https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-ceka-posledni-summit-ceskeho-predsednictvi-s-tematy-energetika-ci-ukrajina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU čeká poslední summit českého předsednictví s tématy energetika či Ukrajina

15.12.2022 01:21 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Cesta z energetické krize a s ní spojená podpora firem či další ekonomické otázky budou patřit k hlavním tématům dnešní debaty prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Na jednodenním summitu v Bruselu se bude hovořit i o další podpoře Ukrajiny proti pokračující ruské agresi nebo o obchodních vztazích se Spojenými státy, které zkomplikoval masivní americký plán podpory domácích firem. Řeč může přijít i na rostoucí počty migrantů mířících do Evropy. Summit bude poslední vrcholnou schůzkou českého premiéra Petra Fialy s unijními kolegy během půlročního českého předsednictví EU.
 

Jedním z posledních nedotažených témat, u nichž chce Česko přivést evropské země k dohodě, je omezení cen plynu. Úterní schůzka ministrů průlom nepřinesla, ačkoli politici hovořili o sblížení názorů. Některé země v čele s Itálií proto chtějí téma cenového stropu otevřít na summitu v rámci očekávané širší debaty o energiích. Podle dobře informovaného unijního činitele je však cílem vyhnout se dlouhým diskusím o podrobnostech a pouze poskytnout zemím případná vodítka před další ministerskou debatou očekávanou v pondělí.

Lídři by také měli zhodnotit přípravy dlouhodobější reformy energetického trhu, kterou v reakci na současnou krizi chystá Evropská komise. Její šéfka Ursula von der Leyenová se jim chystá předložit obšírný plán nových pravidel pro státní podporu firem, která by měla usnadnit investice do obnovitelných zdrojů a ekologicky čistých technologií. Političtí vůdci budou jednat i o podpoře firem při přechodu od energií dodávaných Ruskem na jiné zdroje. V této otázce se názory zemí zásadě liší. Některé státy jako Nizozemsko či severské země hovoří o flexibilnějším využití dosud nevyčerpaných peněz z existujících fondů, zejména jihoevropské státy naproti tomu podporují myšlenku na další společnou půjčku EU. Diplomaté nečekají, že by debata vedla k jasným závěrům, lídři podle nich spíše vyzvou komisi k přípravě návrhů pro příští rok.

Vedle energetiky a ekonomiky se bude summit zabývat také situací na Ukrajině, jejíž prezident Volodymyr Zelenskyj k nim tradičně promluví prostřednictvím videohovoru. České předsednictví EU dovedlo tento týden do konce dohodu ostatních zemí s Maďarskem, které blokovalo poskytnutí společné půjčky Ukrajině. Summit tak bude moci uvítat schválení 18 miliard eur, které by měly Kyjevu začít chodit v pravidelných intervalech od ledna. V závěrech se patrně objeví i dvoumiliardové navýšení fondu, z něhož EU platí zbraně pro Ukrajinu.

Otázkou naproti tomu zůstává další balík protiruských sankcí, na jejichž detailech se státy zatím nedomluvily. O opatřeních, která mají mimo jiné omezit investice do ruského důlního průmyslu či vývoz chemikálií a technologií využitelných pro vojenské účely, jednají dnes unijní diplomaté. Většina zemí chce, aby byla dohoda hotova do čtvrtka a aby ji lídři mohli zahrnout do závěrů summitu.

Šéfové států a vlád se budou věnovat rovněž vývoji kolem amerického investičního plánu, který má v rámci podpory ekologických technologií zvýhodnit americké firmy. Země EU varovaly Washington před možnými protiopatřeními na podporu evropských společností a současná jednání podle unijních činitelů přinášejí náznaky možné dohody. Unie se snaží zabránit tomu, aby případné vyhrocení sporu narušilo obchodní vztah či společný postup obou partnerských stran vůči obchodním praktikám Číny.

Tématem summitu budou i vztahy se zeměmi Blízkého východu a severní Afriky, které pro mnohé evropské státy úzce souvisejí s otázkou migrace. Lídři by rovněž mohli potvrdit status Bosny a Hercegoviny jako kandidátské země mířící do EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 11:23
České předsednictví je hodnoceno jako velmi dobré, což nám dává velmi dobrou pozici pro budoucnost. Spolu s jasnou a masivní podporou Ukrajiny získáváme vliv na budoucí rozhodování v EU, ovšem problém vidím v euroskeptickém postoji ODS a především samotného Fialy.
Tuhle krizi bychom měli využít k další integraci EU a k přijetí eura, což se nekoná. Zatím se Fiala paktuje s Moneliovou a Pšonky, kteří EU spíš škodí. Tvrdý postoj by bylo potřeba nasadit na hlupeho Orbána, to je vyděrač, skoro jak Turek.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 12:10 Reaguje na Pavel Hanzl
Pšonci EU neškodí, pšonci EU tahají svojí vojenskou podporou Ukrajiny z průseru, bo skutečnost, že ze všech států EU právě Polsko poskytlo UA největší vojenskou pomoc, je opravdu tristní, ba skandální.

A jestli je teda Fiala euroskeptik ... a to by mne teda zajímalo jak to ... tak by mne zajímalo kdo jím podle vás není. Teda kromě vás, samozřejmě:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 15:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Není to nic skandálního. Poláci mají realistický pohled na Rusy podoložený staletími. Jenom netuším, proč chtějí blokovat tu pomoc, to mi kobliha nebere.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 16:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč? Protože to mohou využít proti snaze zejména EK je buzerovat.

A vy jste fakt pomalejší. Skandální není to, že pšonci pomáhají jak to jde, skandální je, že zejména Německo nebo Francie pomáhají podstatně méně, byť se jedná o ekonomicky mnohem silnější státy.

Vy si kupte slabikář, taky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 08:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Objem pomoci z těchto států Ukrajině neznáte, takže jen kondáte, jak dycky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2022 15:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Fiala blokuje i diskusi o přijmutí eura, blokuje revizi jednotného hlasování, kdy může celou EU vydírat hlupy Orbán, brání větší integraci, paktuje se s Meloniovou i Morawieckim. Tím prokaučuje velký potenciál našeho předsednictví i velmi oceňované pomoci Ukrajině, kdy bychom získali výrazně lepší pozici v rozhodování celé EU.
Prostě sme sami iba chuji.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2022 16:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Euro je mimo hru, a to na hodně dlouho ... rozpočtová kriterie nebudeme ještě spoooustu let splňopvat, navíc řada zemí ukazuje, že to jde v poho i bez něj ... a naopak.
Jednotné hlasování je prasárna a o Polsku jsem t už psal ... ne že bych neměl řadu výhrad, ale v zásadních věcech je to s Polskem zcela v poho. Meloni to samé.

Prostě tohle není žádný euroskepticismus, žádná odchod z EU nebo její rušení není vůbec téma. To jen není to vaše eurohujerství, které tu neustále předvádíte. A ze kterého bych tedy osobně blil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.12.2022 08:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Není to žádné odcházení z EU, ale je to zase jen potížismus. Naštěstí ne zásadní, naše vláda se chová velmi seriózně. Samozřejmě je obviňována z eurohujerství, ale to je normálka. Píšu, že ale prokaučujeme výhodnou pozici a přistoupení k euru trvá roky a dnes bychom měli už začít.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist