https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-by-podle-nemecke-expertky-z-institutu-diw-nemela-financovat-jadro
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU by podle německé expertky z institutu DIW neměla financovat jádro

9.11.2021 11:25 | BERLÍN (ČTK)
Jaderná elektrárna Temelín. Ilustrační snímek.
Jaderná elektrárna Temelín. Ilustrační snímek.
Jaderná energetika není řešením přechodu na obnovitelné zdroje energie, proto by neměla být financována ze zdrojů Evropské unie. V rozhovoru se zahraničními novináři to prohlásila ekonomka a expertka na energetický výzkum a ochranu životního prostředí z německého hospodářského institutu DIW Claudia Kemfertová. Řekla rovněž, že budoucí německá vládní koalice sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP) by měla vytvořit samostatné ministerstvo pro ochranu klimatu, které by mohlo případné neekologické projekty zvrátit vetem.
 

Několik zemí včetně Francie, Polska, Slovenska nebo České republiky chce, aby Evropská unie do systému podpory ekologických investic, takzvané taxonomie, zařadila jadernou energetiku. To by členským státům umožnilo čerpat evropské dotace na výstavbu nukleárních reaktorů. Zatímco slunce, vítr či voda jsou v taxonomii označeny za čisté zdroje a uhlí či lignit za nečisté, tak jádro a plyn se dostaly do přechodové skupiny, na niž nemají experti ani členské státy jednoznačný názor. Česká vláda argumentuje tím, že bez jádra nebude v případě Česka možné splnit klimatické cíle, neboť možnosti využití alternativních zdrojů čisté energie jsou omezené.

"Atomová energie není žádnou udržitelnou energetickou formou, není zelená, má značná bezpečnostní rizika, je drahá, není udržitelná, neboť je potřeba uskladnit radioaktivní odpad z reaktorů," řekla Kemfertová. "Pokud chce třeba Francie atomovou energii financovat, tak ať to dělá z vlastního rozpočtu, ale ne z peněz evropských daňových poplatníků," uvedla.

Kemfertová tvrdí, že obnovitelné zdroje energie stojí zlomek toho, co jádro. "Je to velká finanční zátěž," řekla. Je přesvědčena, že jaderné elektrárny nakonec zmizí v šuplíku, do kterého jsou projekty odkládány z ekonomických důvodů.

Německá vláda se rozhodla postupně pozastavit produkci energie z jádra v roce 2011 po nehodě v japonské jaderné elektrárně Fukušima. Všechny zbývající reaktory odstaví Německo z provozu do konce roku 2022.

Kemfertová zdůraznila, že odklon od jaderné energie má v Německu širokou podporu napříč politickým spektrem. "Ani konzervativní politici nechtějí atomovou energie, nikdo neříká, že ji potřebujeme," řekla. Debaty, které se nyní v Evropě na toto téma vedou, jsou podle ní motivovány právě zmíněnou taxonomií. "Tedy možností financování z evropských peněz, a to je v základě špatně," řekla.

Zda EU nakonec jadernou energii finančně podpoří, není podle Kemfertové jisté, "Německo by se tomu mělo každopádně bránit," řekla.

Budoucí německá vláda, kterou jako kancléř povede sociální demokrat Olaf Scholz, by vedle odmítavého postoje k jádru měla vytvořit samostatné ministerstvo pro ochranu klimatu. "Je smysluplné ho mít, neboť úkol splnění klimatických cílů je velmi důležitý a naléhavý," řekla Kemfertová. Současnou komplikací v přechodu na bezuhlíkové hospodářství je podle ní i to, že řada kompetencí je nyní rozdělena mezi několik ministerstev. "Takže by bylo dobré to spojit," uvedla.

Podle Kemfertové by mělo toto nové ministerstvo získat právo veta podobné tomu, jakým disponuje ministerstvo financí. Ministerstvo financí může z ekonomických důvodů zablokovat nákladné projekty, proto je tento vládní post považován v Německu za druhý nejvýznamnější po úřadu kancléře. V případě ministerstva pro ochranu klimatu by se pravomoc veta týkala neekologických plánů.

"Pokud by s nepodařilo vytvořit samostatné ministerstvo, bylo by dobré klimatické téma spojit s kancléřským úřadem," doplnila Kemfertová.

Novou německou vládu, která by se řízení země mohla ujmout v prosinci, čeká řada klimatických úkolů. Jako minimum by si proto budoucí vláda podle Kemfertové měla do koaliční smlouvy zařadit zrychlení výstavby obnovitelných zdrojů energie. "Je to důležitý bod. My potřebujeme tempo zrychlit nejméně trojnásobně, pokud ne čtyřnásobně nebo dokonce šestinásobně, abychom dokázali vystoupit z uhelné energetiky do roku 2030," řekla.

Sociální demokraté, Zelení a liberálové se již dohodli na tom, že v Německu se elektrická energie z uhlí přestane vyrábět v roce 2030, což je o osm let dříve, než se dosud plánovalo. Kemfertová se domnívá, že díky šetrnému hospodaření s energií a výstavbou zelených zdrojů může do roku 2030 být německá produkce energie z 80 procent z obnovitelných zdrojů.

Již nyní je jasné, že transformace energetiky bude mimořádně nákladná. "Potřebujeme hodně investovat, hromadu investic. Podle studií 50 až 80 miliard eur (až dva biliony korun) ročně," řekla. "Čistě teoreticky je možné to financovat i bez dalšího zadlužování," uvedla. Záležet ale bude na odhodlání vlády škrtat podporu, která je vůči životnímu prostředí škodlivá. Jako příklad zmínila stávající praxi nedanění kerosinu používaného v letecké dopravě.


reklama

 
Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (36)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

9.11.2021 11:42
Další pipina, která je odtržena od reality. Trochu mi to připomíná jednu slovenskou aktivistku, která řekla:" Ja ku svojemu životu elektrinu nepotrebujem. Ten internet si poobzerám aji pri sviečke."
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.11.2021 11:46
Jak se pozná "expertka"?
Podle toho, že jí někdo za ty kecy je ochoten platit?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.11.2021 12:02 Reaguje na Viktor Šedivý
Expert je ten, kdo je z jiného města a má barevné diapozitivy. Minimálně polovinu téhle definice dotyčná pipina splňuje.
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.11.2021 11:55
Není to žádná expertka ale aktivistka s funkcí. Praktiky její i této organizace byly už mnohokrát popisovány. Např. údajná nevýhodnost je založena na nepravdivých předpokladech, jako např. na předpokladu 3600 hodin (41 %) plného zatížení ročně, přičemž skutečnost je přibližně dvojnásobná a např. zbývajících šest německých jaderných elektráren má průměrnou kumulativní dostupnost 7935,1 hodin ročně, tj. 90,58 % času. Podobně předpokládá životnost jaderné elektrárny jen 40 let, ale běžně se dnes schvaluje provoz elektráren na 60 let i více.
Více např. zde: https://nuklearia.de/2019/10/07/kernkraft-ist-weder-teuer-noch-gefaehrlich-diw-studie-verstoesst-gegen-wissenschaftliche-standards/
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 12:17 Reaguje na Emil Novák
To je sice všechno hezké, ale přes Zelené NEodstavení JE příští rok neprojde a bez nich SPD, nejen, vládu neposkládá. Dost na tom, že budou muset skousnout dvojku Stream, že by povolil v JE je zcela nereálné.

A ono se jim ani nelze divit, bo to by se z pohledu svých voličů pohřbili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 09:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Jestli bude nebo nebude NS2 je úplně fuk, Putin může vydírat s ním, nebo bez něho.
Pokud by si zachovali Němčouři jádro a pokud možno rozvášnili už odstavené JE, tak můžou zrušit uhlí možná úplně a na Puťku se taky vymastit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2021 14:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud ... pokud ale nebude.

To sice Voloďa může, ale s ním líp, bo s Němcema se Rus vždy domluví a tím, že jim dodává teď napřímo, tak může dělat větší pakárnu těm ostatním.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 11:28 Reaguje na Svatá Prostoto
S Rusem se nikdo nikdy nedomluví, protože Rus dohody nerespaktuje. To je nějaká jejich národní vlastnost. Dnes je na eurech z Evropy až fatálně závislý, tak vydírá jen okrajově, pokud získá dobrý příjem z Číny, tak se na naás vymastí totálně. A Němčouři to taky ví....
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

9.11.2021 15:25 Reaguje na Emil Novák
Němce obdivuji, a mám je rád. Sociální inženýrství bych jim ale zakázal. Marx s Hitlerem stačili. Dalšího by už planeta nerozdýchala.
Odpovědět
KZ

Karotka Z

10.11.2021 09:36 Reaguje na Michal Ukropec
Nemce neobdivuju a nemam je rad. Maji skony k ideologismu a na zaklade toho byli schopni vystvat nejvetsi vedce, kteri pred valkou chodili po svete. Einstein sveho casu prohlasil, ze Nemecku by melo byt zakazano obnovit vojenskou sluzbu a prumysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 09:44 Reaguje na Michal Ukropec
Hitler dělal ale jen Stalinovi užitečného idiota.
Viktor Suvorov "všechno bylo jinak".
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2021 14:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako že holocaust byl kvůli Stalinovi, jo?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Přímo ne, i když sověti vybíjeli Židy v Polsku skoro stejně, jak náckové.
Ale Stalin chtěl původně světovou revoluci (hlavně v Evropě) a proto založil Kominternu a v řadě zemí republiky RAD, ovšem klíčové bylo Německo a tam se komáři nechytili.
A Hitler byl od začátku velmi nadějný pitomec, který byl ochoten rozpoutat další válku, tak ho Stain všemožně podporoval.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 12:13
Kde je říšský jaderný optimista Hanzl:-)))?
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.11.2021 12:30
S madam naprosto souhlasím a sice s touto větou:..."Pokud chce třeba Francie atomovou energii financovat, tak ať to dělá z vlastního rozpočtu, ale ne z peněz evropských daňových poplatníků," uvedla.
Sjednat samostatně nejlevnější a technicky správnou nabídku, nikoho se nedoprošovat a muže se začít stavět. Za své, bez dotací, nakonec by se to ukázalo být výhodné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2021 14:16 Reaguje na Jarka O.
V tom s vámi konečně můžu souhlasit.
Ovšem je výhodné, když bude jádro v taxonometrii, (o čemž se jedná), protože banky budou půjčovat levněji.
Němčouři už taky obrací a odhaduji, že další JE neodstaví.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.11.2021 17:32 Reaguje na Pavel Hanzl
To bylo jasné dávno, že otočí. Uvidí se, jestli to půjde tak snadno. Nejdu do detailů, aby nám to souhlasení chvilku vydrželo:-). Hlavně se musí zrušit to žebrání u EU, aby se smělo cokoliv postavit, tzv.notifikace, která Maďarsku prodloužila čekání na stavbu o min. 3 roky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 09:33 Reaguje na Jarka O.
Problém Maďarského Paksu je, že to staví Rosatom, což je silně nedůvěryhodná firma, která běžně lže, podvádí, korumpuje atd. atd.
A Evropa prostě nestojí o to, by si na svém území stavěla nějaký další potencionální Černobyl.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 23:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to si za rok povíme.

Sice je hezké, že Angela tak nějak obrací, ale s ohledem na to, že taky odchází to moc neznamená. A zbytek na uzavření JE nehodlá nic měnit.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/nemecko-jaderne-energie-merkelova-rakousko-francie-elektrarny.A211109_124740_zahranicni_jhr
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 09:40 Reaguje na Svatá Prostoto
Myslím, že vývoj nahrává JE prakticky všude, je to jaksi "porozumu". Nic není ideální a ještě levné.
Jen se Němčourům nelíbí výstavba nových JE bloků.
Ale proč?
Stačí přece neodstavovat stávající (samozřejmě bude něco stát údržba, se kterou se už nepočítalo) a v druhém kole obnovit provoz v těch odstavených, které nejsou ještě na hranici životnosti.

Investice do tohoto jsou přece jen nepatrným zlomkem toho, co by stály nové bloky...
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2021 14:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Jděte to vysvětlovat jak jejich Zeleným, a to teda hodně štěstí, tak SPD. A nekompromisně do jádra hází i CSU, což jsem tedy nečekal.

Kdyby ten termín odstavení byl třeba 2025-27, tak by se dalo doufat ve změnu, ale je nereálné, že by se to změnilo do příštího roku.
Klidně v to ale doufejte, máte ještě 14 měsíců:-).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2021 14:08 Reaguje na Svatá Prostoto
hází vidle ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Nás to ale nezachrání, naše uhláky půjdou do dža a kde vezmeme elektřinu nikdo netuší.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.11.2021 12:30
S madam naprosto souhlasím a sice s touto větou:..."Pokud chce třeba Francie atomovou energii financovat, tak ať to dělá z vlastního rozpočtu, ale ne z peněz evropských daňových poplatníků," uvedla.
Sjednat samostatně nejlevnější a technicky správnou nabídku, nikoho se nedoprošovat a muže se začít stavět. Za své, bez dotací, nakonec by se to ukázalo být výhodné.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

9.11.2021 12:45
Praktická ukázka toho, proč se z označení někoho za experta stala nadávka.
Odpovědět
VK

Václav Kain

9.11.2021 12:59
Ta odbornice (něco jako von Leyen)nějak zapoměla,že jsme to byli my, kdo Německo podržel od Black Outu( myslím 2x)naší špinavou elektřinou.Ono se to vždycky nemusí podařit a až to v Německu na pár dní zhasne,tak tihle odborníci se budou muset rychle někam schovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2021 14:17 Reaguje na Václav Kain
Nevím kdo jsou to MY, ale ČR rozhodně nikoho před žádným blackoutem nezachránila.
Odpovědět
ig

9.11.2021 15:04
EU by hlavně neměla financovat nic. Nebo ano, ale jen věci skutečně nadnárodního dosahu jako třeba ... zrovna mě nic nenapadá. Ani tu kosmickou agenturu by nemusela financovat, protože to už je věc soukromých firem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 09:42 Reaguje na
My si bez EU dotací už ani zadek nevytřeme......
Odpovědět
MD

Milan Dostál

10.11.2021 11:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Společná evropa znamená i společné financování, pokud z chcete zrušit EU dotace do např. infrastruktury, zemědělství ale i do energetiky v členských státech, tak potom už nezbývá zrušit celou EU. Ať si každý stát jede sám za sebe, ale to se trochu vracíme.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.11.2021 15:20 Reaguje na Milan Dostál
V energetice by to prospělo. I těm, co využívají ostatní a sami jsou v duši čistí a zelení by prospělo, aby pohlédli pravdě do očí. Ale oni radši zase nic neví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 19:55 Reaguje na Milan Dostál
EU má obrovské výhody, volný pohyb lidí, kapitálu, financí, zboží bez cel a buzerací atd. atd.
Pokud by se to celý nějak podělalo, tak by si normální státy okamžitě udělaly novou EU, kde by už nebyly nablblé východní státy, včetně nás.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

10.11.2021 14:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Dotace jsou to, co celý ten spolek drží pohromadě. Zrušte je a máte do 3 let z EU tak možná zpátky to ES, když budete mít hodně štěstí:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 19:56 Reaguje na Svatá Prostoto
Ty dotace ovšem platí Západní (normální země) a Východní je inkasují.
A víte, kdo nejvíc pizduje, kritizuje, podráží a sabotuje, co může??
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.11.2021 21:45
Když jsme u těch dotací, tak víte skutečnou cenu čehokoliv bez dotací?
Víte, co je ekonomicky výhodné a co by bylo bez dotací propadák? Dnes
už je to takový propletenec křížových dotací, že skutečná cena nejde
ani zjistit. Tak se dnes deformuje pomalu vše a proto se to hroutí.
Zdroje dotací(daně) už nestačí na ty všemožné dotace a tak se dotuje
na dluh. Svět to ale nedělá a naše představa o poměru cen v EU a jinde
je zkreslená. V EU se tak ekonomika dostala do stavu, ve kterém není
schopna konkurovat. Je zdeformovaná a vytváří mylnou představu, že je
schopna konkurence. To už ale není zdaleka pravda a dotace všeho druhu
na tom mají lví podíl. Pouze blížící se hospodářský krach je schopen
odstranit dotace komplet a nastolit skutečně konkurenční prostředí
schopné se poměřovat se světem. Čeká nás kruté procitnutí a pochopíme,
že se to s všemožnými dotacemi přehnalo.
Odpovědět

Viktor Šedivý

11.11.2021 14:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Přesně tohle bylo za úpadkem socialistických ekonomik. Cena byla úředně stanovena a nenesla žádnou informaci. A řídit cokoli bez informací nelze, jen se to dá chvíli předstírat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist