 2018. Množství energie získávané z černého uhlí kleslo o 31 procent a z hnědého uhlí o 22 procent. Důvodem je podle analýzy růst cen za tunu oxidu uhličitého (CO2) v evropském systému obchodu s emisními povolenkami a také výrazně snížená spotřeba elektřiny v Německu.

Zpráva ale neobsahuje jen pozitiva. Agora Energiewende v ní upozorňuje třeba na to, že výstavba nových větrných elektráren se v posledních dvou letech ve spolkové republice zpomalila o více než 80 procent. Další větrné elektrárny jsou přitom podle ní nezbytně nutné, pokud chce Německo v roce 2038 skutečně přestat využívat energii z uhlí. V případě jaderné energie tak spolková republika učiní už v roce 2022.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

8.1.2020 07:16
A jak to spočítali?Jsem přesvědčen,že to je lhaní si do vlastní kapsy a to němci umějí.
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

8.1.2020 08:17 Reaguje na Václav Kain
Jestli Němci něco umí, je to práce se solidními daty. Zdá se, že Německá energetika snižuje výrazně emise a energie jim nechybí. Nešlo by to i u nás? Vzhledem k nepochopitelnému prodeji Počerad to, ale spíš vypadá, že u nás začneme brzy zavádět parní lokomotivy.
Odpovědět
LB

Lukas B.

8.1.2020 12:23 Reaguje na Šimon Špidla
že jim energie nechybí, to je pěkně prosím blábol nebo lež (záleží, jestli tomu nepravdivému sdělení sám věříte). energie jim často chybí, a masivně dovážejí, a jindy zafouká a energie přebývá, a tak masivně vyvážejí za cenu nízkou nebo i zápornou. čímž přetěžují přenosovou soustavu a parazitují na stabilních energetických systémech sousedů (francie=jádro, polsko=uhlí). stojí je to samozřejmě spoustu peněz, ale německá ekonomika to zatím utáhne. jak dlouho? kdy se objeví žluté vesty v německu? (jestli Němci něco doopravdy umí, tak je to ukázněně Maul halten und weiter dienen).
Odpovědět
Šimon Špidla

Šimon Špidla

8.1.2020 09:22
Toto je také zajímavé:

https://blisty.cz/art/98334-emise-sklenikovych-plynu-ve-spanelsku-rapidne-klesaji-jak-se-energetika-odpoutava-od-uhli.html
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.1.2020 09:37 Reaguje na Šimon Špidla
Opět je to jen snůška blábolů, jako prakticky vše, co publikují marxistické Britské Listy.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

8.1.2020 11:25 Reaguje na Jan Šimůnek
Tomu říkám vrchol kritického myšlení.
Odpovědět

9.1.2020 10:09
Ano, je dobré to mít na zřeteli. Ale pořád je dobré hodnotit především obsah (imho).
Třeba, když Vás doktor přes výživu poučuje o nevhodnosti Fortranu pro komplexní numerické modely, pro které je ten jazyk stvořený, pravděbodobně je ztrátou času dále naslouchat.
Nebo když biolog tvrdí něco o nesmyslnosti lineárních modelů klimatu. Přesto si to poslechnu a zhotnotím obsah, jestli má hlavu a patu a jestli je postavený na reálných základech. Máte pravdu, obvykle není, ale co kdyby.

Pachauri měl v IPCC manažerskou pozici, nedělal výzkum. Stejně jako měl manažerské pozice v několika velkých firmách předtím.
Žeby vlastnil podnik na přeprodej povolenek se mi nepodařilo dohledat. Budu rád za zdroj.

Žeby nějak podstrčil peníze z (údajných) povolenek panu Tolazsovi nebo Metelkovi a dalším, to už si vůbec nemyslím...

Ad blisty, inkriminovaný článek je překladem z El País, zdroj je uveden, můžete si to přečíst tam.
Občas si tam něco přečtu (na bl), někteří autoři nejsou špatní, k některým mám výhrady. Nicméně nacistické hnusy ani vědecké články o tom, jak jsme se měli dobře za komunismu, jsem nezaznamenal. Myslíte Muriel Blaive?
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

10.1.2020 09:30
Já se na autory vašich učebnic obracet nemusím, už z toho co jste napsal vidím, že to není Váš obor. Přesto se pouštíte do odvážných soudů.
O lineárních modelech hovořil doc. Pokorný.

"Obecně uváděno" není zrovna kvalitní reference.

Dohledal jsem tohle, kde jsou i odkazy na původní zdroj (UK Telegraph). https://thinkprogress.org/uk-telegraph-retracts-and-apologies-for-bogus-tata-story-but-doesnt-apologize-to-pachauri-for-smear-90b9d7455a9/
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.1.2020 15:45 Reaguje na Petr Dvořák
Není to můj obor, proto jsem odkázán na to, co se píše v učebnicích :-)
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

11.1.2020 13:37 Reaguje na Jan Šimůnek
Ta Vaše sbírka učebnic z gymplu, to fenomén. :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.1.2020 09:36
1. "Vyrobená" energie z OZE by měla být očištěna o tu, která byla "puštěna do země", protože pro ni nebylo sebemenší využití.
2. Bylo by třeba zhodnotit uhlíkovou stopu výrob, které byly přesunuty z Německa do jiných zemí (hlavně 3. světa).
Pokud se tyto věci neudělají, je to jen propagandistický blábol (jako ostatně celá klimatologie).
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

8.1.2020 10:43
Skvělé. :) Jen bych ty termíny odstávky uhlí a jádra raději vzájemně zaměnil.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.1.2020 12:08
Opravdu zajímavé počty! Nárůst výroby elektřiny z OZE je o 5 % pokles z uhlí je řekněme 27 %. Jak byl kompenzován ten rozdíl 22 %? Že by v článku nepřiznaným dovozem? To by ale ten článek nebyl moc objektivní!
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

8.1.2020 12:27 Reaguje na Jiří Svoboda
"Důvodem je [..] a také výrazně snížená spotřeba elektřiny v Německu."

Jinak koukám, že export/import se moc nezměnil a německo je exportní ekonomika. Přepočítat to z peněz na CO2 bude asi problém, protože němci exportují zboží s vysokou přidanou hodnotou a žádné zdanění nebo "CO2 pasy" u importu nejsou. Ostatně, snahu o něco takového teď myslím němci iniciovali, nebo? Zahlédl jsem jen nějaký titulek o uhlíkovém zdanění importu..
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.1.2020 15:38 Reaguje na Petr Dvořák
Jak moc snížili Němci spotřebu elektřiny? Když má RD na střeše FVE, spotřeba ze sítě se jistě sníží, ale celková spotřeba vůbec nemusí. FVE se ale do bilance OZE nějak paušálně započte.

Ono to taky asi bude tak trochu o čarování s čísly, aby se mohly Angela a Uršula prsit.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

8.1.2020 16:15 Reaguje na Jiří Svoboda
Zvláštní. Tady žádný výrazný trend ve spotřebě nevidím. Zato trend v co2 faktoru je pěkně viditelný na první pohled.

https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/power_generation/08.01.2017/08.01.2020/

Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.1.2020 15:44 Reaguje na Petr Dvořák
Tento článek je myslím výrazně lepší:

https://oenergetice.cz/nemecko/spotreba-energie-nemecku-klesa-zeme-se-priblizi-svemu-klimatickemu-cili-vice-nez-se-predpokladalo
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist